For presse og media

Denne siden er ment som tips og hjelp til deg som er journalist og skal skrive om alternativ behandling.

Nyttige sider på nafkam.no

Ta kontakt

  • Finner du ikke svar på spørsmålet på nettsidene våre? I tillegg til nettleksikonet driver NAFKAM en gratis spørsmål-og-svar-tjeneste for pasienter/ pårørende, helsepersonell og media. Svar på vanlige spørsmål fra publikum og helsepersonell finner du her. Se også nederst på denne siden for svar på vanlige spørsmål vi får fra presse og media.
  • NAFKAMs forskere har ulike spesialfelter, ekspertise og spisskompetanse. Kontakt informasjonsteamet, så skal vi prøve å hjelpe deg å finne en ekspert. Telefon: 77 64 66 50; epost nafkam@helsefak.uit.no. Telefontiden er fra 15.mai-14.sept kl 08-15, og fra 15.sept-14.mai kl 0800-1445

Pressekontakt for NAFKAM 

  • Ola Lillenes, informasjonssjef NAFKAM og redaktør for nafkam.no
    Telefon: 77 64 91 96/  452 00 768, e-post: ola.lillenes@uit.no

Gjenbruk av innhold

NAFKAM er  et offentlig senter, finansiert av norske helsemyndigheter. Våre nettsteder og profiler i sosiale medier er åpne og tilgjengelige for alle. Til redaksjonelt og ikke-kommersielt bruk, kan pressen kan fritt benytte materiell (fotos, illustrasjoner, infogrammer, tekst) fra våre nettsteder samt vårt bildearkiv på Facebook, forutsatt at NAFKAM og den person som er angitt til å ha opphavsrett til materiellet, krediteres ved bruk.

Vi har også et offline fotoarkiv som pressen på forespørsel kan låne bilder fra til redaksjonelle saker. Ta kontakt med informasjonsteamet for spørsmål om dette.

Bruk av NAFKAMs materiale og/ eller henvisning til NAFKAM i kommersiell sammenheng (For eksempel markedsføring/ reklameannonser for salg av tjenester/ produkter etc) er ikke tillatt. 

Andre kanaler

Vanlige spørsmål fra media:

Vi har ikke kontaktdata på enkeltbehandlere.  
Vårt beste tips er å først lete etter et forbund for utøvere av den behandlingen du skal skrive om, og deretter kontakte styret/ daglig ledelse der med spørsmålet ditt. 

Her finner du en liste over de utøverorganisasjoner som vi kjenner til. Behandlere som frivillig har latt seg føre opp i det offentlige Utøverregisteret, kan søkes opp derfra ut fra terapitype og sted. 

Beklager, men ut over pasienter som deltar i våre studier har vi ingen kjennskap til hvem som bruker hva. 
Hvis vi har en pågående studie som matcher det du spør om, så kan vi spørre deltakerne om noen vil bli intervjuet og slik evt formidle kontakt. 

Eventuelt kan det hende at noen utøvere er villige til å spørre noen av pasientene sine om å snakke med deg. Det fins også en del grupper/ forum i sosiale medier for pasienter med spesifikke diagnoser, hvor det kanskje kan være verdt et forsøk å spørre.

Svar på slike spørsmål finner du i befolkningsundersøkelsene våre.

Vi sier at de aldri bør bytte ut viktig medisinsk behandling med alternativ behandling; og at de alltid bør gjøre seg kjent med status for sikkerhet og bivirkninger ved behandlingen de tenker å bruke. 

I tillegg syns vi de bør snakke med legen sin om dette, fordi legen kan gi faglige råd basert på pasientens totale helse- og behandlingssituasjon. Vi anbefaler også at de gjør seg kjent med vår pasientveiledning og generelle forsiktighetsregler.

Dette er beskrevet i vår artikkel om Lov og rett.

Dette er beskrevet i artikkelen om regelverket for markedsføring av alternative behandlingstjenester. Konkrete spørsmål om markedsføring/ klager bør stilles til Forbrukertilsynet.

Her er en oversikt over de alternative behandlingene vi pr dato har beskrevet. Listen er ikke uttømmende.Ta kontakt hvis du ikke finner det du er på jakt etter.

Bruk av alternativ behandling som tilbys i Norge regnes generelt som å ha lav risiko i seg selv, såfremt behandlerne opptrer ihht Lov om alternativ behandling §§5-7

Samtidig er det for mange av terapiene er det gjort lite forskning på den direkte sikkerheten: Vi har ikke god nok kunnskap om bivirkninger ved langtids bruk, interaksjoner med annen behandling, etc.

I Norge trenger man ikke dokumenterte medisinske kunnskaper for å utøve alternativ behandling. Hvis behandleren ikke har tilstrekkelige kunnskaper om kropp og sykdom, kan de overse eller feiltolke symptomer, og slik medvirke til at nødvendig behandling forsinkes.

Det korte svaret er at placeboeffekten må regnes med i alle behandlinger og behandlingssituasjoner; også innenfor alternativ behandling. Forskningen på slik behandling viser noen ganger effekt av den totale behandlingsopplevelsen, men sjeldnere klinisk relevant effekt av behandlingskomponenten (en pille, et nålestikk, mm). Dersom opplevd bedring og nytte for pasienter er det sentrale utfallet når man leter etter effekt av en behandling, er kanskje effekten av hele behandlingsopplevelsen vel så viktig som en målbar effekt av hver behandlingskomponent. Generelt har forskningen på alternativ behandling enda mye å undersøke i et slikt perspektiv. Etter vårt syn har alternativbransjen i for stor grad tatt klinisk effekt av denne totaliteten for gitt. Les mer om dette temaet i artikkelen vår om placeboeffekten og alternativ behandling.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: