Akupunktur mot oppkast etter operasjon | NAFKAM

Akupunktur mot oppkast etter operasjon

Miniatyrbilde

Ifølge en ny norsk studie, har akupunktur effekt mot postoperativ oppkast ved kirurgi i halsen hos barn.

Så interessante er resultatene, at Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) og Lovisenberg Diakonale Sykehus planlegger en oppfølgingsstudie der man vil tilby alle operasjonspasienter denne behandlingen mot kvalme etter operative inngrep.

Studien det her er tale om, omfattet ialt 154 barn. Den var den første i sitt slag i Norge, og er blant få i verden. Den ble utført ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo, under ledelse av seniorforsker Arne Johan Norheim fra NAFKAM.

- Studien vår gikk ut på å gi pasientene akupunktur inne på operasjonsstuen mens de fortsatt var i narkose, sier Norheim. -De fikk da en akupunkturnål i hver underarm, og et akupressur-armbånd etter operasjonen.

 

Betydelig
Resultatene i studien viste at akupunktur reduserte forekomsten av postoperativ oppkast hos barna i betydelig grad. -Mens 66% av barna i kontrollgruppen kastet opp etter operasjonen, var det 47% av barna som hadde fått akupunktur som fikk dette problemet. Dette er et oppsiktsvekkende resultat. Akupunktur kan altså redusere problemet med kvalme etter operasjon i en slik grad at det er av klinisk betydning, sier Norheim videre.

Forskjeller
-Gjennom studien observerte vi også at jenter, de minste barna og barn med mindre uttalte plager responderte spesielt godt på akupunkturbehandlingen. Ifølge Norheim ble det ikke registrert noen bivirkninger etter behandlingen, bortsett fra noen få barn som klaget over kløe eller stramt armbånd.

Studien inngikk i den daglige rutinen ved dagkirurgisk avdeling ved Lovisenberg Diakonale Sykehus uten bruk av ekstra ressurser. Forfatterne bak studien konkluderer blant annet med at akupunktur bør vurderes som standard forebygging av postoperativ oppkast hos barn.

Oppfølgingsstudie med akupressur-armbånd til alle pasienter
-Liknende effekter er også sett ved kvalme og brekninger hos voksne pasienter, sier Norheim videre. –Vi vil derfor sammen med Lovisenberg Diakonale Sykehus gå i gang med en oppfølgingsstudie, der bruk av akupressur-armbånd skal tilbys alle pasienter som skal til kirurgisk behandling.

Skal også forske på akupunktur ved svangerskapskvalme 
Norheim leder også prosjektet Akustudien, hvor NAFKAM sammen med Akupunkturhøyskolen i Oslo skal forske på hvorvidt akupunktur kan hjelpe mot kvalme tidlig i svangerskapet.

-Forskningen har vist at akupunktur kan dempe svangerskapskvalme, og akupunktur er også anbefalt i nye nasjonale retningslinjer for svangeskapsomsorg, sier Norheim. -I denne studien vil vi derfor fokusere mer på den gravides opplevelse av forskjellige typer akupunktur, fortsetter han.

Her er det mulig for kvinner som befinner seg innenfor svangerskapets tre første måneder, og som ikke bor for langt unna Akupunkturhøyskolen, å melde seg på prosjektet. -Behandlingen vil selvsagt være gratis for de som plukkes ut til å bli med, forteller Norheim.

-Det er viktig å understreke at bruk av akupunktur, som i vår studie, ikke medfører noen risiko for fosteret. Foruten lett ubehag ved stikking og eventuelt underhudsblødning ("blåmerke" red.anm.), er det ikke registrert noen problemer for den som får behandling med akupunktur, sier han.

Les også:

"Barn i narkose får akupunktur mot kvalme"

Informasjon om Akustudien, hva den går ut på og hvem som kan være med, finner du her.

Mer informasjon om forskning på akupunktur finner du her.

Mer informasjon om forskning på akupressur finner du her

 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: