Puls- og tungediagnostikk

Image
Bilde av at noen legger en tungespatel på tungen til en dame

Tungediagnostikk er basert på en forståelse av at man kan lese av en persons helsetilstand og hvilken behandling pasienten trenger, ved å se på blant annet fargen og formen på tungen, og på tungebelegget.

Pulsdiagnostikk er basert på en forståelse av at man ved å ta pasientens puls, og gjerne flere steder på kroppen, kan danne seg et bilde av hva som feiler pasienten, og hvilken behandling pasienten trenger. 

Disse diagnoseformene brukes ofte innenfor folkemedisiner som tradisjonell kinesisk medisin og ayurveda. Her er det også vanlig å kombinere puls- og tungediagnostikk.  Det finnes imidlertid ikke solid vitenskapelig dokumentasjon på at pulsdiagnostikk og tungediagnostikk er pålitelige verktøy for å undersøke pasienters eventuelle behov for behandling.

Innenfor skolemedisinen sjekker man også pasienters puls. For eksempel undersøker leger om pasienten har lav, høy eller uregelmessig puls som en del av diagnosen. Leger, og kanskje oftest tannleger, vurderer også pasienters tunge når de undersøker munnhulen. Men innenfor skolemedisinen har man generelt er mer nøkternt syn på hva man kan avdekke med slike diagnosemetoder.

Her kan du lese mer om alternative diagnosemetoder.

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
  • Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
  • Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
  • Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende sådanne. Les mer om dette her.

Kilder

Les også

Kvalitetssikring av våre artikler

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: