Puls- og tungediagnostikk

Image
Bilde av at noen legger en tungespatel på tungen til en hvit dame
Foto: Colourbox.com

Tungediagnostikk er basert på en forståelse av at man kan lese av en persons helsetilstand og hvilken behandling pasienten trenger, ved å se på blant annet fargen og formen på tungen, og på tungebelegget.

Pulsdiagnostikk er basert på en forståelse av at man ved å ta pasientens puls, og gjerne flere steder på kroppen, kan danne seg et bilde av hva som feiler pasienten, og hvilken behandling pasienten trenger. 

Disse diagnoseformene brukes ofte innenfor folkemedisiner som tradisjonell kinesisk medisin og ayurveda. Her er det også vanlig å kombinere puls- og tungediagnostikk.  Det finnes imidlertid ikke solid vitenskapelig dokumentasjon på at pulsdiagnostikk og tungediagnostikk er pålitelige verktøy for å undersøke pasienters eventuelle behov for behandling.

Innenfor skolemedisinen sjekker man også pasienters puls. For eksempel undersøker leger om pasienten har lav, høy eller uregelmessig puls som en del av diagnosen. Leger, og kanskje oftest tannleger, vurderer også pasienters tunge når de undersøker munnhulen. Men innenfor skolemedisinen har man generelt er mer nøkternt syn på hva man kan avdekke med slike diagnosemetoder.

Her kan du lese mer om alternative diagnosemetoder.

Generelle forsiktighetsregler

Kilder

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: