Synske evner

Image
Glasskule i naturen.
Foto: Colourbox.com

Synskhet er en antatt evne til å kunne se eller fornemme ting som er «skjult» for andre, ved hjelp av sanser som ikke alle har eller har trent opp til å kunne bruke.  I helsesammenheng innebærer synskhet at en person mener å kunne påvise helseproblemer og eventuelle årsaker til disse hos en pasient ved bruk av slike sanser:

Noen behandlere mener at de har spesielle evner som gir dem et slags røntgensyn, som gjør at de i møte med pasienter kan "se" inn i kroppen hva som feiler dem. Andre mener at de kan bruke hendene sine som en skanner for å finne ut hvor pasientens problem befinner seg. Andre mener å kunne se og analysere "energifelter" som aura eller chakra, og å at helseproblemer vises i disse. Dette finner man blant annet innenfor åndelige behandlinger som for eksempel healing.   

Det finnes også eksempler hvor behandleren mener å kunne gi pasienten selv synske evner. Regresjonsterapeuter sier at de ved bruk av hypnotiske teknikker kan sette pasienten i stand til å se hvilke liv de har levd tidligere, og bruke dette som grunnlag til å finne årsaken til de problemene pasienten opplever i dag. 

Eksistensen av synskhet er ikke påvist. Det finnes ikke solid dokumentasjon på at diagnosemetoder som forutsetter slike evner er egnet til å påvise eller forbedre helseproblemer.  

Det er usannsynlig at alternative behandlinger der behandleren bruker sin synskhet eller andre overnaturlige evner utgjør noen fare for pasienten, så lenge det ikke fører til at nødvendig virksom behandling blir utsatt.

Dersom behandleren bruker andre teknikker i tillegg, kan også andre forsiktighetsregler gjelde. For eksempel avhenger sikkerheten ved bruk av hypnose av hvem som gir behandlingen og hvilke tilstander som behandles.

Vi anbefaler generelt at du snakker med legen din før du eventuelt bruker alternativ behandling.

Andre navn

Klarsynthet, parapsykologi, synskhet, clairvoyance, health reading, parapsychology, past life regression.

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
  • Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
  • Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
  • Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende sådanne. Les mer om dette her.

Les også

Kvalitetssikring av våre artikler.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: