Synske evner | NAFKAM

Synske evner

Noen tilbud innen alternative behandlinger er basert på synskhet, som innebærer at visse personer har en påstått evne til å se ting som er «skjult» for vanlige sanser.

Flere alternative diagnosemetoder går ut på å påvise helseproblemer ved bruk av «sanser» ikke alle har. Noen behandlere mener at de nærmest har røntgensyn, som gjør at de kan se hva som feiler pasienten. Andre mener at de kan bruke hendene som en skanner for å se etter konkrete helseproblemer eller avdekke hva som er feil ved å analysere pasientens energifelt som for eksempel pasientens aura eller chakra. Dette finner man blant annet innenfor åndelige behandlinger som for eksempel healing.   

Det finnes også eksempler hvor behandleren mener å kunne gi pasienten selv synske evner. Regresjonsterapeuter sier at de ved bruk av hypnotiske teknikker kan sette pasienten i stand til å se hvilke liv de har levd tidligere, og bruke dette som grunnlag til å finne årsaken til de problemene pasienten opplever i dag. 

Virker det?

Det finnes ikke solid dokumentasjon på at diagnosemetoder som forutsetter slike evner er egnet til å påvise eller forbedre helseproblemer.  

Er det trygt?

Det er usannsynlig at alternative behandlinger hvor behandleren bruker synskhet eller andre overnaturlige evner utgjør en fare for pasienten, så lenge det ikke fører til at pasienten utsetter nødvendig medisinsk behandling.

Dersom behandleren bruker andre teknikker i tillegg, kan også andre forsiktighetsregler gjelde. For eksempel avhenger sikkerheten ved bruk av hypnose av hvem som gir behandlingen og hvilke tilstander som behandles.

Vi anbefaler generelt at du snakker med legen din før du eventuelt bruker alternativ behandling.

Andre navn: klarsynthet, parapsykologi, synskhet

Engelske navn: clairvoyance, health reading, parapsychology, past life regression

 

Les mer om kvalitetssikring av våre artikler.

Kilder

Les også

Kvalitetssikring av våre artikler

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: