Hårmineralanalyse

Image
Bilde av krøllete hår og en hånd som holder i det

Hårmineralanalyse utføres ved at behandleren, eller pasienten selv, klipper av noen hårstrå og sender de inn til analyse.

Denne metoden brukes blant annet av alternative behandlere som baserer seg på at mange helseproblemer skyldes feilernæring. De mener videre at en slik analyse kan si noe om kroppen har riktige nivåer av mineraler, og bruker testresultatene som grunnlag for å anbefale deg kosttilskudd og kostholdsendringer.

Hårmineralanalyse blir også brukt av alternative behandlere for å se om pasienten har giftstoffer i kroppen, og på bakgrunn av disse anbefaler de ofte behandling med detox.

En gjennomgang av forskningen på området viser at det må utvikles bedre standarder for hvordan hårmineralanalyser gjennomføres og vurderes, før slike analyser eventuelt kan brukes til å stille diagnose. Selv om en alternativ behandler på bakgrunn av en hårmineralanalyse konkluderer med at du mangler noen stoffer, eller har hatt stoffer i kroppen som kan være giftige, betyr det ikke nødvendigvis at du er syk, eller at du trenger behandling.

Håranalyser brukes også innenfor skolemedisinen, men da som et supplement til analyser av blod og urin, hovedsakelig for å påvise bruk av rusmidler. Mer om skolemedisinske håranalyser kan du lese hos Oslo universitetssykehus.

Hvis du vil prøve alternativ behandling på grunnlag av resultater fra en slik diagnosemetode, anbefaler vi at du snakker med legen din først. Les mer i vår pasientveiledning.

Her kan du lese mer om alternative diagnosemetoder.

Andre navn: Håranalyse

Engelske navn: hair mineral analysis, hair analysis

Er det trygt?

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
  • Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
  • Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
  • Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende sådanne. Les mer om dette her.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: