Alternativt på ferie

Har du tenkt å prøve ut alternativ behandling på utenlandsferie eller kjøpe naturpreparater med deg hjem? NAFKAM gir deg noen tips på reisen.

Har du tenkt å prøve ut alternativ behandling på utenlandsferie eller kjøpe naturpreparater med deg hjem? NAFKAM gir deg noen tips på reisen.

Ferie, varm sol på kroppen og gode valutakurser gjør det ofte lettere å spandere på seg litt ekstra luksus på utenlandsreisen. Å slappe av på solsengen eller på et spa, mens noen masserer vekk hverdagsbekymringer fra stive skuldre, høres for mange veldig fristende ut.

Luksus med bivirkninger

Massasje er en behandlingsform som er forbundet med få alvorlige bivirkninger eller risikofaktorer. Likevel finnes det enkelte tilfeller hvor man bør opplyse terapeut, eventuelt lege, før man går i gang med behandling. Dette gjelder dersom man er gravid, har kreft, dersom man har kroniske hudproblemer eller skader på huden, sliter med hjerteproblemer eller bindevevssykdommer, har blodpropp eller har skadet nerver eller nedsatt bevegelighet.

Man kan oppleve fysiske bivirkninger som at man hovner opp, at man får allergiske reaksjoner av oljene, at man blir støl eller får kink. Av mer alvorlige bivirkninger kan man utvikle akutt betennelse, få lokale infeksjoner eller oppleve at svulster forverres eller spres. Ved enkelte typer massasje kan man også oppleve hjertebank, hodepine og feber.

Selv en relativt ufarlig behandlingsform som massasje kan altså by på bivirkninger som kan ødelegge ferieidyllen. Det kan derfor være lurt å skaffe seg informasjon før man reiser, dersom man vurderer å bruke alternative behandling på ferien.

Behandlingsreiser på egen regning

Dersom du reiser til utlandet for å få alternativ behandling i ferien, må du være innstilt på at du må betale dette av egen lomme. Terje Rustad i Gjensidige Forsikring forteller oss at de i all hovedsak dekker behandlinger foreskrevet av lege eller sykehus.

Enkelte land tilbyr imidlertid behandlingsformer som vi i Norge regner som alternative. Tradisjonell kinesisk medisin, som i hovedsak baserer seg på urter, akupunktur og massasje, en del av tilbudet som gis på de kinesiske sykehusene. I disse tilfellene dekker Gjensidige behandlingen. Regelverket til Gjensidige åpner imidlertid ikke for å planlegge behandlinger i utlandet. I deres vilkårstekst står det:

Reiseforsikring dekker ikke utgifter som var kjent før avreisen - når reisen foretas for behandling, operasjon, kur- eller rekreasjonsopphold.

Forsikringen dekker heller ikke utgifter som følger av sykdom eller lidelse som var kjent før avreise, hvor det allerede foreligger et behandlingsbehov eller dersom forverring/komplikasjoner vil kunne oppstå med stor grad av sannsynlighet.

Ta kontakt med ditt forsikringsselskap før du reiser, for å få vite hvilke vilkår de setter for å dekke behandling i utlandet.

Naturpreparater i veska på vei hjem

I noen tilfeller kan det være vanskelig å vite om de naturpreparatene du har kjøpt i utlandet er lovlig å innføre i Norge. Det som regnes som naturpreparat i utlandet, kan i enkelte tilfeller klassifiseres som legemidler i Norge. Direktoratet for medisinske produkter har informasjon om hva som regnes som legemidler. I deres retningslinjer kan man lese følgende regler for innføring av legemidler til personlig bruk:

Ved reiser innenfor EØS-området, kan reisende medbringe til personlig bruk et rimelig kvantum legemidler som tilsvarer høyst et års forbruk.

Reisende fra et land utenfor EØS-området kan til personlig bruk medbringe et rimelig kvantum legemidler som tilsvarer høyst tre måneders forbruk.

Når særlige grunner taler for det, må vedkommende på forlangende av tollvesenet kunne dokumentere at legemidlet er forskrevet til vedkommendes personlige bruk. Dette må fremgå av pakningens etikett eller av fremlagt resept eller annen legeerklæring.

Hold legen informert

Dersom man går på medisiner eller opplever komplikasjoner ved alternativ behandling i utlandet, oppfordrer vi til å holde legen din informert. Enkelte behandlinger eller naturmedisiner kan forringe eller forsterke effekten av andre medisiner.

Dersom du har klart for deg hvilke alternative behandlinger du ønsker å bruke allerede før du reiser til utlandet, kan det være lurt å diskutere disse med legen din før du reiser.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: