Antallet diabetikere forventes doblet
Kosthold og fysisk aktivitet er veldig sentralt i de anbefalingene vi gir, sier forbundsleder Anne Mette Liavaag i Norges Diabetesforbund:
– For mange kan disse to faktorene gi god regulering av sykdommen, forklarer hun.
Tall tyder likevel på at vi sliter med å ta kontroll over nettopp de to faktorene. På diabetesforbundets hjemmesider anslås det at det er det på verdensbasis er 246 millioner mennesker som har diabetes. Dette tallet forventes å øke til det dobbelte innen 2025. Overvekt og fysisk inaktivitet er det Liavaag trekker frem som hovedårsak til denne voldsomme økningen i antall diabetikere.
- Man må være genetisk disponert for å få type 2-diabetes. Men selv med denne disposisjonen kan sykdommen forebygges med gunstige levevaner. Tidligere var det mange færre overvektige, og dermed færre som utviklet type 2-diabetes.
Kostholdsdiskusjoner
Norges Diabetesforbund anbefaler et kosthold som er i tråd med andre europeiske forbund. Et eget vitenskapelig råd har gått igjennom forskning som finnes på området og gitt sine anbefalinger basert på dette. Hovedregelen for deres kostholdsråd er et kosthold med
• mye fiber i form av grove kornprodukter, mye grønnsaker og frukt
• mindre fett fra kjøtt og meieriprodukter og mer fett fra fisk og plantekilder
• mye langsomme karbohydrater, og lite rent sukker/sukkerarter
Noen er imidlertid uenige i disse kostholdsrådene, og tar kontakt med forbundet med sine egne diettvarianter.
- Det er spesielt mye diskusjoner rundt lavglykemisk kosthold. Ved ekstreme dietter, som inneholder veldig lite karbohydrater, må man øke inntaket fett og protein. Det kan føre med seg potensielle ulemper, som for eksempel økt risiko for hjerte- og karsykdommer og nyresykdommer. Det kostholdet vi anbefaler skal også være mulig å gjennomføre for store grupper og passe for folk flest. Men folk må selvfølgelig få gjøre som de selv vil, sier Liavaag.
Åpen for at flere ting kan nytte
Diabetesforbundet inntar samme holdning til de ulike diettene som til alternativ behandling generelt: man er åpen til at forskjellige ting kan fungere for forskjellige mennesker. Det er utarbeidet en egen plattform for foreningen, og i denne kan man blant annet lese:
- Mange som benytter seg av alternativ medisin synes de har nytte av det. Blant helsepersonell er det også interesse for å evaluere effekten av slik behandling. Det er imidlertid ikke funnet holdepunkter for at alternative behandlingsmetoder har gunstig effekt utover det vi kaller placeboeffekten.
Forbundet fraråder imidlertid sterkt at de som er insulinavhengige dropper legemidler:
- Insulin er livreddende behandling. Det kan få katastrofale konsekvenser dersom noen bestemmer seg for å droppe insulinet fordi de vil prøve ut en alternativ metode, sier Liavaag.
Kanel til mer enn lørdagsgrøten
Liavaag forteller at mange av deres medlemmer vil vite mer om effekten av kanel på diabetes. Krydderet har gjennom flere studier, blant annet en svensk studie, blitt satt i forbindelse med et mer stabilt blodsukkernivå. Forskere er imidlertid ennå uenige om hvorvidt dette er tilfellet.
- Dersom dette er tilfellet er det i alle fall snakk om betraktelig større mengder enn det man har på risengrynsgrøten, mener Liavaag.
Les mer kanel og diabetes her og her.
Internasjonal diabetesbehandling - India
I enkelte land er urter en sentral del av behandlingen av diabetes. I India er blant annet en urt kalt salacia oblonga brukt i tradisjonell indisk medisin for å stabilisere blodsukkeret, noe som gjorde at vestlige forskere så nærmere på urten.
Et annet krydder som indere bruker ved diabetes er gurkemeie. Gurkemeie er etter hvert blitt et krydder som også mange nordmenn bruker i matlagingen, blant annet for å lage curry. Dette krydderet er forbundet med flere helsegevinster. I år ble det blant annet publisert en studie som viste at gurkemeie hadde lovende effekt mot overvekt. Stemmer dette, er også det noe som kan virke positivt inn ved diabetes.
Liavaag gjør imidlertid oppmerksom på at diabetesrisikoen er svært høy blant indere i Norge. Blant annet ser de at et høyt antall indiske kvinner får svangerskapsdiabetes, uten at de med sikkerhet kan si hvorfor dette skjer.
Kina
Forskere har også funnet effekt av kinesiske urter ved diabetes. En vitenskapelig gjennomgang av ulike studier viser at det finnes flere studier som viser lovende effekt, men at kvaliteten og størrelsen på studiene er begrenset. Du kan lese mer om hva forskerne mener er svakhetene med studiene på Cochrane Library.
En rekke andre alternativer
Vi har tidligere skrevet artikler om at både urten stevia og latter kan ha positiv effekt ved diabetes. Dette føyer seg inn i en lang rekke råd om hva man selv kan gjøre for å unngå plager ved diabetes.
Diabetesdagen
Lørdag 14. november markeres verdens diabetesdag ved at sentrale bygninger rundt om i de ulike landene blir opplyst i diabetesfargen blå. Her i Norge vil blant annet Stortinget i Oslo og Ishavskatedralen i Tromsø bli farget blå i denne anledningen. Andre markeringer varierer fra land til land og lokallag til lokallag. Et nasjonalt mål er likevel at så mange som mulig skal ta diabetesrisikotesten på diabetesforbundets hjemmesider denne dagen, for å avgjøre hvorvidt de kan være i faresonen. En del arrangementer vil også finne sted på fredagen før selve diabetesdagen.