Sykehus inviterer til debatt om alternativ behandling

Helsepersonell støter stadig på etiske dilemmaer når pasienter ønsker å inkludere alternativer til skolemedisin inn i sin behandling. På Universitetssykehuset i Nord-Norge tar de fatt i problemstillingen og inviterer til debatt om alternativ behandling.

Stadig flere nordmenn søker alternativer til skolemedisinen når de blir syke, og grensen mellom skolemedisin og alternativ behandling er ikke like skarp som den engang var. Akupunktur er en av behandlingsformene som i stor grad har fått innpass på norske sykehus, men fortsatt er det mye av det som hører inn under det alternative feltet som fyller helsepersonell med stor skepsis. Når pasientene flytter alternativ behandling med seg inn på sykehusene, åpner det for en rekke dilemmaer.

Etiske dilemmaer

- Noen ganger har pasientene med seg medikamenter, for eksempel i sprøyteform, som de ønsker at vi skal hjelpe dem med å sette. Dette er gjerne medisiner pasienten har stor tro på at vil fungere, men som vi mener ikke har effekt. Hva gjør vi da, spør Sigurd Sparr, som er komitéleder for etikkomiteen ved UNN.

Sigurd Sparr leder Klinisk etikkomité ved UNN

- Dersom det er noe vi VET ikke har effekt eller som vi vet er skadelig, gir vi ikke denne behandlingen. Andre ganger kan det være stoffer som vi ikke vet noe særlig om, som tilsynelatende skal være ufarlig. Likevel opplever man ofte at helsepersonell er skeptiske fordi det finnes lite dokumentasjon, både på effekt og bivirkninger. Svarer man nei til å hjelpe risikerer man å få et dårlig forhold til pasienten, som gjerne har stor tro på medikamentet.

Et annet dilemma åpner seg når pasientene bringer alternative behandlere inn på sykehusavdelingene:

- I utgangspunktet må pasientene få gjøre akkurat som de vil, men vi vil gjerne vite hva som skjer når de er innlagt. Vi føler oss jo ansvarlige for behandlingen de får innenfor sykehusets vegger.

Sparr peker også på at det ofte er vanskelig å forholde seg til at pasienter bruker store summer på alternativ behandling, uten at det finnes vitenskapelige bevis for at behandlingen har effekt.

Debatt om alternativ behandling

27.april inviterer etikkomiteen ved UNN til debatt om alternativ behandling. I debattpanelet stiller professor Vinjar Fønnebø, leder av NAFKAM her i Tromsø,
professor Trond Markestad, leder av Rådet for legeetikk, og professor Kristian Gundersen, avd. for generell fysiologi, Institutt for medisinsk biovitenskap, Universitetet i Oslo.

- Det overordnede målet med debatten er å bidra til refleksjon og å høyne bevisstheten rundt slike kinkige dilemmaer. Vi går inn i debatten med en ydmyk holdning, og stiller oss primært disse tre spørsmålene: Hva er farlig, hva er grensene våre og hva kan vi bidra med? sier Sparr

Seminaret er i utgangspunktet rettet mot ansatte på Universitetssykehuset Nord-Norge, men er også åpent for publikum og pressen.
Sparr kunne gjerne ønsket seg en ”Snåsamann” eller en annen alternativ behandler i panelet, men dette har ikke latt seg gjøre. Han oppfordrer derfor alternative behandlere til å delta på seminaret som vil vare fra klokken 12 til klokken 15.30 på Auditorium UNN, Breivika (A2 – 531)

Les mer om bruk av alternativ behandling i helsetjenesten her

Les mer om helsepersonells holdninger til alternativ behandling her

 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: