Skal undersøke effekten av massasje på kronisk nakkesmerte 

- Funn fra denne studien kan lede til bedre behandling mot kroniske nakkesmerter, sier professor ved NAFKAM, Frauke Musial.

Image
Bilde av kvinne som mottar nakkemassasje
Mostphotos/ UiT.

Kronisk smerte er en stor utfordring for mange og har konsekvenser både for den enkelte og for samfunnet. Folkehelseinstituttet anslår at nesten en tredjedel av voksne nordmenn lever med kronisk smerte, noe som ofte fører til varig sykefravær og uføretrygd.  
 
- Smertestillende legemidler er vanedannende og i dag er det heldigvis en økt bevissthet rundt dette. Samtidig er tilbudet om medikamentfrie behandlinger, særlig innenfor komplementær og alternativ behandling, veldig begrenset innen helsevesenet, sier Musial. 
 
Derfor skal Musial og et internasjonalt forskerteam i gang med en pilotstudie som søker å forstå hvordan massasjebehandling virker mot kroniske nakkesmerter.  
 
Smerteterskel testes før og etter behandling 

 
Deltakerne i studien vil få enten koppemassasje (intens) eller taktil massasje (myk). Forskerne vil bruke kvantitativ sensorisk testing (KST) for å måle endringer i nervesystemet hos deltakerne.  
 
- Kroniske smertepasienter viser ofte forandringer i måten smertesignaler er bearbeidet i nervesystemet. Disse forandringene kan måles og beskrives med KST, forklarer Musial. 
 
KST består av 12 tester utført på huden. Deltakeren svarer på hvordan hen opplever berøring, press, temperatur, og følsomhets-terskel og smerte-terskel testes.  
 
- Det finnes KST-data fra friske mennesker, slik at vi kan se om data fra deltakerne i studien avviker fra gjennomsnittet. Vi forventer at hvis pasientene har mindre smerter etter behandlingen, vil vi også se et mer normalt bilde i KST-tester, sier Musial. 
 
Kan gi mer effektiv behandling 
 
Det viktigste i prosjektet er nemlig disse målingene, ifølge Musial: 
 
- Smerte er et veldig utfordrende felt fordi opplevelse og håndtering av smerte er individuelt. I dette prosjektet vil kunne utvide målingene fra subjektive opplevelser og beskrivelser til objektive data og resultater. Dermed kan vi forbedre vår forståelse av massasje som behandlingsform for kroniske smerter, sier hun, og legger til: 
 
- Dette vil gi muligheter for mer skreddersydde og effektive behandlinger, og forhåpentligvis øke livskvaliteten til personer med kroniske smerter. 
 
Prosjektet er et samarbeid mellom Musial og professorer Thomas Weiss, Winfried Meissner (begge fra Jena University Hospital, Tyskland) og Mats Jong (Mittuniversitetet).  
- Vi har et kjempebra team med erfarne smerteforskere: en fysiolog og nevroviter, en lege spesialisert på smerter, og en spesialist innen medikamentfrie terapier mot smerter. Nå gleder vi oss bare til å gå i gang, sier Musial. 
 
 
Studien "MeCNeck" (Mechanisms of Massage for Chronic Neck Pain) har oppstart 1. januar 2024 og rekrutteringen av studiedeltakere begynner høsten 2024. Det er planlagt flere runder med maksimalt 10 deltakere per runde. 
Prosjektet mottar støtte fra Ekhaga Foundation. 

Les mer om KST – KST inn i forskningen på alternativ behandling 

 

 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: