Foreningens president gir rutinesvikt i systemet skylden for at medlemmer av organisasjonen både har tilbudt og deltatt på disse kursene.
Rutinesvikt
Behandlingsformen tankefeltterapi regnes som alternativ, blant annet fordi det ikke finnes anerkjent forskning som viser at behandlingen har effekt. Metoden bygger også på en teori om at kroppen inneholder et energifelt som kalles tankefelt. Vitenskapen har ingen beviser for at dette energifeltet faktisk eksisterer.
Gjennom de felles nordiske fagetiske retningslinjene og prinsipperklæringen utarbeidet av Norsk Psykologforening forplikter man at psykologer skal anvende evidensbaserte metoder i sin praksis. Til tross for dette har Psykologforeningen tilbudt spesialiserings- og vedlikeholdskurs i tankefeltterapi. Nå strammer de imidlertid inn sine kurstilbud:
- Kursene i tankefeltterapi er ikke lenger godkjent som spesialistkurs eller vedlikeholdskurs i Norsk Psykologforening. Dette er fordi vi ikke finner at de svarer til kravene i prinsipperklæringen om evidensbasert praksis. At de har vært godkjent tidligere skyldes en rutinesvikt i vårt system, skriver Psykologforeningens president Tor Levin Hofgaard på foreningens hjemmesider.
300 psykologer gått i kurs
Psykologene Gunnar Sørbotten og Birger Kristiansen driver Norsk Institutt for Energipsykologi. Her tilbyr de behandling som baserer seg på tankefeltterapi og energipsykologi. I følge Forskning.no skal de siden 2002 ha holdt kurs for rundt 300 psykologer.
Hvorvidt disse kursene har ført til at dette er en utbredt metode blant deres medlemmer, vet foreningen ingenting om:
- Dette har vi ikke noen oversikt over. Psykologer har et selvstendig behandlingsansvar, og har en utdanning som gjør at de på selvstendig grunnlag skal kunne vurdere forskningsbasen for de metoder de vurderer å benytte, sier Hofgaard til NAFKAM.
Psykologiforeningen går nå igjennom sine rutiner for å forsikre seg om at det ikke lengre tilbys kursopplegg hvor man læres opp i metoder uten vitenskapelig dokumentasjon.
Populært på nittitallet
Psykolog ved Lillehammer psykologsenter, Herman Kvarving, tror imidlertid dette er en behandlingsform som hadde sin storhetstid på nittitallet. Hans inntrykk er at stadig flere av hans kolleger går vekk i fra metoden fordi det finnes lite dokumentasjon på at den virker.
Likevel mener han metoden har veldig god effekt på en del pasienter:
- Hva det kan bunne i at enkelte har effekt av metoden er vanskelig å si. Hvis metoden funker, så er det jo vel og bra, selv om det bare er placebo. Selv velger jeg andre metoder, sier Kvarving.
Mener pasienten taper på inkludering av alternativ behandling
Svært mange av de alternative behandlingsformene som tilbys i Norge i dag, kjennetegnes av å manglende vitenskapelig dokumentasjon av sine teorier, virkemåter og effekt. På Psykologforeningens hjemmesider skriver Hofgaard at han tror psykologer som benytter alternative behandlingsmetoder i sin praksis kan bidra til at tilbudet til pasientene blir svekket:
- Fra tid til annen opplever vi eksempler på at psykologer ikke forholder seg til prinsippene i erklæringen om evidensbasert praksis. Dette er svært uheldig fordi det bidrar til å svekke pasientsikkerheten, og det kan rammes av forsvarlighetsparagrafen i helsepersonelloven.
Hofgaard skriver videre at han frykter at metoder som ikke har sin rot i vitenskapen kan svekke anvendelsen av de vitenskapelige metodene, når metodene blir brukt samtidig:
- Risikoen er altså tilstede for at de metodene som faktisk har vitenskapelig dokumentert effekt mister sin anvendbarhet fordi de ikke kan skilles fra de som ikke har slik dokumenterbar effekt. Igjen er taperen pasientene – som får færre valgmuligheter blant reelt dokumenterbare metoder, skiver Hofgaard.
Kan miste autorisasjon
Videre opplyser Hofgaard at Psykologforeningen ikke har noen myndighet til å kunne regulere medlemmenes behandlingspraksis, men at brudd på prinsipperklæringen kan klages inn til Helsetilsynet:
- Medlemskap i foreningen er knyttet til offentlig autorisasjon som psykolog. Dersom en psykolog innklages til Helsetilsynet, og mister sin autorisasjon vil han/hun ikke lenger kunne være medlem i Norsk Psykologforening. Dersom noen innklager en psykolog som driver tankefeltterapi til Helsetilsynet for brudd på helsepersonelloven, er det opp til Tilsynet å avgjøre om dette skal anses som så alvorlig at psykologen mister sin autorisasjon, sier Hofgaard.