Ny stipendiat ved NAFKAM

Image
Kiwumulo Nakandi, ny stipendiat ved NAFKAM

Kiwumulo Nakandi (31) flyttet fra Bergen til Tromsø nå i høst. Her skal hun ta sin doktorgrad, i et prosjekt som handler om bruk av tradisjonell og komplementær medisin blant kreftpasienter fra den syvende Tromsøundersøkelsen. Der skal hun finne ut mer om deltakere med kreft som benytter seg av ulike typer alternativ behandling; deres bruk av helsetjenester, og sammenlikne dette med informasjon om kreftpasienter som kun benytter seg av konvensjonell behandling. Prosjektet blir ledet av seniorforsker Agnete E. Kristoffersen ved NAFKAM.

- Ved å se på trender til brukerne kan man få en idé om hvordan de blir fulgt opp i det norske helsevesenet, sier Kiwumulo Nakandi.

Kiwumulo er utdannet lege, fra Collegium Medicum, Nicolaus Copernicus University i Polen. Rett etter studiene begynte hun å sikte seg inn mot allmennmedisin, med fokus på helse og livsstil. Hun fikk jobb som allmennlege på en klinikk som tilbød både alternativ og komplementær medisin, med stor vekt på livsstil og forebygging. Senere begynte hun på spesialisering i arbeidsmedisin, men dette ble avbrutt da koronapandemien brøt ut vinteren 2020.

Kiwumulo er født og delvis oppvokst i Uganda, hvor hun tidlig ble presentert for bruken av urtemedisin:

- Min bestemor behandlet helseproblemer med urter og manipulering av kroppen, så bruk av både konvensjonell og alternativ behandling har alltid vært en del av mitt liv. 

Som lege har hun erfart at folk ofte ønsker å vite mer om alternativ behandling, og at de noen ganger sitter med uriktig informasjon. Mange av diskusjonene hun har hatt med kolleger, familiemedlemmer og pårørende til pasienter som har ønsket å bruke alternativ behandling, har handlet om å korrigere feilinformasjon, sier hun.

Hva var grunnen til at du ønsket deg til NAFKAM?

- Jeg tenker at det må være lett tilgjengelig informasjon om forskjellige behandlingsterapier, både for pasienter og helsepersonell. NAFKAM ble derfor et attraktivt og ganske åpenbart valg, sier Kiwumulo. 

Vi gleder oss over å ha Kiwumulo med på laget, og ønsker henne velkommen til oss! 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: