Natto mye etterspurt blant osteoporoserammede

Kan klissete, illeluktende soyabønner hjelpe de som har skjør benbygning? Natto er i alle fall en av de mest etterspurte alternative behandlingene blant norske osteoporosepasienter.

Natto

 

- Vi får en del spørsmål inn på vår ’osteoporosetelefon’ om alternativ medisin. Det er spesielt Natto som mange er opptatt av om har effekt eller ikke, forteller Synøve Sørlie ved Norsk Osteoporoseforenings Informasjonssenter.

Natto er en matrett basert på gjærede soyabønner. Soyabønnene tilsettes en bakteriekultur som gjør at massen utvikler vitamin K2, noe det forskes på om kan ha positiv effekt på benbygningen. Natto har tradisjonelt vært mye brukt blant japanere, ofte som en del av frokosten. Soyabønnene er forbundet med en stram lukt, og mange beskriver smaken av retten som noe man trenger tid til å venne seg til.

Natto kan også fås i tablettform som kosttilskudd.

Avventer mer forskning

Tiltross for mange henvendelser, er Osteoporoseforeningen forsiktige med å anbefale bruk av Natto ved osteoporose:

Synnøve Sørlie, Osteporoseforeningen
Synnøve Sørlie, Norsk osteporoseforening

Vi kjenner til det, men vi vet ennå ikke om det fungerer. Før vi sitter med studier som kan bevise effekt ønsker vi ikke å anbefale Natto til våre medlemmer, sier Sørlie.

På sine hjemmesider skriver Osteoporoseforeningen:

Forskningen når det gjelder nytten av dette kosttilskuddet for mennesker med osteoporose er på begynnerstadiet i Vesten, men interessante resultater foreligger fra Japan, hvor kosttilskuddet er vanlig i enkelte regioner. Det kan vise seg at vi bør få i oss mer vitamin K enn det kroppen lager selv, men vi vet ennå ikke med sikkerhet. Vi vet heller ikke nok om mulige bivirkninger.

De gjør samtidig oppmerksom på at natto ikke bør brukes av pasienter som går på blodfortynnende midler som for eksempel Marevan.

Forskere på Natural Standard har også gjennomgått studier på bruk av soyabønner mot osteoporose. De har klassifisert effekten av soya ved benskjørhet som uklar, og mener studier som er gjort viser motstridende resultater. Også de venter på flere og større vitenskapelige studier før de trekker en bestemt konklusjon.

Studie snart klar for publisering

Forsker Nina Emaus har gjort flere studier med basis i osteoporose. Blant annet har hun ledet en studie i samarbeid med Nasjonalt Forskningssenter innen Alternativ og Komplementær Medisin (NAFKAM), hvor man har undersøkt hvorvidt Natto kan ha innvirkning på risikoen for lårhalsbrudd. I studien har kvinner som nylig har kommet i overgangsalderen fått behandling med henholdsvis Natto og et placebopreparat. Studien ventes publisert i Osteoporosis International i den nærmeste fremtid, med presentasjon av resultatene.

Ting du kan gjøre selv

Mens Osteoporoseforeningen er forsiktig med å anbefale alternativ behandling som Natto før forskere kan fremvise tydelig effekt, har de flere råd til hvordan du kan leve et godt liv med osteoporose.

Arv er den viktigste faktoren til hvorfor man utvikler beinskjørhet, og det kan vi ikke påvirke. Men vi kan utsette debuten av sykdommen med rett kosthold, fysisk aktivitet, ved å holde oss røykfrie og sørge for at kaffeinntaket ikke overstiger 6-7 kopper om dagen, sier Sørlie.

Kalsium gjør deg mindre sprø

På kostholdssiden er det spesielt kalsium som anbefales for de med sprøtt skjelett.
- Vi er veldig opptatt av kosthold og trening. For de med skjør beinbygging er det spesielt viktig å få i seg nok melk og andre meieriprodukter, sier Sørlie.

Hun anbefaler at man får i seg mellom 1000 og 1500 mg daglig, og mener dette lett kan la seg oppnå uten de store anstrengelsene:

- Drikker man ett glass melk til hvert brødmåltid, og sørger for å få i seg noen osteskiver, så er man kommet langt. Passer man samtidig på å spise noen grønne grønnsaker til middagen er man nesten i mål. Hvis man ikke tåler meierprodukter finnes det flere alternative kalsiumstilskudd,forklarer Sørlie.

Hun anbefaler samtidig at man sørger for at man får tilstrekkelig mengde D-vitamin, fordi det hjelper kroppen å nyttiggjøre seg av kalsiumet.

Fysisk aktivitet virker forebyggende

Sørlie forteller videre at benmasse er noe man bygger frem til man er 25- 30 år. Etter det er det viktig å vedlikeholde den benmassen man allerede har.

Ved hjelp av fysisk aktivitet kan vi hjelpe kroppen vår og holde skjelettet sterkt. På Osteoporoseforeningens hjemmesider står det:

- Benvev er ikke et ”dødt” materiale. Vevet består av levende celler og er avhengig av belastning for å beholde styrken. Vi merker raskt at muskulaturen vår svekkes når den holdes i ro over tid. Det samme skjer med skjelettet vårt hvis det ikke belastes.

Fordi benmassen bygges frem til man er 25 er det spesielt viktig å oppfordre barn og unge til fysisk aktivitet. Sørli anbefaler at man har spesiell fokus på vektbyggende trening i denne alderen, som hopping og løping. Dette er imidlertid aktiviteter man bør unngå dersom man osteoporose og ryggbrudd.

Uansett alder og fysisk tilstand, anbefaler Osteoporoseforeningen at du finner en måte å holde deg aktiv på og som du trives med å gjøre:

- Selv om det er lite sannsynlig at du kan greie å øke benmassen gjennom fysisk aktivitet etter overgangsalderen, er det holdepunkter for at du kan redusere bentapet. Og har du vært fysisk aktiv i oppveksten, har du mer ben ”i banken” som du kan tære på senere, skriver de på sine hjemmesider.

Fakta om osteoporose

  • Osteoporose innebærer at benets styrke er svekket og benvevet blir mer porøst.
  • Sykdommen gir ingen symptomer før man får et brudd.
  • På landsbasis regner man med at rundt 100 000 kvinner har osteoporose.
  • Hoftebrudd kostet det norske samfunnet ca.1,5 milliarder kroner i 1995.
  • Norge er sammen med andre skandinaviske land på verdenstoppen i hoftebrudd hos kvinner.
  • De fleste slike brudd skjer på gulvet inne.
Kilder

Folkehelseinstituttet

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: