Mann døde av blodforgiftning: akupunktur sannsynligvis årsak

Tilsynsrapport konkluderer: "ikke uforsvarlig utført".

Image
Akuounkturnål settes på hånd

I november i fjor døde en mann uventet av blodforgiftning. Noen dager tidligere hadde han fått akupunkturbehandling, og legene mistenkte at denne behandlingen kunne ha forårsaket den fatale infeksjonen. Nå har Fylkesmannen i Oslo og Akershus gransket saken, og tilsynsrapporten er klar.

I rapporten står det:

-          På bakgrunn av internasjonal litteratur, beskrivelser i pasientens journal og øvrig dokumentasjon i saken finner Fylkesmannen det sannsynliggjort at den aktuelle pasientens sepsis var forårsaket av akupunktur i pasientens venstre hånd (...)

(Fylkesmannen i Oslo og Akershus 6. mars 2017)

Forsvarlig utført

Behandlingen ble gitt av en turnuslege. Komiteen konkluderer med at det ikke er noen grunn til å tro at han hadde opptrådt uforsvarlig. I en kommentar til NRK sier Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Jan Petter Odden:

– Vi har ikke grunn til å tro at behandlingen ikke var etter retningslinjene, men ved enhver form for gjennomboring av huden med nål er det mulighet for infeksjon, selv om man prøver å gjøre dette så sterilt og rent som mulig.

Fylkeslegen sier en slik bivirkning er sjelden, og at han ikke mener at saken gir grunn til å advare mot akupunktur, selv om det alltid vil være en risiko når man stikker i huden:

– Risikoen er ikke stor, men den er til stede, sier Odden.

Les hele saken på NRK.

Forståelig og forventet

Professor ved NAFKAM, Arne Johan Norheim, sier dommen ikke byr på noen overraskelser.

- Vurderingen er forståelig og forventet. Akupunktur har en risiko, som all annen behandling. Dette tilfellet er en veldig sjelden hendelse, og akupunktur i sin alminnelighet kan regnes for å være en trygg behandling, sier Norheim.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: