Kokosolje/kokosfett brukes blant annet i mat, kosmetikk og såper, og har lenge blitt sett på som et «naturlig vidundermiddel». Er dette så helsebringende som mange har antatt?
Enkelte kommersielle aktører promoterer kokosfett som «sunt fett», og viser ofte til forskning som underbygger dette.
Populært som helsekost
Ifølge blant andre nettstedet vektklubb.no, har kokosolje blitt populært som helsekost de siste årene. Det er kjent at noen bruker dette produktet som en alternativ fettkilde. Markedsføringen av dette produktet har handlet mye om at kokosolje er et sunt alternativ til for eksempel meierismør. Det har blant annet blitt hevdet at inntak av kokosfett blant annet bedrer hjernefunksjonen, hukommelsen, forebygger hjerte- og karsykdom, beskytter leveren og styrker immunforsvaret. Produktet har av mange blitt sett på som et naturlig vidundermiddel.
- Kokosfett er ikke slankende
Kokosfett inneholder 87 gram mettet fett, og har derfor et langt høyere nivå av dette enn for eksempel animalsk fett (39 gram) og meierismør (51 gram).
- Når det gjelder helseeffekter har dette ikke vært godt undersøkt, men flere studier viser at et høyt inntak øker kolesterolet sammenliknet med umettet fett. Mange av de som fremstiller kokosfett som sunt, trekker frem at kokosfett har såkalte mellomlange fettmolekyler. Disse omsettes i kroppen på en annen måte enn de vanligste fettsyrene, og påvirker ikke kolesterolet, og ren olje med mellomlange fettmolekyler ser ut til å øke fettforbrenningen på kort sikt. Men det er misvisende å bruke dette argumentet til fordel for kokosolje, ettersom lite av fettsyrene i kokosolje faktisk er mellomlange. Det finnes derfor ikke vitenskapelig grunnlag for å si at kokosfett er "slankende", sier Erik Arnesen, som er helsefaglig rådgiver for Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).
- Ikke så sunt som antatt
Forskningen på effekten av inntak av kokosprodukter pågår fortsatt. Det ser ut til å være bred enighet om at inntak av kokosolje dessverre ikke er så godt for helsa som mange håper på. Ifølge det uavhengige forskningsbiblioteket Natural Medicines kan man redusere risikoen for å få hjerte- og karsykdommer med 25%, dersom man erstatter det mettede fettet i kostholdet (som kokosolje) med flerumettet fett (som for eksempel saflorolje eller solsikkeolje) eller enumettet fett (som for eksempel olivenolje).
Erik Arnesen i LHL følger opp:
- Å bruke litt kokosfett i maten er nok ikke skadelig i seg selv, men det bør ikke fortrenge sunnere og mer næringsrike kilder til fett fra planteriket, slik som oliven- eller rapsolje. Det gjelder særlig personer som går på diett for å slanke seg; da er det ekstra viktig å passe på at det man spiser er næringstett og ikke bare "tomme kalorier" - som kokosolje stort sett er, sier han.
Fakta om kokosolje:
- Kokosolje/kokosfett er det samme. Kokosfett har et smeltepunkt på 25 grader Celsius.
- Sikkerhet: For voksne regnes de mengder som man vanligvis bruker i mat som trygt.
- Bivirkninger: Kokosolje/kokosfett kan forårsake noen allergiske reaksjoner, men disse er mindre vanlig enn allergiske reaksjoner på for eksempel hvete, melk, soya og nøtter.