Kan soppekstrakt kurere kreft?

Avisen Daily Express i England hevder at ekstrakt fra den kinesiske maitake-soppen kan kurere kreft. De sier videre at maitake-soppen kan få svulster til å krympe med opp til 75 %.

”Påstandene støttes av forskning”

Påstandene i Daily Express er basert på et vitenskaplig studie om maitake-sopp og blærekreft publisert i British Journal of Urology International. Studien som avisen refererer til ble gjennomført ved Department of Urology at New York Medical College i New York.

Kritiske til påstandene

NHS Choices er nettportalen til Englands helsevesen som skal hjelpe befolkningen til å ta informerte valg om egen helse. NHS Choices er kritiske til påstandene om kurativ effekt av maitake-soppekstrakten. De sier nå at Daily Express ”har rapportert forskingen dårlig og kommet med påstander som ikke støttes av den aktuelle forskingen”.

NHS Choices har temasider som de kaller ”Behind the Headlines” (”Bak overskriftene”), som tar et kritisk blikk på påstander i media og forskningen den bygger på. Videre sier de om denne saken at ”avisen ikke gjør det klart at det dreier seg om et laboratorieforsøk, og at beskrivelsen av forskningsmetodene ikke sammenfaller med selve forskningen”.

Advarer mot å spise mye sopp

NHS Choices advarer publikum mot å spise store mengder maitake-sopp dersom de utvikler blærekreft, fordi ”forskningen ikke er klar på om det er mulig å ta opp nok aktive virkestoffer ved å spise soppen, og at det fortsatt er usikkert om stort inntak av maitake-sopp kan være farlig for mennesker”.

Ikke bevis på at maitake-sopp virker mot kreft

De sier videre at ”resultatene fra dette forsøket bør ses på som foreløpige resultater, som kan føre til mer forsking” og at det er altfor tidlig å kunne si at soppekstrakten er en kur for kreft. Den substansen som ble testet i studiet var et kjemisk produsert ekstrakt fra soppen. Man kan ikke dermed si at dette beviser at verken selve ekstraktet eller selve soppen virker mot kreft.

NIFAB om effektpåstander

Ola Lillenes, redaktør for NAFKAM, sier at dette er et godt eksempel på de mange påstander om helseeffekt som tilsynelatende baserer seg på forskning. -Man må ha klart for seg at forskingsresultater ikke alltid er direkte overførbare på en behandlingssituasjon. Momenter som kvaliteten på forskningen, størrelsen på studiet, om det dreier seg om laboratorieforsøk, forsøk på mus eller forskning på mennesker vil være avgjørende for hva forskingen betyr for deg i praksis.

-Vårt råd er å vise sunn fornuft og ikke sluke påstander man kommer over uten videre, selv om de refererer til ”forskning”, sier Lillenes videre.

Fakta

  • Maitake-sopp (Grifola frondosa): Kinesisk sopp
  • Bruk: Matlaging og tradisjonell medisin
  • Type studie: Laboratoriestudie
  • Hva ble studert? Menneskelige kreftceller fra blæren
  • Hva ble de tilført? Medikamentet interferon alpha og kunstig soppekstrakt (PDF)
  • Resultat: Det er mulig at PDF øker aktiviteten av interferon alpha
  • Konklusjon: Flere kliniske studier i mennesker er ønskelig

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: