Ingen langtidseffekt etter akupunkturbehandling mot hetetokter

I 2008 kom Acuflash-studien som viste at akupunkturbehandling kan bidra til at kvinner i overgangsalderen får redusert frekvensen og intensiteten av hetetokter. Nå viser oppfølgingsstudien at den positive effekten avtar når behandlingen stoppes.

Gode resultater som utgangspunkt

Acuflash-studien, som har utgangspunkt i Universitetet i Tromsø, var den største akupunkturstudien som var gjort i Norge da den ble publisert i 2008. 267 kvinner deltok i undersøkelsen og førte nøye skjemaer over hetetokter, søvn og andre opplysninger forskerne mente var relevante. Kvinnene var delt i to grupper som begge fikk livsstilsråd, men kun én av gruppene ble gitt akupunkturbehandling for plagene sine.

I utgangspunktet hadde kvinnene 12,6 hetetokter per døgn. Etter tolv uker med egenomsorg og akupunktur rapporterte kvinnene i akupunkturgruppen en reduksjon i antall hetetokter på 48 prosent, og en reduksjon av intensiteten på 52 prosent.

Til sammenligning opplevde kvinnene i kontrollgruppen, som kun bedrev egenbehandling, bare å få redusert antallet hetetokter med 28 prosent og intensiteten med 27 prosent. 
Kvinnene som fikk akupunkturbehandling rapporterte i tillegg at de opplevde livskvalitet som høyere enn kvinnene i kontrollgruppen.

Finner ingen langtidseffekt

Da kvinnene ble fulgt opp etter 6 og 12 måneder fant forskerne derimot ikke noe signifikant forskjell på resultatene oppgitt i de to gruppene.

Blant kvinnene som fikk akupunkturbehandling holdt hetetoktenes intensitet og hyppighet seg stabile. Kvinnene som kun drev med egenbehandling opplevde at intensiteten og hyppigheten var kommet ned på et tilsvarende nivå som hos akupunkturgruppen. På dette tidspunktet rapporterte kvinnene i de to gruppene også om samsvarende livskvalitet.

Forskernes konklusjon er derfor at akupunkturbehandlinger kan gi raskere reduksjon av antall hetetokter og høyne livskvaliteten hos kvinner i overgangsalderen, men at akupunkturbehandlingen ikke har langtidseffekt.

Ikke overrasket

Einar Borud er en av forskerne som står bak Acuflash-studien. Han forteller at de ikke er overrasket over resultatet:

- Nei, egentlig ikke. Vi hadde ikke forventet ytterligere reduksjon av hetetoktene når man sluttet med akupunkturbehandlingen. Det positive er jo at kvinnene ikke opplevde at formen gikk tilbake, men at de gode resultatene holdt seg. Samtidig er jo plagens karakter slik at den vil gå over av seg selv etter hvert. Vi må nok tilskrive noe av de gode resultatene til dette. Vi har konkludert med at akupunktur kan gjøre at kvinner som er veldig plaget kan bli kvitt plagene sine raskere, sier Borud.

Praktisk studie

Acuflash-studien er en såkalt praktisk eller pragmatisk studie. Forskerne har vurdert akupunkturbehandlingen slik den gis i praksis, som en helhetlig ”pakke.”

Mange som forsker på alternativ behandling ser på de ulike komponentene i behandlingen, for eksempel selve stikket, forholdet mellom klient og behandler eller forventningene klienten har til å bli frisk. I denne studien ble bestanddelene ikke vurdert separat, men man ser på hvilke eventuelle fordeler akupunkturbehandling som helhet kan ha for kvinnenes plager.

- Vårt mål var å se på om det å gå til akupunktør kunne bidra til at kvinner i overgangsalderen fikk lettet sine plager, utover de tiltak de selv kan gjøre for å forbedre disse. Vi svarer altså på et spørsmål som er reelt for mange kvinner i denne gruppen, sier Borud.

- I tillegg er det nesten umulig å gjøre en studie på nålestikket uten at både pasient og behandler er bevisst på at dette skjer. Samtidig viser det seg også at det å bli stukket med nåler gjerne gir positive resultater uavhengig av om man benytter seg av de klassiske akupunkturpunktene eller ikke. Dermed er det vanskelig å gi kontrollbehandlinger for å sjekke eventuell placeboeffekt av behandlingen, slik man gjerne gjør i medisinsk forskning. Forskning på akupunktur er et med andre ord et helt eget problemområde, fortsetter han.

Flere går til akupunktør

Borud tror Acuflash -studien har vært med å bidra til at flere kvinner i overgangsalderen velger å prøve akupunktur, og at enkelte akupunktører har en overvekt av kvinner i denne gruppen.

- Ja, vi har hørt flere akupunktører fortelle om økt etterspørsel fra kvinner i overgangsalderen etter at Acuflash- studien først ble publisert i 2008. Noe av det er nok tilfeldig, men vi tror ikke den gikk helt ubemerket hen, nei, avslutter Borud.

De ansvarlige for studien er Einar Kristian BorudTerje AlraekAdrian White og Sameline Grimsgaard.

Studien er publisert i Menopause: Journal of The North American Menopause Society Vol. 17, No 2, 2009

Andre studier bekrefter effekt

Sammen med medforfatter Adrian White, har Borud gått gjennom nyere forskning på akupunktur brukt ved hetetokter i overgangsalderen.

Resultatene fra disse bekrefter det man fant i Acuflash-studien: akupunkturbehandlinger gir raskere reduksjon av hetetokter og kan være til hjelp for kvinner i overgangsalderen.

I gjennomgangen inkluderer forskerne både studier på systemeffekten, altså effekten av "hele pakken" med akupunkturbehandlingen, så vel som studier på komponenteffekten, som i dette tilfellet er studier av selve nålestikket.

I studiene fant man at det var liten forskjell på hvor på kroppen man satte nålene. Forfatterene stiller derfor spørsmål ved den klassiske akupunkturtradisjonen og teoriene om kroppens meridianer og ying og yang. (Det finnes ingen beviser for at verken meridianer eller ying og yang eksisterer). I såkalt vestlig medisinsk akupunktur betrakter man istedet effekten av akupunktur som en form for stimulanse av nerver.

Artikkelen: ”A review of acupuncture for menopausal problems,” finner du på Maturitas (2009), doi:10.1016/j.maturitas.2009.12.010

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: