Fysisk aktivitet kan gi deg et lengre og lykkeligere liv

Leter du etter en medisin som kan hjelpe deg å unngå alvorlige sykdommer som kreft, hjerteinfarkt, diabetes 2, hjerneslag og beinskjørhet, som får deg til å se bedre ut og samtidig gjør at du lever lengre og er lykkeligere?

En halvtimes moderat fysisk aktivitet daglig kan gi deg alle disse fordelene.

Fedme- en global epidemi

Globalt er det over 1 milliard overvektige mennesker, og av disse lider minst 300 millioner av ekstrem overvekt. Fedme er nå blitt et så stort globalt problem at WHO definerer det som en epidemi. De bekymrer seg spesielt over at det er mange barn er overvektige. I USA har antallet overvektige voksne tredoblet seg, og antallet overvektige barn doblet seg siden 1980.

Store fordeler for fysisk aktive barn

Etter en gjennomgang av forskningsmateriale fastslår Helsedirektoratet at fysisk aktivitet kan forebygge både psykiske og sosiale problemer hos barn. Seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Anita Andås Aadland, sier til NTB at et aktivt barn har større sosial kompetanse og mindre sjanser for å utvikle depresjon.

Samtidig stimuleres språk og matteferdigheter. Konsentrasjon og hukommelse styrkes, sammen med humør og selvfølelse. I tillegg reduseres risikoen for helseplager senere i livet.

Fysisk aktivitet forebygger kreft

I følge Helsedirektoratet er inaktive levevaner og overvekt årsak til 25 prosent av alle nye krefttilfeller i verden. Fysisk aktivitet skal virke spesielt forebyggende på tykktarmkreft, brystkreft, nyrekreft og livmorkreft.

En studie utført av forskere ved University of Medicine i St.Louis og Harvard University i Boston viste at kvinner som var mye fysisk aktive i alderen 12-35 år reduserte risikoen for å få brystkreft før overgangsalderen med 23 prosent. Særlig viste det seg at mye fysisk aktivitet i alderen 12- 22 virket forebyggende på brystkreft.

Nær 65 000 kvinner deltok i studien. I løpet av seks års oppfølging utviklet 550 av disse brystkreft. (Les mer på Forskning.no)

Helsedirektoratet melder at fysisk aktivitet også kan ha gunstig effekt på behandling og rehabilitering av kreftpasienter. Det forbedrer kondisjon, styrker muskulaturen, bedrer kroppens evne til å tåle medikamenter og reduserer tretthetsfølelsen. Selvtillit og følelsen av egenkontroll styrkes, og bivirkninger av medisin og behandling kan minskes.

Fysisk aktivitet gjør deg lykkeligere

I 2000 rangerte WHO depresjonssykdom som det fjerde største helseproblemet i verden. I Norge kunne man i 2008 telle nærmere 300 000 brukere av antidepressiva i Norge, og de kjøpte antidepressive midler for over 400 millioner kroner, i følge reseptregisteret.

Også i forebygging og behandling av psykiske lidelser har fysisk aktivitet vist å ha positiv effekt. Egil W. Martinsen er professor og psykiater ved Aker universitetssykehus. Han har brukt fysisk aktivitet i behandlingen av lette og tyngre psykiske problemer i mer enn 25 år. På Helsedirektoratets hjemmesider uttaler han:

- Vi vet at fysisk aktivitet har stor effekt på vår mentale helse, og den største helsegevinsten kommer i løpet av den første halvtimen. Videre sier han:

- Kropp og sjel hører sammen. Har du en psykisk sykdom økes sjansene for å få fysiske sykdommer.

Lever lengre

Og det kan i grunnen være godt at man blir lykkeligere av å bevege seg, for en studie fra 2006 viser at de mest fysisk aktive eldre også lever lengre.

I studien ble 302 velfungerende mennesker i alderen 70-82 fulgt igjennom seks år. I løpet av denne tiden døde 55 av dem.

Tallene fra studien viste at det de som var mest fysisk aktive hadde 32 prosent lavere risiko for å dø i løpet av seksårsperioden. Da var energiforbruket fra alle fysiske gjøremål tatt med.(les mer på Pasienthåndboka.)

Begynn i det små

Vibeke Engen er daglig leder og gründer av bedriften ”Friluft og Helse.” Hun anbefaler at man setter seg realistiske mål om man vil komme i form.

- En vanlig fallgruve mange går i er å være inaktiv hele vinteren, for så å finne frem joggeskoene når det begynner å bli vår. Da legger man gjerne ut på en lengre joggetur. Det blir et sjokk for kroppen, og man får ikke noe god opplevelse av treningen. Da er det mye bedre med en gradvis tilvenning, at man går litt og jogger litt, og så setter opp tempoet etter hvert.

Engen påpeker også at overvektige mennesker må ta hensyn til at kroppen bærer på noen ekstra kilo, og ikke kjøre for hardt på i begynnelsen. De ekstra kiloene vil være belastende på leddene, og det kan være fare for belastningsskader.

- Men starter man i det små og jobber seg opp rolig og forsiktig, så går det kjempebra, sier Engen.

Variasjon

Engen fremhever også viktigheten av variert trening for å unngå belastningsskader. Hun har for anledningen tatt med seg staver for stavgang, som man også kan bruke til styrketrening.

- En vanlig tur i skogen kan bli ekstra morsom om man legger inn noen styrkeøvelser, sier hun.

Hun oppfordrer samtidig folk til å være nysgjerrige og prøve ulike former for fysisk aktivitet.

- Det er mye morsomt man kan gjøre, magedans eller salsa for eksempel. Prøv å finne ut hva du liker - kanskje kan en ny aktivitet by på en utrolig positiv opplevelse.

Statlige initiativ til en aktiv hverdag

Fra regjeringshold har det vært gjort flere forsøk på å aktivisere den norske befolkninga. Høsten 2003 innførte daværende regjering den grønne resepten. Tanken bak tiltaket Grønn resept er at legene, i stedet for medisiner, skal kunne skrive ut en resept på sunn kost og fysisk aktivitet.

I 2005 satte regjeringen i gang Handlingsplan for fysisk aktivitet. Målet var å tilrettelegge fysiske omgivelser med vekt på tilgjengelighet for alle, bidra til lokale lavterskeltilbud og motivere til en aktiv livsstil. I rapporten til handlingsplanen står det at den norske befolkning ikke trener mindre enn tidligere, men at den samlede aktiviteten i løpet av dagen har gått ned.

I mars i år lanserte Helsedirektoratet Aktivitetshåndboken. Dette er en håndbok for helsepersonell om hvordan fysisk aktivitet kan brukes i behandling og forebygging av en rekke sykdommer.

Boken skal distribueres til alle landets fastleger, kommuneleger, fysioterapeuter, kiropraktorer, helse- treningsfysiologer, ernæringsfysiologer, fylkesmenn, fylkeskommuner og helsefaglige utdanninger.

10. mai er Verdens aktivitetsdag. Årets tema er fysisk aktivitet som behandling. Helsedirektoratet har oppfordret alle kommuner til å markere dagen, og har notert 100 begivenheter rundt om i landet.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: