Fruktsteiner

Image
Foto av aprikos og aprikoskjerner
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Til tross for advarsler til publikum fra myndigheter og reaksjoner overfor selgere av slike produkter, verserer det fremdeles historier om at ulike fruktsteiner er "supermat", som har god effekt på sykdom som for eksempel kreft.

Det finnes mange sider og videoer på internett der folk anbefales å spise ulike typer fruktfrø og steiner i forskjellige former, for å både holde seg friske og bli friske. De fleste slike nettsider vi har funnet, unnlater imidlertid å nevne at bruk av dette kan være farlig for mennesker. I denne artikkelen vil vi forklare hva vi vet om dette.

Amygdalin - potensielt dødelig

Noen typer fruktkjerner kan være direkte skadelige. Man vet at aprikoskjerner har et høyt nivå av amygdalin (B17), som gir risiko for cyanidforgiftning. Det er minst én person man antar har blitt forgiftet etter å ha inntatt aprikoskjerneekstrakt (Konstantanos 2017). Forskning viser også at inntak av avokadostein/ frø kan føre til ødeleggelse av røde blodceller. Vi vet også at steiner/frø fra epler, pærer, nektariner, fersken, kirsebær og plommer inneholder amygdalin.  

Kanadiske helsemyndigheter fraråder innbyggerne sine å innta amygdalin. Så sent som i november 2017 advarte amerikanske FDA firmaer som fremdeles selger amygdalin-produkter om at dette er ulovlig i USA. Legemiddelverket har advart nordmenn mot bruk av amygdalin, og oppsummerer med at slike produkter er mer skadelige enn nyttige.

Hvorfor spiser folk dette?

Mennesker har til alle tider prøvd å spise seg friske fra ulike typer helseproblemer. Folkemedisinske og lokale tradisjoner spiller også i dag en viss rolle for hva mennesker inntar, og trender om sunnhet og helse sprer seg raskt via internett og sosiale medier. Der finner vi ofte en generell og seiglivet myte om at «alt naturlig er ufarlig».

Opp gjennom tidene har det kommet fram forskjellige teorier og påstander om helsegevinsten av å spise ikke bare frukt, men også fruktfrø - enten hele eller oppmalte. Ideen bak dette synes å være at siden fruktfrø har «livgivende» egenskaper og skal sørge for neste generasjon av planter, så innebærer dette også helsebringende egenskaper for alt som er levende.

De siste årene har det også blitt populært å lage ulike typer smoothier og teer selv, fra frukt og grønt man kjøper eller dyrker selv. Fruktsteiner kan enkelt knuses og blandes med væske, hjemme på kjøkkenet. 

Spesielt avokadofrø/stein har den siste tiden opplevd en «renessanse», hvor den omtales som «ufarlig supermat».

Avokado - hva vet vi?

På sin temaside om avokado skriver Natural Medicines (krever innlogging) at avokadostein blant annet har blitt brukt mot vanlige plager så som diaré og tannverk.

Vi vet at fruktkjøttet til avokado er fullpakket av næringsstoffer. Frukt.no skriver at: «Avokado har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Avokado har også et høyt innhold av folat og kalium.»

Dette gjelder imidlertid ikke for steinen. Det finnes riktignok publiserte studier som lest og forstått på en spesiell måte, kan underbygge påstander om at avokadostein kan ha positiv effekt i framtidens helsebehandling, men dette dreier seg foreløpig om innledende forskning på celler i laboratoriet.

Derfra er det langt til klinisk forskning på mennesker, og til et tilstrekkelig grunnlag for å hevde at inntak av slike fruktkjerner har noen positiv effekt på mennesker. Det er dessuten noe helt annet å gjøre lukkede, trygge forsøk i laboratorium enn at privatpersoner eksperimenterer med fruktstein i blenderen hjemme på kjøkkenbenken.

Generelle forsiktighetsregler

Kilder

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: