Amygdalin/ aprikoskjerner/ B17 | NAFKAM

Amygdalin/ aprikoskjerner/ B17

Amygdalin er ikke noe kroppen må ha, og B17 er ikke et vitamin.

Amygdalin er en naturlig kjemisk forbindelse som blant annet finnes i aprikoskjerner og bitre mandler. Laetrile brukes for å beskrive en renset, halvsyntetisk form av amygdalin. Laetrile går også under de villedende navnene B17 eller Vitamin B17. Dette er ikke noe kroppen må ha, og er derfor ikke et vitamin.

Disse produktene har i hovedsak blitt brukt av kreftpasienter, men det finnes ingen pålitelig dokumentasjon på at legemidler som inneholder amygdalin har effekt mot kreft. De har også vist seg å frigi giften cyanid (blåsyre), og forårsaket alvorlige bivirkninger når de har kommet inn i kroppen.

Les mer i artikkelen vår Amygdalin/Laetrile ved kreft, og RELIS sin artikkel Dokumentasjon på effekt og potensielle bivirkninger av B17 (amygdalin). I sistnevnte kan du blant annet lese om hvordan disse produktene omdannes til cyanid, og at det kan gi bivirkninger som sløvhet, paralyse, koma og død.    

I Norge er amygdalin klassifisert som et legemiddel, og aprikoskjerner og bitre mandler klassifisert som reseptpliktige legemidler. Dersom du har generelle spørsmål om legemidler, kan du ta kontakt med Legemiddelverket. De understreker at du må ta kontakt med fastlegen din for å få råd som gjelder akkurat ditt tilfelle. 

Les mer om amygdalin i vårt forskningsbibliotek, CAM-cancer.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: