Mennesket har lenge forsøkt å spise seg frisk fra ulike helseproblemer. Folkemedisinske og lokale tradisjoner spiller fortsatt en viss rolle i hva folk velger å innta, og trender om hva som er sunt og helsebringende sprer seg raskt via internett og sosiale medier. Der blir slike påstander og råd ofte begrunnet med at «alt som er naturlig er ufarlig».
Opp gjennom tidene har mange teorier og utsagn om helsegevinst ved å spise frukt og grønt blitt prøvd, og mange helsemyndigheter oppfordrer innbyggerne sine til å øke inntaket av slike råvarer. Men dette er ikke det samme som at også fruktsteinene inneholder de gunstige stoffene man finner i fruktkjøttet.
Likevel ser man at steiner og frø fra frukt har blitt brukt mot helseplager. For eksempel skriver Natural Medicines at stein fra avokado har blitt brukt som medisin mot blant annet diaré og tannverk.
Virker det?
At frø/kjerner/steiner fra frukt og grønt gir helsegevinst, bygger på forståelsen av frøet som «livgivende» for neste generasjon planter. Forkjemperne mener at det konsentrerte innholdet er helsebringende for alt som er levende – også for den menneskelige organismen. Denne forståelsen har ikke støtte i det vi vet om kropp og sykdom.
Forskningen på amygdalin fra fruktsteiner som behandling av for eksempel kreft gir ikke støtte for bruk. Noe innledende forskning på avokadostein antyder at dette kanskje kan ha positiv effekt i fremtidig helsebehandling, men dette gjelder forskning på celler i laboratoriet og ikke på levende mennesker.
Det er langt igjen til klinisk forskning på mennesker og et godt nok grunnlag for å bevise at fruktsteiner har positiv virkning på helsen.
Som med all annen behandling kan også fruktsteiner gi en placeboeffekt. Denne utløses av forventningene pasienten har til virkningen av behandlingen. Dette kan du lese mer om i vår artikkel Placeboeffekten og alternativ behandling.
Er det trygt?
Noen typer fruktsteiner kan være direkte skadelige. For eksempel gir aprikoskjerner risiko for cyanidforgifting, fordi de inneholder mye amygdalin (B17). Også steiner/frø fra eple, pære, nektarin, fersken, kirsebær og plomme inneholder amygdalin. I forskningen på avokadosteiner som mulig behandling, fant forskerne at det å spise slike steiner kan ødelegge røde blodceller.
Kanadiske helsemyndigheter fraråder innbyggerne å få i seg amygdalin. Så sent som i november 2017 minnet det amerikanske FDA firmaer som fortsatt solgte amygdalin-produkter om at dette er ulovlig i USA. Legemiddelverket har advart nordmenn mot bruk av amygdalin, og oppsummert at slike produkter er mer skadelige enn nyttige.
Til tross for advarsler fra myndigheter og reaksjoner mot selgere av slike produkter, dukker tanken om at fruktsteiner er «supermat» som virker mot sykdommer av mange slag stadig opp igjen.
Vurderer du alternativ behandling?
Les da vår pasientveiledning, med generelle sikkerhetsregler og tips til hvordan du kan ta mer informerte helsevalg.
- Adele Stapf, Helen Cooke, Helen Seers, CAM Cancer Consortium. Amygdalin/Laetrile [online document], July 6th, 2021. (lastet ned 27.09.2023)
- Frukt.no. Avokado (lastet ned 27.09.2023)
- Konstantatos A, Shiv Kumar M, Burrell A, Smith J. An unusual presentation of chronic cyanide toxicity from self-prescribed apricot kernel extract. BMJ Case Rep. 2017 Sep 11;2017:bcr2017220814. doi: 10.1136/bcr-2017-220814. PMID: 28893740; PMCID: PMC5623210
- Natural Medicines. (2022, July 17). Avocado [monograph]. http://naturalmedicines.therapeuticresearch.com (lastet ned 27.09.2023, krever abonnement)