Fagråd for NIFAB og NAFKAM på plass

Med Aslak Steinsbekk i spissen, skal syv kvinner og menn utgjøre NAFKAM og NIFABs fagråd. Sammen skal de være senterets faglige øye utenfra, og sørge for å gi virksomhetene støtte og utfordringer.

Aslak Steinsbekk, fagrådsleder, NAFKAM

Lang prosess i mål

Jeg bruker to dager på å nå Aslak Steinsbekk for å lage intervjuavtale. I løpet av en hektisk uke i Tromsø har han to timer som blinker ledig på kalenderen, mellom fire og seks på en onsdags ettermiddag. Full avtalebok til tross; å lede fagrådet for NAFKAM og NIFAB er noe han vil prioritere.

- Helt siden jeg startet med forskning på alternativ medisin på begynnelsen av nittitallet hadde jeg som mål at Norge skulle få et forskningssenter som leverte vitenskapelige studier av høy kvalitet, og som tok vare på erfaringer fra brukere av alternativ behandling. Jeg var selv med på prosessen med å starte NAFKAM og satt i styret ved oppstart, forteller Steinsbekk. - Helt siden jeg startet med forskning på alternativ medisin på begynnelsen av nittitallet hadde jeg som mål at Norge skulle få et forskningssenter som leverte vitenskapelige studier av høy kvalitet, og som tok vare på erfaringer fra brukere av alternativ behandling. Jeg var selv med på prosessen med å starte NAFKAM og satt i styret ved oppstarten

Han er glad for at man nå har fått på plass et fagråd som kan være NAFKAM og NIFABs øye utenfra og inn:

- Med fagrådet på plass, sikrer man nå et forum hvor fagfolk fra flere områder kan være med og påvirke de nasjonale sentrenes utvikling.

Allsidig

Fagrådet er sammensatt av personer med en variert bakgrunn. Ikke bare er det et internasjonalt råd med medlemmer fra Norge, Danmark og USA; representantene er hentet fra alternative behandlingsorganisasjoner, skolemedisinen, kreftforeningen, informasjonsbransjen, i tillegg til forskere innen alternativ medisin.

Steinsbekk selv kan også skilte med en allsidig bakgrunn. Han var den første i Norge til å ta doktorgrad i homøopati og har tidligere praktisert som homøopat. Han har i flere år arbeidet for å fremme forskning på alternativ behandling gjennom ulike organisasjoner, og har selv drevet forskning på feltet. Han har nå bygd opp og leder en forskningsgruppe ved det medisinske fakultet på NTNU, Trondheim, i pasientopplæring og brukermedvirkning.

- Sammen vil vi i fagrådet dekke hovedområdene hvor NAFKAM og NIFAB er aktører. Sammensetningen skaper også et utmerket utgangspunkt for å møte sentrenes utfordringer i å manøvrere mellom det alternative og det etablerte, sier han. Han tenker seg om et øyeblikk og fortsetter:

- Samfunnsdebatten rundt alternativ behandling er stor og polarisert. NAFKAM og NIFAB skal være nøytrale organer på nasjonalt nivå, og ikke gå i fella og tilfredsstille noen av partene i denne debatten. Diskusjoner på fagfeltet og rundt virksomhetene er et tegn på at de er med, og gjør jobben sin.

Kun rådgivende funksjon

Steinsbekk understreker at rådet på ingen måte kan pålegge verken NAFKAM eller NIFAB å gjøre endringer basert på deres råd.

- Fagrådet skal støtte og utfordre virksomheten som drives på NAFKAM og NIFAB. Det nytter ikke å klage til fagrådet dersom man vil pålegge NAFKAM og NIFAB å gjøre endringer. Vi har intet ansvar for den daglige driften, men vi skal ta for oss de prinsipielle diskusjonene for å gi råd om hvordan NAFKAM og NIFAB bør utvikle seg videre, sier Steinsbekk

De første diskusjonstemaene

Den nyklekte lederen har allerede pekt seg ut temaer han ønsker å ta opp til diskusjon når fagrådet møtes for første gang. Han ber meg notere at dette ikke er en programerklæring, men noen tema han ser som sentrale å få diskutert i nå i starten.

- NAFKAM har som målsetning å gi oss mer kunnskap om eventuell nytte av alternativ behandling for folks plager. Jeg ser det som en stor utfordring for senteret å gjennomføre et større antall forskningsstudier som kan være med å gi svar på dette.

Også for NIFABs vedkommende ønsker han seg en hurtigere produksjon av stoff som er tilgjengelig for offentligheten. Her vil han bruke fagrådet til å diskutere arbeidsmetode:

- Et annet tema som sannsynligvis kommer opp til diskusjon i fagrådet er hvordan NIFAB kan ha en større innholdsproduksjon, drive mer med utadrettet virksomhet og være mer pågående? Jeg ønsker å diskutere om det finnes arbeidsmetoder som kan forene dette med den kvaliteten og nøytraliteten de skal ha, avslutter Steinsbekk.

Første møte

NAFKAM ble etablert i 2000, og NIFAB åpnet nettsiden i 2007. Begge sentre er etablert og finansieres av Helse- og omsorgsdepartementet. Som nasjonalt forskningssenter skal NAFKAM forske på hva alternativ behandling kan bidra med for å lindre eller forkorte sykdom, bedre livskvaliteten og uønskede sider ved sykdom. NIFAB skal på sin side gi det norske folk nøytral informasjon om alternative behandlingsmetoder. Så langt har sentrenes formelle kontaktpunkter med omverdenen vært faste møter med departementet, Helsedirektoratet og behandlerorganisasjonene, samt prosjekter og samarbeid med andre forskningsmiljøer og helseinstitusjoner. Nå er altså sentrenes faglige råd besatt, og Aslak Steinsbekk er utpekt som rådets første leder.

Første møte i fagrådet vil finne sted 16. desember 2009

Medlemmer av fagrådet

  • Aslak Steinsbekk, leder (KAM forsker tilknyttet NTNU)

  • Terje Risberg (Professor UiT og overlege UNN)

  • Helle Johannessen (KAM forsker, Danmark)

  • Rita Agdal (SABORG)

  • Tor Øydvin (Mangeårig informasjonssjef, nå faglig rådgiver, UNN)

  • Heidi Skaara Brorson (Kreftforeningen)

  • Cheryl Ritenbaugh (ISCMR)

 

(Anmerkning: NIFAB var NAFKAMs informasjonsavdeling frem til høsten 2018. Enhetene ble slått sammen og bærer nå navnet NAFKAM).

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: