Målet er å få etablert et europeisk forskernetteverk innen alternativ og komplementær behandling, som kan levere forskning på et høyt internasjonalt nivå.
NAFKAM i den sentrale ledelsen
I samarbeidet deltar 16 forskere fra 12 ulike europeiske land. Norge, ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (er en del av den sentrale ledelsen i prosjektet. De har blant annet ansvar for å beskrive den juridiske situasjonen på feltet i EU.
- Norge er en av de mest sentrale aktørene i prosjektet, forteller NAFKAM-direktør Vinjar Fønnebø.
Andre land har fått ansvar for å lede arbeidsgrupper på områder som terminologi, pasienters behov og alternativ og komplementær medisin i det offentlige helsevesenet, pluss at det vil være en arbeidsgruppe med fokus på forskningsmetode.
I dag er det Fønnebø som representerer Norge i samarbeidet, men NAFKAM jobber med å ansette en person med spesiell fokus på prosjektet. Fønnebø nevner flere grunner til at det er viktig å samle kompetanse og samarbeide over landegrensene.
Bruker over landegrensene
- Forskningssamfunnet på dette feltet er lite, selv i et internasjonalt perspektiv. Samtidig er det store oppgaver som skal løses, og de løser vi best ved hjelp av samarbeid. Vi må bruke den kompetansen som finnes rundt omkring. Samtidig er det jo slik at alternativ behandling er et av de områdene hvor folk tilegner seg kunnskap over landegrensene, og gjerne også søker produkter eller behandlinger i utlandet, sier Fønnebø.
Lite støtte til forskning
Prosjektet har startdato i januar 2010. Ansvaret for å lede prosjektet ligger hos "Rechts der Isar," ved det tekniske universitetet i München. Her finnes et eget senter for forskning på komplementær medisin, men i følge en pressemelding fra universitetet, skal man i Tyskland ikke ha mottatt noen offentlige midler til forskning på dette området siden 1996. De håper dette prosjektet skal bidra til bedre finansiering av forskning på feltet, både nasjonalt og internasjonalt.