Alternativ behandling kan gjøre det vanskeligere å bli gravid med assistert befruktning

Stadig flere opplever å være ufrivillig barnløse, og en del forsøker alternativ behandling for å øke fruktbarheten. Dette kan imidlertid se ut til å virke mot sin hensikt.

Forskerne J. Boivin ved School of Psychology, Cardiff University og L. Schmidt ved Institute of Public Health, University of Copenhagen, har funnet at bruk av alternativ behandling reduserte sjansene for å lykkes med assistert befruktning med 30 prosent. I studien, som fant sted i Danmark, deltok 728 kvinner. De ble fulgt gjennom tolv måneder med fertilitetsbehandling, og i løpet av denne tiden brukte 30 prosent av kvinnene en eller annen form for alternativ behandling. Resultatene forelå i juli 2009, og er publisert i Oxford Journals.

Ved utgangen av de tolv månedene var det 30 prosent flere som hadde blitt gravide eller fått barn i gruppen som ikke brukte alternative metoder for å øke fruktbarheten, sammenlignet med gruppen som brukte alternativ behandling.

Alternativ behandling - en privatsak?

Bakgrunnen for at forskerne ville se nærmere på dette temaet var at andre studier rapporterer at pasienter ofte unnlater å fortelle legen om sin bruk av alternativ behandling. Mer sjeldent er det også at legene spør pasienter om de bruker eller har brukt alternative metoder for å øke fruktbarheten. Dermed får vi lite erfaringsbasert kunnskap om eventuelle bivirkninger av alternative metoder.

I følge Rikshospitalets hjemmesider opplever ett av ti par ufrivillig barnløshet. På IVF avdelingen, under Seksjon for barnløshet og assistert befruktning på Rikshospitalet utfører de ca. 1500-1600 behandlingsprosedyrer per år. Også her er det sjeldent at alternativ behandling er tema uten at pasienter selv tar det opp til diskusjon.

- Det er ganske mange som spør om alternativ behandling. Det generelle svaret vi gir er at vi ikke har noen erfaring eller undersøkelser som tilsier at vi kan anbefale det. Vi har heller ikke noen motforestillinger til at pasientene bruker alternativ behandling. Dette er en avgjørelse pasienten må ta selv, sier Trine Flåtteng. Hun er sykepleier på IVF avdelingen. Hun mener det er vanskelig for leger og annet helsepersonell å si noe konkret om alternativ behandling og fruktbarhet, da det finnes få undersøkelser å vise til.

Ønsker flere undersøkelser

Flåtteng forteller videre at det som oftest er akupunkturbehandling pasientene vil vite mer om. I undersøkelsen fra Danmark er kosttilskudd og andre ernæringsbaserte behandlinger, sammen med akupunktur og soneterapi nevnt som de mest brukte alternativene. Hvorvidt det er én eller flere spesifikke behandlingsformer som kan forbindes med en lavere fruktbarhetsrate, sier imidlertid undersøkelsen ingenting om.

Forskerne selv lister dette som en av de største svakhetene med studien. De skriver i sin rapport at dette er en generell undersøkelse av et tema, som kan danne grunnlag for videre studier. De anbefaler derfor at hver enkelt alternative metode som brukes for å øke fruktbarheten bør settes under lupen.

Forskere vil fraråde bruk

Alex Polyakov og Neverly Vollenhoven fra Southern Helath og Monash University i Australia har evaluert studien for Faculty of 1000 Medicine. De konkluderer med at studien bør ha stor verdi for sykehus og klinikker som tilbyr assistert befruktning. De anbefaler at leger og helsepersonell fraråder bruk av alternative behandling for kvinner som forsøker å bli gravide med assistert befruktning, inntil man vet mer.

 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: