Koffein er det stimulerende stoffet folk bruker mest av. Vi drikker blant annet kaffe og energidrikker fordi det stimulerer sentralnervesystemet og gjør at vi føler oss mer våkne og konsentrerte. Koffein brukes også i legemidler mot blant annet hodepine, migrene og andre typer smerter.
Koffein stimulerer sentralnervesystemet, hjertet, muskler, og sentrene som kontrollerer blodtrykket. Koffein kan øke blodtrykket, men i mindre grad hos de som bruker koffein regelmessig. Koffein kan også virke vannlatende, men igjen er det ikke sikkert koffein har denne effekten hos de som bruker koffein regelmessig. Det er likevel lite sannsynlig at å drikke koffein under trening med moderat intensitet fører til dehydrering.
Det meste av forskningen på koffein, er på koffein som legemiddel og som middel for å bedre konsentrasjon og utholdenhet. Det er ikke forsket mye på koffein som alternativ behandling. Det eneste av forskning på koffein generelt som vi så langt har funnet som oppfyller våre kriterier, er en oppsummering på effekten av ulike smertestillende legemidler. I denne konkluderes det med at 200 mg av legemiddelet ibuprofen kan ha bedre effekt dersom det tas i kombinasjon med 100 mg koffein. De konkluderer med at det trolig ikke utgjør en forskjell om koffeinet er i form av en tablett, én kopp kaffe eller andre koffeinholdige drikker.
Vi har også skrevet artikler om flere matvarer som inneholder koffein. For forskningsstatus på disse, se de enkelte artiklene:
Å innta moderate mengder av koffein regnes som trygt, men dersom vi inntar for mye kan det gi oss helseproblemer.
Den generelle anbefalingen er at voksne ikke bør innta mer enn 400 mg koffein per dag. Det tilsvarer ca. 4 kopper (à 2 dl) kaffe. Det er viktig å ta høyde for at koffein også finnes i andre matvarer. Her er en oversikt over noen vanlige varer som inneholder koffein, og omtrent hvor mye av disse som utgjør det maksimalt anbefalte inntaket av koffein per dag. Husk at det faktiske innholdet av koffein i for eksempel en kopp kaffe eller te kan variere etter blant annet hvor råvarene er dyrket og hvilken tilberedningsmetode man bruker, inkludert tilberedningstid.
Noen av kildene fører til eksterne nettsider:
- Forskning.no: Spør en forsker: Hvor lenge virker koffein?
- Matportalen: Mye koffein kan gi helseproblemer.
- Natural Medicines: Caffeine.
- NHI.no: Koffein.Store medisinske leksikon:
- The Cochrane Library