Energidrikker

Image
Illustrasjon av ulike typer energidrikker ved bokser og flaske. Laget av Tine Lillegård Bergli 2019.

Energidrikker er leskedrikker som skal ha en oppkvikkende effekt. De inneholder derfor ofte koffein. Produktene markedsføres ofte med at de øker oppmerksomheten, energinivået og at man klarer å yte mer.

Virker det?

Det er godt kjent at mat som inneholder koffein stimulerer sentralnervesystemet og blant annet kan ha en oppkvikkende effekt.

På grunn av innholdet av koffein, er det sannsynlig at energidrikker kan ha lignende effekter som enkelte legemidler baserte på koffein. Det er blant annet gjort forskning på koffein i kombinasjon med legemidler mot smerter, hvor det konkluderes med at man trolig vil oppnå tilsvarende smertelindring ved å innta en kopp kaffe eller en energidrikk, som å ta en tablett med koffein. Les mer om dette i artikkelen vår om koffein.

Du bør ikke kombinere legemidler selv eller bruke andre former for alternativ behandling før du har snakket med legen din. Les mer i artikkelen vår om generelle forsiktighetsregler.

Er det trygt?

De fleste negative effekter av energidrikker er knyttet til innholdet av koffein. Den generelle anbefalingen for de fleste voksne er at de ikke inntar mer enn 400 mg koffein per dag. Energidrikker kan inneholde opptil 32 mg koffein per 100 ml. Man bør derfor ikke drikke mer enn omtrent 2,5 bokser (5dl per boks) energidrikk per dag.

Vær oppmerksom på at det finnes energidrikker på markedet med mer konsentrert innhold av koffein. Disse er ofte i mindre enheter på 0.5-0.7 dl og kalles gjerne «energishots».

Andre matvarer som kakao, kaffe, te og cola også inneholder koffein. Les mer om sikkerheten i artikkelen vår om koffein.

Andre navn: Energishot, Red Bull, Monster etc.

Engelsk navn: Energy drink, Energy shot, Red Bull, Monster etc.

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
  • Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
  • Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
  • Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende sådanne. Les mer om dette her.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: