Generelle forsiktighetsregler

Snakk med legen din om bruk av alternativ behandling og ikke bruk produkter ukritisk.

Det stilles ingen krav til medisinsk utdannelse eller kompetanse for å utøve alternativ behandling i Norge. 
 
Dersom du har et helseproblem og ønsker å prøve alternativ behandling, bør du først gå til lege for å forsikre deg om at symptomene ikke er et tegn på noe alvorlig.
 
Barn, gravide, ammende og alvorlig syke regnes generelt som sårbare grupper. Det finnes lite forskning på risiko og hva som er trygg bruk for slike grupper. De har derfor ekstra god grunn til å diskutere alternativ behandling med lege før bruk.   
 
Innen en del alternative behandlinger tolker utøverne forverring og andre symptomer som tegn på at behandlingen virker. Dersom du mener å ha blitt verre av en behandling bør du kontakte lege. 

Ikke bruk produkter som urter og kosttilskudd ukritisk         

Selv om produkter som urter og kosttilskudd ofte omtales som «naturlige og ufarlige», kan slike produkter være helseskadelige.

En del produkter fra naturen som brukes i alternativ behandling er direkte helseskadelige. Et eksempel er aprikoskjerner som brukes innen alternativ kreftbehandling. Disse kan forårsake cyanidforgiftning.

Kontroller og stikkprøver viser at kosttilskudd kan inneholde ulovlige og helseskadelige stoffer.  

Olympiatoppen sier at ingen kosttilskudd kan garanteres fri for forbudte stoffer. De sier også at produkter som er kjøpt i Norge kan ha lavere risiko enn produkter kjøpt i utlandet eller via internett. Kosttilskudd kjøpt på apotek kan ha lavere risiko enn kosttilskudd kjøpt i helsekostforretning eller via andre distribusjonskanaler.

Det har vært en stor grad av underrapportering av bivirkninger ved bruk av urter, og kosttilskudd og andre naturmidler. Selv om det ikke finnes opplysninger om bivirkninger ved bruk av produktet, er det ikke en garanti for at det ikke kan forekomme.

Noen utøvere av alternativ behandling mener at man bør bruke urter og kosttilskudd i større doser enn hva som er anbefalte dagsdoser. Ethvert produkt kan bli utrygt, dersom dosene er høye nok. Følg pakningsvedlegget eller helsepersonells råd om  bruk av produktet.

Mange er allergiske mot ting fra naturen. Dersom du vet at du er allergisk mot noen urter, kosttilskudd, andre naturmidler, eller innholdsstoffer i slike, bør du selvsagt være forsiktig med å bruke dem. 

Les også artikkelen Advarer mot ukritisk bruk av urtebaserte kosttilskudd.

I artikkelen vår Kosthold og ernæring kan du leser mer om hvordan vurdere kostholdsråd.

Som bruker av alternativ behandling har du et svakere rettsvern enn ved bruk av offentlige helsetjenester 

Utøvere av alternativ behandling er ikke lovregulert på samme måte som den som arbeider innenfor den offentlige helse- og omsorgstjenesten. Dersom man velger å bruke alternativ behandling framfor behandling fra det offentlige, er man i mindre grad beskyttet av lovverket hvis noe skulle gå galt. 
 
Dette kan du lese mer om i artikkelen: Hvordan er pasienter som mottar alternativ behandling juridisk sikret?

 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: