Kakao

Kakao er trolig mest brukt for økt velvære, men har tradisjonelt blitt brukt ved flere ulike helseplager.
Image
Bilde av kakaobønner
Foto: Colourbox.com

Kakaoens antatte medisinske virkninger er i liten grad dokumentert. Kakao ser imidlertid ut til å være trygt å bruke av de fleste, både innvortes og utvortes. Det finnes likevel flere grupper som enten bør unngå å bruke kakao, eller drøfte slik bruk med legen sin først.

Denne artikkelen er flere år gammel og baserer seg på Natural Medicines.

Kakao inneholder en rekke stoffer, blant annet antioksidanter (lenke til Store norske leksikon) som kalles flavonoider (lenke til Store norske leksikon). Det er ikke klart hvordan disse stoffene fungerer i kroppen, men det antas at de fører til avslapning av muskulaturen i blodårene, noe som kan føre til lavere blodtrykk.

I januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på kakao ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
  Høyt blodtrykk Høyt kolesterol  

Kilden inneholder også oppsummeringer av forskning på kakao, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder kakao brukt ved:
Diabetes, forstoppelse, hjernefunksjoner (kognitive funksjoner), hjerte- og karsykdom, høyt systolisk blodtrykk, insektmiddel, kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME), Parkinsons sykdom, skrumplever, slanking

De fleste negative effekter av kakao er knyttet til innholdet av koffein. Den generelle anbefalingen for de fleste voksne er at de ikke inntar mer enn 400 mg koffein per dag, som tilsvarer omtrent 1 kg sjokolade. Vær oppmerksom på at andre matvarer som inneholder kakao, kaffe, te, energidrikker og cola også inneholder koffein. Les mer om sikkerheten i artikkelen vår om koffein.

Det er også kjent at kakao brukes ved å smøre kakaosmør på huden. I noen tilfeller har dette gitt utslett på huden.

Gravide og ammende
Det regnes som mulig trygt å spise kakao/sjokolade i moderate mengder. Gravide og ammende bør være oppmerksom på at kakao har et naturlig innhold av koffein. Fordi koffeinet ikke er tilsatt, er ikke mengden oppgitt på emballasjen. Rent, usukret kakaopulver kan inneholde opp mot 200 mg koffein per kopp, men de fleste kakao/sjokoladeprodukter inneholder mindre enn dette. På grunn av innhold av tungmetaller som kadmium og bly, bør gravide og ammende ikke innta overdrevne mengder mørk sjokolade/kakao.
Les mer i vår artikkel om koffein. 

Barn
Natural Medicines skriver at mørk sjokolade kan være utrygt å spise for barn. Dette på grunn av at kakao inneholder tungmetaller som bly og kadmium, og barn er i større fare for uønskede bivirkninger av dette.

Generelle forsiktighetsregler

Kakaotreet vokser vilt i Sør-Amerika, mens det dyrkes for kakaoproduksjon i tropene (lenke til Store norske leksikon). Treet blir opptil 15 meter høyt. Fruktene på kakaotreeet inneholder 50-75 kakaofrø som er 2-3 cm lange.

Kakao lages av kakaofrø, eller kakaobønner som frøene også kalles. Når fruktene er modne høstes de, og bønnene tas ut. I produksjonen av vanlige kakaoprodukter som kakaopulver og sjokolade, blir bønnene gjæret, tørket og ristet før de videreforedles ytterligere.

Kakao er ikke klassifisert som legemiddel av Statens legemiddelverk, og kan omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler.

Mayaene (Store norske leksikon) mente at sjokoladedrinker kunne brukes for å unngå tretthet. Aztekerne (Store norske leksikon) drakk en varm drikk fremstilt av kakaobønner, som de mente hadde stimulerende og styrkende egenskaper, kunne gi visdom og vitalitet og øke fruktbarheten.

Det er også kjent at kakao har vært brukt som bakteriedrepende middel, vanndrivende, for å fremskynde fødselsforløpet, ved menstruasjonsforstyrrelser, alopecia (Store medisinske lekikon), brannsår, hoste, tørre lepper, øyeproblemer, feber, diaré, sløvhet, malaria, nefrose (Store medisinske leksikon), revmatisme, slangebitt og sår.

Andre navn

Andre norske navn: Kakaobønner, kakaopulver, kakaosmør, sjokolade 
Latinsk navn (kakaotreet): Theobroma cacao 
Familienavn: Sterculiaceae 
Slektsnavn: Theobroma

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: