Kakao | NAFKAM

Kakao

Kakao er trolig mest brukt for økt velvære, men har tradisjonelt blitt brukt ved flere ulike helseplager.
Image
Bilde av kakaobønner.

Kakaoens antatte medisinske virkninger er i liten grad dokumentert. Kakao ser imidlertid ut til å være trygt å bruke av de fleste, både innvortes og utvortes. Det finnes likevel flere grupper som enten bør unngå å bruke kakao, eller drøfte slik bruk med legen sin først.

Virker det?

Denne artikkelen er flere år gammel og baserer seg på Natural Medicines.

Kakao inneholder en rekke stoffer, blant annet antioksidanter som kalles flavonoider. Det er ikke klart hvordan disse stoffene fungerer i kroppen, men det antas at de fører til avslapning av muskulaturen i blodårene, noe som kan føre til lavere blodtrykk.

14. januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på kakao ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
  Høyt blodtrykk Høyt kolesterol  

Kilden inneholder også oppsummeringer av forskning på kakao, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder kakao brukt ved:
Diabetes, forstoppelse, hjernefunksjoner (kognitive funksjoner), hjerte- og karsykdom, høyt systolisk blodtrykk, insektmiddel, kronisk utmattelsessyndrom (CFS/ME), Parkinsons sykdom, skrumplever, slanking

Er det trygt?

De fleste negative effekter av kakao er knyttet til innholdet av koffein. Den generelle anbefalingen for de fleste voksne er at de ikke inntar mer enn 400 mg koffein per dag, som tilsvarer omtrent 1 kg sjokolade. Vær oppmerksom på at andre matvarer som inneholder kakao, kaffe, te, energidrikker og cola også inneholder koffein. Les mer om sikkerheten i artikkelen vår om koffein.

Det er også kjent at kakao brukes ved å smøre kakaosmør på huden. I noen tilfeller har dette gitt utslett på huden.

Bakgrunn

Kakaotreet vokser vilt i Sør-Amerika, mens det dyrkes for kakaoproduksjon i tropene. Treet blir opptil 15 meter høyt. Fruktene på kakaotreeet inneholder 50-75 kakaofrø som er 2-3 cm lange.

Kakao lages av kakaofrø, eller kakaobønner som frøene også kalles. Når fruktene er modne høstes de, og bønnene tas ut. I produksjonen av vanlige kakaoprodukter som kakaopulver og sjokolade, blir bønnene gjæret, tørket og ristet før de videreforedles ytterligere.

Kakao er ikke klassifisert som legemiddel av Statens legemiddelverk, og kan omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler.

Mayaene mente at sjokoladedrinker kunne brukes for å unngå tretthet. Aztekerne drakk en varm drikk fremstilt av kakaobønner, som de mente hadde stimulerende og styrkende egenskaper, kunne gi visdom og vitalitet og øke fruktbarheten.

Det er også kjent at kakao har vært brukt som bakteriedrepende middel, vanndrivende, for å fremskynde fødselsforløpet, ved menstruasjonsforstyrrelser, alopecia, brannsår, hoste, tørre lepper, øyeproblemer, feber, diaré, sløvhet, malaria, nefrose, revmatisme, slangebitt og sår.

Andre norske navn: Kakaobønner, kakaopulver, kakaosmør, sjokolade 
Latinsk navn (kakaotreet): Theobroma cacao 
Familienavn: Sterculiaceae 
Slektsnavn: Theobroma

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: