Sink

Dette faktaarket dekker ikke såkalt aktiv sink som brukes i helsevesenets behandling. Aktiv sink har en kjemisk form som ikke finnes i mat.
Image
Bilde av sinktilskudd og kjemisk symbol

Sink (Zn) er et grunnstoff som kan finnes naturlig i mat, og som kan inntas i form av kosttilskudd. Sink er kjent brukt ved en lang rekke helseproblemer, både innen skolemedisinen og som alternativ behandling.

Det er ved behandling av sinkmangel og helseproblemer knyttet til dette at stoffet har best dokumentert effekt.

Selv om sink finnes naturlig og har et vidt bruksområde, er det flere forsiktighetsregler knyttet til medisinsk bruk av det.

Virker det?

Denne artikkelen er flere år gammel og baserer seg på oppsummeringer fra Natural Medicines.

Sink er nødvendig for riktig vekst og vedlikehold av menneskekroppen. Det er blant annet nødvendig for immunforsvaret, for at sår skal gro, for at blod skal levre seg, for skjoldbruskkjertelen, med mere. Alternativmedisinsk bruk omfatter mange andre brukshensikter.

23.01.17 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på sink ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT

Diare

Sinkmangel

Wilsons sykdom

Acrodermatitis enteropathica

ADHD

Aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD)

Anoreksia nervosa

A-vitaminmangel

Benskjørhet

Bleieutslett

Brannskader

Depresjon

Diabetisk fotsår

Dårlig ånde (halitose)

Forkjølelse

Herpes simplex

Kronisk leggsår

Kviser (akne)

Liggesår

Leishmaniose

Lungebetennelse

Magesår

Muskelkramper

Sigdcellesykdom

Smaksforstyrrelse (hypogeusia)

Spedalskhet

Svangerskaps-komplikasjoner

Tannkjøttbetennelse (gingivitt)

Tarminfeksjon (Shigellose)

Vorter

AIDS-relatert diare

Alopecia areata

Atopisk eksem

Cystisk fibrose

Grå stær

HIV/ AIDS

Inflammatorisk tarmsykdom (IBD)

Influensa

Jernmangel

Leddgikt

Prostatakreft

Psoriasis

Psoriasisartritt

Rosacea

Seksuelle funksjonsforstyrrelser

Tinnitus

Utvikling hos småbarn

Ørebetennelse

Øvre luftveisinfeksjoner

Malaria

Det er i tillegg gjort en rekke oppsummeringer av forskningen på sink, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke: 
Alzheimers, anemi, arsenikkforgiftning, astma, arvelig blodmangel (talassemi), bekkensmertesyndrom (betennelse i prostatakjertelen), blodforgiftning, blærer i munnslimhinnen (after), demens, diabetes, diabetisk nevropati, flass, gulsott hos nyfødte, hepatisk encefalopati, HIV-relatert diare, impotens, infeksjoner ved AIDS, kløe i huden (pruritus), komplikasjoner av cellegift, koronar hjertesykdom, ulike typer kreft, kronisk lungesykdom (KOLS), lav fødselsvekt, leukemi, nerveskader i hodet, Non-Hodgkins lymfom, rynker, symptomer på OCD, parasittinfeksjoner, pigmentflekker (melasma), skrumplever, smerter og sår i munnen (oral mukositt), svekket immunforsvar ved Downs syndrom, sårheling, tannstein, tilfriskning etter operasjon, samt urinlekkasje.

Er det trygt?

Medisinsk bruk av sink regnes generelt som trygt. Likevel er det noen bruksmåter som bør unngås, og visse grupper som bør utvise forsiktighet:

Man bør ikke bruke sink i større mengder enn høyeste anbefalte dagsdoser (Disse varierer fra 40 mg/dag for voksne til 4 mg/dag for spedbarn). Anbefalt dose kan også variere med helsetilstand, og derfor bør all slik bruk av sink drøftes på forhånd med lege.

Sink bør unngås av personer med kjent allergi og hypersensitivitet mot sinkforbindelser. Også personer med hemokromatose bør ifølge våre kilder unngå å bruke sink medisinsk.

Spesielt bør personer som er alkoholavhengige, som får dialysebehandling, som har HIV/ AIDS, som har feilaktig eller utilstrekkelig opptak av føden i tarmkanalen, eller leddgikt, drøfte bruk av sink med legen sin på forhånd.

Bivirkninger

Å spise sink kan forårsake kvalme og oppkast, og gi en metallisk smak i munnen. Noe forskning tyder på at inntak på over 40 mg per dag kan øke risikoen for koppermangel.

Overdoser av sink kan forårsake diaré, irritasjon og etseskader i mage og tarm, akutt tubulær nekrose (nyresykdom) og nyresvikt. Andre symptomer på giftvirkninger av sink er influensa-lignende symptomer og symptomer i sentraltralnervesystem som feber, hoste, smerter i øvre del av buken mellom navlen og brystbenet (epigastriet), slapphet, tretthet og nevropati, dehydrering og alvorlig oppkast.

For mye sink kan gi kobbermangel. Dette kan gi symptomer som sideroblastanemi, nøytropeni, nedsatt immunforsvar, samt økning av mengden LDL-kolesterol ("farlig kolesterol") i forhold til HDL-kolesterol ("godt kolesterol").

Høyt inntak av sink gjennom kosten kan øke risikoen for godartet forstørret prostata. Daglig inntak på mer enn 100 mg sink i form av kosttilskudd over 10 år eller mer, dobler risikoen for å utvikle prostatakreft. Menn som tar én multivitamin (tablett) mer enn syv ganger per uke i tillegg til sinktilskudd, har betydelig økt risiko for å dø av prostatakreft.

Sink kan forårsake en brennende, stikkende følelse og kløe når det påføres betent hud. Sinkoksid kan forårsake mørk misfarging av huden, hvis det brukes på huden over lengre tid.

Sinkholdige festemidler for tannproteser kan forårsake giftvirkninger hvis det brukes oftere enn anbefalt over lengre tid. For personer som har brukt slike midler flere ganger daglig i flere år, er det også rapportert om for høyt nivå av sink i blodet, lavt koppernivå, ubalanse i blodets sammensetning (dyskrasi), nummenhet, prikking, svakhet i armer og ben, samt vanskeligheter med å gå.

Sink inntatt gjennom nesen kan forårsake irritasjon i nesen, hodepine, dårlig smak i munnen, neseblod, tørr nese, samt svie og irritasjon i halsen. Det er kjent at bruk av sinkglukonat i nesen har ført til tap av luktesansen (anosmi). Nesespray med sinksulfat har ført til tap av lukte- og smakssansen. Innånding av sinkoksid-røyk kan forårsake metallfeber.

Man vet at sink kan påvirke effekten av visse medisiner og urter/ kosttilskudd, og at det kan påvirke resultatet av visse medisinske prøver. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker urter/ kosttilskudd eller legemidler til helseformål, som legen ikke har foreskrevet.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar..

Dersom du opplever at noen av bivirkningene blir alvorlige, eller du får bivirkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.

Legemiddelverket oppfordrer alle som skal opereres til å avslutte all bruk av kosttilskudd og plantebaserte legemidler 1-2 uker før operasjon.

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
  • Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
  • Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
  • Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende sådanne. Les mer om dette her.
Bakgrunn

Man tror at sink har vært brukt siden oldtidens Egypt, blant annet med hensikt om å få sår til å gro raskere.

Sink er et grunnstoff. Det kalles også et sporstoff, fordi kroppen har behov for å få tilført sink i små mengder.

Kjøtt, sjømat, meieriprodukter, nøtter, belgfrukt (erter, bønner, linser) og korn inneholder relativt mye sink. Sink er også tilgjengelig som kosttilskudd.

Andre norske navn: ingen kjente
Engelsk navn: Zinc

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: