Klinisk effekt av naturterapeutiske refleksterapier mot rygg- og nakkesmerter

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Gunnvald Kvarstein, MD, Ph.D., Professor Institutt for Klinisk Medisin og smerteklinikken UNN, Thomas Weiss, Ph.D. Professor for Biologisk og Klinisk Psykologi og Christian Puta, Ph.D. Institutt for Idrettsmedisin, Friedrich Schiller Universitet, Jena, Tyskland, og Martha Menard, PhD, Vancouver, Kanada.

Målet med prosjektet er å utforske «komponentvirkning» og «biologiske mekanismer» av ikke-farmakologiske terapier mot rygg- og nakkesmerter. Kvantitativt sensorisk testing er brukt som biomarkør i denne studien. I den pågående studien utforsker vi effekten av massasje og avspenning mot nakkesmerter. Designet er en randomisert, kontrollert pilotstudie om gjennomførbarhet. Pasientene blir randomisert til en av de to studiebetingelsene. Samme terapeut gir begge behandlingstiltak, men massasje er med berøring av huden, og avspenning gir samme oppmerksomhet til pasientene uten berøring.

Med denne studien ønsker vi å forstå årsaker til smerter bedre, og hvordan ulike terapiformer muligens kan ha effekt. Studien bruker kvantitativ sensorisk testing som en biomarkør for å utforske mulige biologiske mekanismer som er årsaken til smertelindring.

Prosjektleder: Frauke Musial

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: