Kosttilskudd og legemidler er forskjellige typer helseprodukter, både med hensyn til innholdsstoffer, mengde, brukshensikt og regelverk for salg av dem. Hva de skal være godt for og hvordan dette presenteres, og hvordan folk bruker dem, flyter ofte over i hverandre og kan være vanskelig å forstå. Her følger en forklaring av dette:
- Kosttilskudd er definert som produkter som er beregnet til å supplere et vanlig kosthold, gjennom konsentrert tilførsel av visse næringsstoffer. Noen vanlige tilskudd er blant annet mineraler (for eksempel jerntabletter), vitaminer (for eksempel gjennom piller, tran eller ølgjær) og omega-3-fettsyrer (for eksempel gjennom tran). Kosttilskudd selges reseptfritt. Kosttilskudd krever ingen godkjent søknad for å få være på markedet; kun en erklæring om sikkerhet i innholdet og i produksjonen.
- Legemidler omfatter generelt helseprodukter som kan brukes til å forebygge eller behandle sykdom, eller som påstås å virke på denne måten. Det vil si at også produkter som ikke har fysiologisk effekt kan klassifiseres som legemiddel, dersom det har medisinske påstander. Legemidler kan deles grovt i reseptbelagte og reseptfrie. Det fins ulike typer legemidler, så som homøopatiske legemidler og urter (plantebaserte legemidler og naturlegemidler).
Hva er forskjellen på kosttilskudd og legemidler?
Generelt kan man si at regelverket rundt og forarbeidet bak legemidler som fins på markedet er langt strengere og mer omfattende enn for kosttilskudd.
Det er først og fremst innholdet i produktet som avgjør om det regnes som kosttilskudd eller legemiddel.
Om et produkt defineres som kosttilskudd eller legemiddel avhenger også av mengden virkestoff i det. I lovverket er det definert hva et kosttilskudd kan inneholde av vitaminer og mineraler, før det må godkjennes som et legemiddel.
Merkingen av produktet kan også være avgjørende for om det er et kosttilskudd eller legemiddel. Hvis produktet har påstander om effekt, defineres det som et legemiddel - uavhengig av innholdet.
Homøopatiske legemidler skiller seg fra andre legemidler, ved at det ikke er lov å komme med påstander om effekt på dem.
Bruk av kosttilskudd og legemidler i tråd med pakningsvedlegget regnes generelt ikke som alternativ behandling, men hvis du bruker dem på andre måter (f.eks i høyere doser enn anbefalt, mot andre helseproblemer enn de er ment for, el.l.) regner vi det som alternativ behandling - uansett om du har fått råd om det hos en lege/ behandler eller ikke.
Effekt og sikkerhet
Det er stor forskjell på kosttilskudd og legemidler i kontrollen av dem før de får komme ut på markedet. For legemidler må det søkes om godkjenning, og foreligge dokumentasjon på effekten og sikkerheten før de kan komme ut. For kosttilskudd er det vanligvis ikke noen slike krav til forhåndsgodkjenning.
I våre faktaark kan du lese hva hva våre kilder sier om effekten og sikkerheten ved bruk av råstoffene bak ulike behandlingsprodukter (herunder urter m.m.). Dersom vi ikke har beskrevet nettopp det du er interessert i, skyldes kapasitetsmangel hos oss til å skrive om det store utvalget av slike behandlingsprodukter. Imidllertid kan du ta kontakt med oss, så undersøker vi om kildene våre har informasjon om det du leter etter.
Vær alltid oppmerksom på at kombinasjoner av kosttilskudd og legemidler kan gi uheldige virkninger. Er du usikker på om nettopp din kombinasjon av helseprodukter er trygg, kan legen din kontakte RELIS, hvor det jobber leger og farmasøyter som svarer på slike spørsmål. Vi anbefaler alltid å snakke med legen din på forhånd, hvis du vurderer egenbehandling med kosttilskudd å bruke flere midler samtidig, og hvis du opplever bivirkninger av noen av midlene du bruker.
Generelle forsiktighetsregler
- Snakk med legen din om bruk av alternativ behandling
- Ikke bruk produkter som urter og kosttilskudd ukritisk bare fordi de er «naturlige»
- Som bruker av alternativ behandling har du et svakere rettsvern enn ved bruk av offentlige helsetjenester
- Alle som skal opereres bør ifølge Legemiddelverket avslutte all bruk av kosttilskudd og plantebaserte legemidler 1-2 uker før operasjonen
Våre artikler om emnet
Intravenøs bruk av kurkumin-produkt forårsaket dødsfall
Kosttilskudd kan være farlig for mennesker med demens
Bestiller du kosttilskudd eller helseprodukter basert på god omtale på nett?
Les også
- Bivirkninger og legemiddelsikkerhet
- Hva er alternativ behandling?
- Trenger jeg å ta kosttilskudd?
- Olympiatoppens risikovurdering av kosttilskudd
- Om kosttilskudd på mattilsynet.no
- Om godkjenning av legemidler på legemiddelverket.no
- Hvordan vurdere informasjon?
- Om bransjen
- Sjekk om behandleren står i Registeret for utøvere av alternativ behandling i Brønnøysund.
- OBS: Har du opplevd en uventet bedring eller forverring etter bruk av kosttilskudd/ legemidler fra naturen? Vårt register - RESF - vil gjerne ha din historie!