Budwig-dietten ved kreft | NAFKAM

Budwig-dietten ved kreft

I Budwig-dietten står fokuset på linfrøolje og kvarg eller cottage cheese sterkt, men ernæringsspesialister er skeptiske til det høye inntaket av fett og proteiner.

Denne artikkelen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Bruk av alternativ behandling kan i noen tilfeller forsinke behandling i helsevesenet, eller forårsake farlige bivirkninger i kombinasjon med konvensjonell kreftbehandling. Dette kan redusere effekten av kreftbehandlingen og føre til alvorlig forverring og død. Kreftpasienter som vurderer bruk av alternativ behandling bør derfor drøfte dette med sin lege.

  • Budwig-dietten består et laktovegetarisk kosthold, der linfrøolje kombinert med cottage cheese eller kvarg er spesielt vektlagt.
  • Det foreligger ingen tilgjengelige kliniske studier eller case-studier hvor man har studert effekten av Budwig-dietten.
  • Det er ikke rapportert om helsemessig risiko ved bruk av dietten, men innholdet av fett og proteiner er langt over det som er anbefalt.

Budwig-dietten består av et spesielt laktovegetarisk kosthold (vegetarisk kosthold kombinert med melkeprodukter) som vektlegger en bestemt blanding av olje og proteiner, og hvor bruk av linfrøolje og cottage cheese eller kvarg står sentralt.

De generelle retningslinjene for dietten er bruk av mat i sin naturlige tilstand, rikelig med fett i form av kaldpresset linfrøolje, og proteiner fra kvarg eller cottage cheese. Ferskpresset juice og urtete er også en viktig del av dietten.

Farmasøyten J. Budwig (1908–2003) anbefalte denne dietten for alle typer sykdom. Budwig mente at inntaket av bearbeidet fett er den viktigste årsaken til de fleste sykdommer, og særlig kreft. Ifølge hennes teori har kombinasjonen av flerumettede fettsyrer fra linfrø og sulfhydrylholdige proteiner fra cottage cheese eller kvarg, en effekt på vekst og utvikling av ondartede svulster. Teorien er ikke basert på det man gjennom forskning vet om ernæring og kreftforebygging.

Det er også blitt hevdet at å spise linfrøolje og kvarg regelmessig forebygger sykdom hos friske personer.

Det foreligger ingen vitenskapelig dokumentasjon i form av kliniske studier eller case-studier på Budwig-dietten.

Det mangler forskning til å kunne si om det er trygt å følge dietten eller ikke. Sett fra ernæringsspesialisters perspektiv, inneholder Budwig-dietten langt mer fett og proteiner enn hva som er anbefalt, og utgjør dermed det største usikkerhetsmomentet.

Opplysninger om originaldokument: Luc Geeraert, CAM-Cancer Consortium. Budwig diet [online document]. February 8, 2017.

Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på Budwig-dietten ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek CAM Cancer. 

Mulig risiko ved bruk av Budwig-dietten

Bivirkninger: Komponenter i linfrø binder vann i tarmene og har lakserende effekt. Dette kan medføre dehydrering. Ved inntak av store mengder linfrø kan cyanidforgiftning oppstå, da det i tarmen frigjøres cyanidsyre fra frøene. Det er også rapportert om at allergiske reaksjoner kan oppstå.

Kontraindikasjon: Personer med forsnevring i tarmen eller tarmslyng bør være forsiktig med inntak av linfrø.

Interaksjoner: Linfrø kan absorbere medisiner som tas oralt, og dermed påvirke effekten av dem. Linfrø bør derfor inntas noen timer før eller noen timer etter inntak av medisiner.

Annet/vær ekstra obs på: Vegetariansk kosthold, selv med inntak av meieriprodukter og egg, kan medføre mangel på vitamin B12.
I fagmiljøer er det stor enighet om at det er sammenheng mellom energitetthet i diett og kroppsvekt. Mye protein anses derfor som en risiko for utvikling av fedme, og medisinske miljøer anbefaler at eventuelle vektkontrolltiltak også tar hensyn til proteininnholdet i dietten.

Les også:

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: