Denne artikkelen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.
Bruk av alternativ behandling kan i noen tilfeller forsinke behandling i helsevesenet, eller forårsake farlige bivirkninger i kombinasjon med konvensjonell kreftbehandling. Dette kan redusere effekten av kreftbehandlingen og føre til alvorlig forverring og død. Kreftpasienter som vurderer bruk av alternativ behandling bør derfor drøfte dette med sin lege.
Budwig-dietten består av et spesielt laktovegetarisk kosthold (vegetarisk kosthold kombinert med melkeprodukter) som vektlegger en bestemt blanding av olje og proteiner, og hvor bruk av linfrøolje og cottage cheese eller kvarg står sentralt.
De generelle retningslinjene for dietten er bruk av mat i sin naturlige tilstand, rikelig med fett i form av kaldpresset linfrøolje, og proteiner fra kvarg eller cottage cheese (hytteost). Ferskpresset juice og urtete er også en viktig del av dietten.
Budwig anbefalte denne dietten for alle slags sykdommer, og hennes tilnærming sies også å ha en forebyggende helseeffekt hos friske mennesker, spesielt å spise linfrøolje og kvark regelmessig. Dr. J. Budwig (1908-2003), autorisert farmasøyt, uttalte at et inntak av bearbeidet fett var den viktigste årsaken til de fleste sykdommer, spesielt kreft. Ifølge hennes teori har kombinasjon av flerumettede fettsyrer avledet fra linfrø med proteiner fra cottage cheese eller kvark, en effekt på veksten og utviklingen av ondartede svulster. Denne teorien støttes imidlertid ikke av gjeldende vitenskapelige evidens innen ernæringsforskning og kreftforebygging.
Ingen kliniske studier eller kasusstudier om Budwig-dietten er tilgjengelig i den vitenskapelige litteraturen. Sikkerheten til Budwig-dietten er ikke vurdert. Ernæringsforskere mener det problematiske er at protein- og fettinnholdet ligger langt over mengden som er anbefalt.
Opplysninger om originaldokument:
Luc Geeraert, CAM Cancer Consortium. Budwig diet [online document]. August 25, 2020.
Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på Budwig-dietten ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek CAM Cancer.
Mulig risiko ved bruk av Budwig-dietten
Kontraindikasjon: Personer med innsnevring i tarmen eller tarmslyng bør være forsiktig med inntak av linfrø.
Interaksjoner: Linfrø kan absorbere medisiner som tas oralt, og dermed påvirke effekten av dem. Linfrø (ikke linfrølje) bør derfor inntas noen timer før eller noen timer etter inntak av medisiner.
Annet/vær ekstra obs på: Vegetarisk kosthold, selv med inntak av meieriprodukter og egg, kan medføre mangel på vitamin B12.
I medisinske fagmiljøer er det stor enighet om at det er sammenheng mellom energitetthet i diett og kroppsvekt. Mye protein anses derfor som en risiko for utvikling av fedme, og medisinske miljøer anbefaler at eventuelle vektkontrolltiltak også tar hensyn til proteininnholdet i dietten.
Les også:
- CAM Cancer/Budwig diet/Is it safe?/
- Natural Medicines/Flaxseed/Safety
- Pasientveiledning om alternativ behandling
- Trenger du noen å snakke med om kreft? Ta kontakt med Kreftlinjen.
- How to communicate effectively about complementary, integrative and alternative medicine
- Kreftceller elsker sukker! … eller?
- Kvalitetssikring av våre artikler