Budwig-dietten ved kreft | NAFKAM

Budwig-dietten ved kreft

I Budwig-dietten er det et sterkt fokus på linfrøolje og kvarg eller cottage cheese, men sikkerheten og effekten finnes det ikke forskning på og ernæringsspesialister er skeptiske til innholdet av fett og protein.

Dette er en kortversjon av CAM Cancers oppsummering av forskning på Budwig-dietten ved kreft. Den norske versjonen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Bruk av alternativ behandling kan i noen tilfeller forsinke behandling i helsevesenet, eller forårsake farlige bivirkninger i kombinasjon med konvensjonell kreftbehandling. Dette kan redusere effekten av kreftbehandlingen og føre til alvorlig forverring og død. Kreftpasienter som vurderer bruk av alternativ behandling bør derfor drøfte dette med sin lege.

Budwig-dietten består av et spesielt laktovegetarisk kosthold (vegetarisk kosthold kombinert med melkeprodukter) som vektlegger en bestemt blanding av olje og proteiner, og hvor bruk av linfrøolje og cottage cheese eller kvarg står sentralt.

De generelle retningslinjene for dietten er bruk av mat i sin naturlige tilstand, rikelig med fett i form av kaldpresset linfrøolje, og proteiner fra kvarg eller cottage cheese (hytteost). Ferskpresset juice og urtete er også en viktig del av dietten.

Budwig anbefalte denne dietten for alle slags sykdommer, og hennes tilnærming sies også å ha en forebyggende helseeffekt hos friske mennesker, spesielt å spise linfrøolje og kvark regelmessig. Dr. J. Budwig (1908-2003), autorisert farmasøyt, uttalte at et inntak av bearbeidet fett var den viktigste årsaken til de fleste sykdommer, spesielt kreft. Ifølge hennes teori har kombinasjon av flerumettede fettsyrer avledet fra linfrø med proteiner fra cottage cheese eller kvark, en effekt på veksten og utviklingen av ondartede svulster. Denne teorien støttes imidlertid ikke av gjeldende vitenskapelige evidens innen ernæringsforskning og kreftforebygging.

Ingen kliniske studier eller kasusstudier om Budwig-dietten er tilgjengelig i den vitenskapelige litteraturen. Sikkerheten til Budwig-dietten er ikke vurdert. Ernæringsforskere mener det problematiske er at energi- og fettinnholdet ligger langt over mengden som er anbefalt.

Opplysninger om originaldokument:

Luc Geeraert, CAM Cancer Consortium. Budwig diet [online document]. August 25, 2020.

 

Mulig risiko ved bruk av Budwig-dietten

Bivirkninger: Komponenter i linfrø binder vann i tarmene og har lakserende effekt. Dette kan medføre dehydrering. Ved inntak av store mengder linfrø kan cyanidforgiftning oppstå, da det i tarmen frigjøres cyanidsyre fra frøene. Det er også rapportert om at allergiske reaksjoner kan oppstå.

Kontraindikasjon: Personer med innsnevring i tarmen eller tarmslyng bør være forsiktig med inntak av linfrø.

Interaksjoner: Linfrø kan absorbere medisiner som tas oralt, og dermed påvirke effekten av dem. Linfrø (ikke linfrølje) bør derfor inntas noen timer før eller noen timer etter inntak av medisiner.

Annet/vær ekstra obs på: Vegetarisk kosthold, selv med inntak av meieriprodukter og egg, kan medføre mangel på vitamin B12.

I medisinske fagmiljøer er det stor enighet om at det er sammenheng mellom energitetthet i diett og kroppsvekt. Medisinske miljøer anbefaler at eventuelle vektkontrolltiltak også tar hensyn til energiinnholdet i dietten.

Les også:

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: