Budwig-dietten ved kreft

I Budwig-dietten er det et sterkt fokus på linfrøolje og kvarg eller cottage cheese, men sikkerheten og effekten finnes det ikke forskning på og ernæringsspesialister er skeptiske til innholdet av fett og protein.

Dette er en kortversjon av CAM Cancers oppsummering av forskning på Budwig-dietten ved kreft. Den norske versjonen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.

Bruk av alternativ behandling kan i noen tilfeller forsinke behandling i helsevesenet, eller forårsake farlige bivirkninger i kombinasjon med konvensjonell kreftbehandling. Dette kan redusere effekten av kreftbehandlingen og føre til alvorlig forverring og død. Kreftpasienter som vurderer bruk av alternativ behandling bør derfor drøfte dette med sin lege.

Budwig-dietten består av en spesiell lakto-vegetarisk diett som fokuserer på en spesiell blanding av olje og protein, dvs. linfrøolje og cottage cheese eller kvarg. Diettens generelle retningslinjer legger vekt på mat i naturlig tilstand, rikelig med fett i form av kaldpresset linfrøolje og et smørbart fett basert på linfrøolje, og protein i form av kvarg eller cottage cheese. Ferskpresset juice og urtete er også en integrert del.

Dr. Johanna Budwig (1908-2003) var en lisensiert farmasøyt. Hun uttalte at inntak av bearbeidet fett var hovedårsaken til de fleste sykdommer, særlig kreft. I følge hennes teori har det å kombinere flerumettede fettsyrer avledet fra linfrø med sulfhydrylholdige proteiner fra cottage cheese eller kvarg en effekt på veksten og progresjonen av ondartede svulster. Hun anbefalte denne dietten for alle slags sykdommer, og hennes tilnærming sies også å ha en forebyggende helseeffekt hos friske mennesker, spesielt ved å spise linfrøolje og kvarg på regelmessig basis. Denne teorien er imidlertid ikke underbygget av nåværende vitenskapelige bevis innen ernæringsforskning og kreftforebygging.

• Ingen kliniske studier av Budwig-dietten er tilgjengelig i fagfellevurdert vitenskapelig litteratur for å støtte disse påstandene.

Sikkerheten til Budwig-dietten er ikke vurdert. Fra perspektivet til ernæringsforskere er hovedproblemet ved Budwig-dietten at protein- og fettinnholdet begge er godt over mengdene som anbefales av medisinske fagmiljøer.

Opplysninger om originaldokument:

Luc Geeraert, CAM Cancer Consortium. Budwig diet [online document], June 01, 2021.

Assessed as up to date and revised in May 2021 by Barbara Wider.
Assessed as up to date in August 2020 by Barbara Wider.
Assessed as up to date in January 2019 by Barbara Wider.
Assessed as up to date in February 2017 by Barbara Wider.
Fully revised and updated in January 2016 by Markus Horneber.
Assessed as up to date in January 2015 by Barbara Wider.
Assessed as up to date in August 2013 by Barbara Wider.
Summary first published in May 2012 by Luc Geeraert.

 

Mulig risiko ved bruk av Budwig-dietten

Plantebasert mat inneholder kun minimale mengder vitamin B12. Et ovo-lakto-vegetarisk kosthold inkluderer egg og ost, to viktige kilder til vitamin B12, selv om disse matvarene ikke kan dekke et større behov. Siden et vegetarisk kosthold er rikt på folater, kan effekten av vitamin B12-mangel ofte maskeres inntil nevrologiske symptomer manifesterer seg (Craig 2010). Av denne grunn bør de som følger et vegetarisk kosthold eller en annen type diett såsom Budwig, sørge for at de tar vitamin B12-tilskudd for å sikre tilstrekkelig tilførsel (Vegan Society 2021).

Bivirkninger: Skallet av linfrø inneholder et slim som binder vann i tarmen, utvider seg og virker avførende. Som et resultat er tilstrekkelig hydrering nødvendig. Linfrø inneholder cyanogene glykosider som kan frigjøre blåsyre etter hydrolyse i tarmen. Når linfrø inntas i normale mengder, anses ikke den resorberte mengden blåsyre å utgjøre en trussel (Barthet 2010, Yang 2015). Allergier mot komponenter funnet i linfrø er rapportert, men er svært sjeldne (Fremont 2010).

Kontraindikasjon: Linfrø er kontraindisert hos pasienter med innsnevring i tarmen eller tarmslyng i mage-tarmkanalen.

Interaksjoner: Linfrø kan absorbere oralt administrert medisin og dermed ha innvirkning på effekten. Følgelig bør linfrø (ikke linfrøolje) kun tas noen timer før eller etter inntak av medisiner gjennom munnen for å forhindre nedsatt absorpsjon (Basch 2007).

Advarsler: Nåværende kunnskap indikerer at det er en positiv sammenheng mellom energitettheten til en diett og kroppsvekt. Medisinske foreninger anbefaler at vektkontrolltiltak tar hensyn til proteininnholdet i kosten.

Les også:

NAFKAM -

Norway's National Research Center in Complementary and Alternative Medicine

We work to give you facts about complementary and alternative medicine, so that you can make safer choices for your health.

Read more about NAFKAM

Other websites from NAFKAM: