Kreftforeningen og NAFKAM har i løpet av 2018 og 2019 holdt åpne temamøter om kreft og kosthold på 15 ulike steder i Norge.
Skal avklare usikkerhet og myter
- Formålet med disse møtene var å hjelpe kreftpasienter og pårørende til å ta tryggere behandlingsvalg og - om mulig - avklare usikkerhet og myter om alle teoriene og rådene man i dag finner om kreft og kosthold, sier informasjonssjef Ola Lillenes ved NAFKAM.
- Det er lett å gå seg vill i påstander som spres både på nettet og i mediene, og dette prosjektet har hatt som mål å styrke pasientene slik at de blir bedre i stand til å ta gode helsevalg, fortsetter han.
I tillegg til å be om råd om kosthold fra helsepersonell, oppsøker mange kreftpasienter informasjon i media og på nett. Der løftes en rekke dietter, matvarer og kosttilskudd fram som vidundermedisiner og naturlige, ufarlige kurer mot kreft. Virkeligheten er imidlertid ikke så enkel. Egenbehandling gjennom kosthold og naturprodukter kan i verste fall utgjøre en trussel mot pasientsikkerheten. Eksempelvis kan urter gi bivirkninger eller forstyrre virkningen av konvensjonelle legemidler.
- Det har lenge vært et ønske om å løfte dette inn i den offentlige debatten. Åpne temamøter som belyser hva kosthold kan gjøre ved kreft, holdt av fagfolk uten økonomiske interesser, samt en egen seksjon på NAFKAMs nettleksikon om dette temaet, har tilsammen bidratt til tryggere valg og bedre pasientsikkerhet, sier Lillenes.
Prosjektet ble finansiert med midler fra Stiftelsen Dam og var et samarbeid med Kreftforeningen med fokus på "Hvordan navigere i virvaret av kostholdsråd?".
Tabell over artikler oversatt fra det internasjonale nettstedet CAM Cancer
Les mer
- Informasjon om Kosthold og kreft hos Kreftforeningen.
- Verktøykasse for helsepersonell: Mat og kreft, på Kreftforeningens sider, inneholder opptak av foredrag med professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo og redaktør for NAFKAM Ola Lillenes.
- Artikkel på Kreftforeningen.no: Myter om kosthold og kreft.
For å se alle artikler kan du også klikke på emneknappen "Kreft og kosthold" nedenfor