Lavendel | NAFKAM

Lavendel

Lavendel (Lavendula Augustifolia) brukes i ulike former både innvortes og utvortes, og inngår ofte i massasjebehandling med aromaterapi.
Image
Fire lavendel-planter. Collage: Tine Lillegård Bergli

Selv om lavendel regnes som trygt å bruke innenfor de anbefalte doser, er det grupper som bør utvise forsiktighet ved bruk av denne urten.

Virker det?

Lavendel inneholder en eterisk olje som man antar har beroligende effekt og kan virke muskelavslappende.

27. januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på lavendel ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
 

Angst

Fall (forebygging mot)

Hårtap

Smerter etter keisersnitt

Sår i munnen (after)

Bekkenbunnsmerter

Demens

Kreftrelaterte smerter

 

Det er gjort noen oppsummeringer av forskningen på lavendel, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder lavendel brukt ved:
Depresjon, eksem, forstoppelse, høyt blodtrykk, kolikk, lus, mellomørebetennelse, menstruasjonssmerter, migrene, psykisk velvære, smerter ved bytte av kompress, søvnløshet og uro.

Er det trygt?

Medisinsk inntak av lavendel i de mengder man vanligvis vil bruke i mat regnes som trygt. Slik bruk utover dette ser ut til å være trygt, men er ikke vitenskapelig godt nok dokumentert til å kunne si noe sikkert.

Gravide og ammende: i følge vår kilde bør disse unngå lavendel på grunn av en mulig menstruasjonsfremmende effekt.

Personer med blødningsforstyrrelser eller de som bruker blodfortynnende medisiner bør drøfte medisinsk bruk med sin lege.

Pasienter med lavt blodtrykk eller de som tar antihypertensiva medisiner mot forhøyet blodtrykk bør drøfte medisinsk bruk med sin lege.

Andre grupper: Lavendel bør ikke brukes av gutter i førpubertets-alder, fordi lavendel kan gi hormonelle endringer så som forstørrede brystkjertler.

Pasienter med kjent allergi eller overfølsomhet for lavendel, dets bestanddeler eller andre medlemmer av Lamiaceae-familien bør unngå lavendel.

Man bør ikke innta lavendel eller andre urter som eteriske olje, fordi de kan være svært giftige. Man bør heller ikke bruke dem uutblandet på huden, da de kan virke irriterende/ etsende.

Bivirkninger

Ved inntak kan lavendel forårsake forstoppelse, hodepine og økt apetitt.
Bruk av lavendel på huden kan forårsake kontakteksem.
Produkter som inneholder lavendelolje alene eller i kombinasjon med tetreolje, har vært knyttet til flere tilfeller av vekst av brystkjertler hos gutter i førpubertetsalderen.

Dersom du opplever at noen av bivirkningene blir alvorlige, eller du får bivirkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.

Interaksjoner

Lavendel kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Naturmedisin (plantebaserte legemidler) bør derfor ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner.  Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen om bruk av alternativ behandling
  • Ikke bruk produkter som urter og kosttilskudd ukritisk
  • Som bruker av alternativ behandling har du et svakere rettsvern enn ved bruk av offentlige helsetjenester
Bakgrunn

Lavendel har blåfiolette blomster og grågrønne smalt innrullede blad. Lavendel defineres som en halvbusk, har stive rette grener og blir fra 20 – 60 cm høy. Lavendel er ikke en viltvoksende plante i Norge, bortsett fra et par steder hvor den har spredt seg fra hager. Lavendel har en aromatisk duft og en bitter smak.

Lavendel er er klassifisert som handelsvare, og produkter av lavendel ment for egenbehandling kan omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler.

Lavendel ble av romerne og libyere mye brukt som badeparfyme, og navnet har sannsynligvis sin opprinnelse etter det latinske lavare, som betyr vaske. Den eldste kjente folkemedisinske bruk av lavendel her til lands er fra Nordfjord fra omkring år 1800. Her ble blomstene av lavendel lagt på sprit. Dette ble drukket mot epilepsi og besvimelser, spesielt blant gravide.

Lavendel var vanligvis brukt til å spre god lukt i rom og blant klær. Fram til 1979 var lavendeloljen (Aetheroleum lavendulae) oppført i farmakopèene, og ble brukt til å smøre på hevelser, gikt og verkesår.

Andre norske navn: lavendelolje også kalt for: spikolje og spikerolje
Engelsk navn: Lavender
Latinsk navn: Lavendula Augustifolia
Familienavn: Leppeblomstfamilien
Slektsnavn: Lamiaceae

Kilder
  • Høeg, Ove A. m.fl (1984): Våre medisinske planter. Trollskap, tradisjon og legekunst. Det Beste. Oslo.
  • Jensen, Cecilie (1993): Urter. Krydder, medisin, duft og smak. Statens fagtjeneste for landbruket. Ås.
  • Natural Medicines: LAVENDER
  • Store Norske Leksikon
  • Urtelisten

Les også

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: