Lavendel

Lavendel (Lavendula Augustifolia) brukes i ulike former både innvortes og utvortes, og inngår ofte i massasjebehandling med aromaterapi.
Image
Fire lavendel-planter. Collage: Tine Lillegård Bergli

Selv om lavendel regnes som trygt å bruke innenfor de anbefalte doser, er det grupper som bør utvise forsiktighet ved bruk av denne urten.

Virker det?

Lavendel inneholder en eterisk olje som man antar har beroligende effekt og kan virke muskelavslappende.

27. januar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på lavendel ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
 

Angst

Fall (forebygging mot)

Hårtap

Smerter etter keisersnitt

Sår i munnen (after)

Bekkenbunnsmerter

Demens

Kreftrelaterte smerter

 

Det er gjort noen oppsummeringer av forskningen på lavendel, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder lavendel brukt ved:
Depresjon, eksem, forstoppelse, høyt blodtrykk, kolikk, lus, mellomørebetennelse, menstruasjonssmerter, migrene, psykisk velvære, smerter ved bytte av kompress, søvnløshet og uro.

Er det trygt?

Inntak av lavendel i de mengder man vanligvis vil bruke i mat regnes som trygt. Inntak i større mengder enn er ikke vitenskapelig godt nok dokumentert til å kunne si om det er trygt eller ikke.

Noen bivirkninger er kjent: Inntak kan forårsake forstoppelse, hodepine og økt apetitt. Bruk av lavendel på huden kan forårsake kontakteksem.
Produkter som inneholder lavendelolje alene eller i kombinasjon med tetreolje, har vært knyttet til flere tilfeller av vekst av brystkjertler hos gutter i førpubertetsalderen.

Lavendel kan påvirke effekten av visse medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Naturmedisin (plantebaserte legemidler) bør generelt ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi de kan påvirke blødninger under operasjoner.  Dersom du opplever at noen av bivirkningene blir alvorlige, eller du får bivirkninger som ikke er nevnt her, bør du kontakte lege.

Pasienter med kjent allergi eller overfølsomhet for lavendel, dets bestanddeler eller andre medlemmer av Lamiaceae-familien bør unngå lavendel.

Gravide og ammende: i følge vår kilde bør disse unngå lavendel på grunn av en mulig menstruasjonsfremmende effekt.

Personer med blødningsforstyrrelser eller de som bruker blodfortynnende medisiner bør drøfte medisinsk bruk med sin lege.

Pasienter med lavt blodtrykk eller de som tar antihypertensiva medisiner mot forhøyet blodtrykk bør drøfte medisinsk bruk med sin lege.

Andre grupper: Lavendel assosieres med hormonelle endringer hos unge gutter, så som forstørrede brystkjertler

enerelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
  • Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
  • Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
  • Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende sådanne. Les mer om dette her.
Bakgrunn

Lavendel har blåfiolette blomster og grågrønne smalt innrullede blad. Lavendel defineres som en halvbusk, har stive rette grener og blir fra 20 – 60 cm høy. Lavendel er ikke en viltvoksende plante i Norge, bortsett fra et par steder hvor den har spredt seg fra hager. Lavendel har en aromatisk duft og en bitter smak.

Lavendel er er klassifisert som handelsvare, og produkter av lavendel ment for egenbehandling kan omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler.

Lavendel ble av romerne og libyere mye brukt som badeparfyme, og navnet har sannsynligvis sin opprinnelse etter det latinske lavare, som betyr vaske. Den eldste kjente folkemedisinske bruk av lavendel her til lands er fra Nordfjord fra omkring år 1800. Her ble blomstene av lavendel lagt på sprit. Dette ble drukket mot epilepsi og besvimelser, spesielt blant gravide.

Lavendel var vanligvis brukt til å spre god lukt i rom og blant klær. Fram til 1979 var lavendeloljen (Aetheroleum lavendulae) oppført i farmakopèene, og ble brukt til å smøre på hevelser, gikt og verkesår.

Andre norske navn: lavendelolje også kalt for: spikolje og spikerolje
Engelsk navn: Lavender
Latinsk navn: Lavendula Augustifolia
Familienavn: Leppeblomstfamilien
Slektsnavn: Lamiaceae

Kilder
  • Høeg, Ove A. m.fl (1984): Våre medisinske planter. Trollskap, tradisjon og legekunst. Det Beste. Oslo.
  • Jensen, Cecilie (1993): Urter. Krydder, medisin, duft og smak. Statens fagtjeneste for landbruket. Ås.
  • Natural Medicines: LAVENDER
  • Store Norske Leksikon
  • Urtelisten

Les også

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: