Groblad | NAFKAM

Groblad

Groblad er i følge urtelisten ikke klassifisert som legemiddel i Norge, og kan omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler.

Ifølge forskningsbiblioteket Natural Medicines har groblad blitt brukt mot blærekatarr og blod i urinen, bronkitt, forkjølelse og hemoroider. Det er også brukt som bakteriehemmende og betennelsedempende middel.

Virker det?

Når det gjelder hva vi vet om hvordan groblad kan virke, tyder dyrestudier på at stoffene klorogensyre og neoklorogensyre i groblad gjør at denne urten kan dempe betennelser og bedre sårtilheling.

13. juni 2018 var det imidlertid ikke noen kunnskapsoppsummeringer i våre kilder som støtter til påstander om at groblad har denne typen effekter, eller kan ha effekt mot andre helseproblemer.

Er det trygt?

Groblad antas å være trygt å spise for de fleste voksne. Selv om groblad regnes som trygt for de fleste voksne, er det noen bruksmåter som bør unngås, og noen grupper som bør utvise forsiktighet ved bruk.

Unngå bruk

Gravide bør ikke bruke groblad, siden det kan påvirke livmoren og dermed øke sjansen for spontanabort. Sikkerheten ved bruk av groblad for ammende er ikke tilstrekkelig kjent, og anbefales av den grunn ikke for ammende. Groblad anbefales heller ikke for personer med kjent allergi for melon eller andre planter i kjempefamilien.

Drøft bruk med lege

Samtidig bruk av groblad og det blodfortynnende midlet Warfarin vil kunne hemme effekten av Warfarin. Regelmessig sjekk av blodet vil da være nødvendig for å regulere doseringen. Dette forklares ved at groblad inneholder store mengder vitamin K, som kroppen trenger for at blodet skal koagulere.

Bivirkninger

Groblad kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Naturmedisin (plantebaserte legemidler) bør derfor ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi slike produkter kan påvirke blødninger under operasjoner.  Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen om bruk av alternativ behandling
  • Ikke bruk produkter som urter og kosttilskudd ukritisk
  • Som bruker av alternativ behandling har du et svakere rettsvern enn ved bruk av offentlige helsetjenester
Bakgrunn

Groblad er en lav, viltvoksende flerårig urt som vokser i veikanter, på tun og plener. Groblad lukter lite og blir gjerne oppfattet som et ugress. Groblad blir mellom 5 -30 cm høye, og har brede blad som sitter i en rosett nederst på stilken. Blomstene er sylindriske og røttene er korte og trevlete. Groblad spres gjerne ved at de klebrige frøene setter seg fast under føtter på dyr og mennesker. Groblad vokser over hele Norge, men lite i Finnmark. Groblad er i følge urtelisten ikke klassifisert som legemiddel i Norge, og kan omsettes etter de regler som gjelder for matvarer og næringsmidler.

Det latinske navnet Plantago betyr fotsåle. Den greske legen Dioskorides anbefalte groblad til bruk på sår så langt tilbake som i tiårene etter Kristi fødsel. Det er kjent at romerne brukte groblad for såre føtter under soldatenes lange marsjer. Indianerne ga planten navnet ”den hvite manns fotspor”, fordi planten ble fraktet mellom kontinenter ved menneskers forflytninger. Også innenfor norsk folkemedisin er groblad kjent brukt mot ømme føtter.

Planten er kjent i folkemedisinen i hele Europa, og har vært brukt ved blærekatarr, spolorm, epilepsi, astma, bronkitt, irriterte og bløende hemoroider, forkjølelse ved munnbetennelse, øreverk, ormebitt, brannsår, hundebitt og hudsykdommer. I USA er planten også brukt lokalt ved øyeirritasjoner.

Fra Østfold fortelles det at grobladrot ble brukt mot alle typer feber hos mennesker og husdyr, samt ved diaré. 
For å holde unna lopper og lus, ble groblad hengt i kjede rundt halsen. Generelt er groblad kjent brukt som et antiseptisk, antiinflammatorisk og antibakterielt middel.

Andre norske navn: plåsterblad, sårblad, grisetunge, jonsokgras og groblokke.
Latinsk navn: Plantago major. 
Engelske navn: Great Plantain, Ripple grass, Wagbread, White man's foot.
Familie: Kjempefamilien (Plantaginaceae)

Kilder
  • Høeg, Ove A. m.fl (1984): Våre medisinske planter. Trollskap, tradisjon og legekunst. Det Beste, Oslo.
  • Jensen, Cecilie (1993): Urter. Krydder, medisin, duft og smak. Statens fagtjeneste for landbruket. Ås.
  • Mørkved, Brynhild (1998): Sår, byller og verk. I OTTAR: Medisinplanter, nr.220. Tromsø Museum, Universitetsmuseet.
  • Natural Medicines: Plantago major (GREAT PLANTAIN)
  • Urtelisten

Les også

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: