Groblad

Groblad er spiselig, og har opp gjennom vært brukt med mange medisinske formål. Eventuelle medisinske effekter er etter våre kriterier ikke bekreftet.
Image
Bilde av grobladplanten.
Foto: Colourbox.com

Groblad har blitt brukt mot blant annet diabetes, blærekatarr og blod i urinen, bronkitt, forkjølelse og hemorroider. Det har også blitt brukt som bakteriehemmende og betennelsedempende middel, og funnet at det inneholder stoffer som kan gi slik effekt. 

  • Latinsk navn: Plantago major
  • Familie: Kjempefamilien (Plantaginaceae)
  • Engelske navn på groblad: Great Plantain, broadleaf plantain, ripple grass, wagbread, white man's foot, large plantain
  • Andre norske navn på groblad: Plåsterblad, sårblad, grisetunge, jonsokgras og groblokke

Ved søk i mai 2021 fant vi ingen oppsummeringer i våre kilder av forskningen på effekt av groblad brukt mot helseproblemer.

I slike tilfeller har vi ikke tilstrekkelig grunnlag til å kunne si noe om det har effekt eller ikke. Eventuelle påstander om helseeffekt har da etter vårt syn ikke solid vitenskapelig støtte.

Det er ifølge Natural Medicines usikkert hvor trygt det er å innta groblad i større mengder enn det man normalt vil bruke i mat.

Man vet at groblad kan påvirke effekten av blodfortynnende medisiner, og av enkelte urter og kosttilskudd. Dette kan gi uventede og uønskede effekter, og/ eller hemme effekten av medisiner man tar. I tillegg vet man at groblad kan påvirke resultatet av visse medisinske prøver.

For gravide og ammende

Vår kilde Natural Medicines fraråder gravide og ammende å bruke groblad, fordi det foreløpig mangler nok pålitelig informasjon om sikkerhet ved bruk under graviditet og amming.

LactMed inneholdt på søketidspunktet ingen informasjon om groblad.

Generelle forsiktighetsregler

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: