Fra sjefsstolen: God sommer!

Image
Miek Jong, leder av NAFKAM, sitter ved pc
Foto: Mats Jong

Sommeren er her! Første halvdel av 2023 synes å ha flydd av gårde, og nå er tiden inne for å skru ned tempoet og reflektere litt over hva vi har streket ut på kalenderen så langt. 

Godt samarbeid gir tilfredse lesere

Gjennom brukerundersøkelsen vår, har vi funnet ut at de fleste leserne våre er fornøyde med informasjonen på nettsidene våre. Leserne har tillit til at vi er en objektiv og upartisk kilde, både når det gjelder nettleksikonet på nafkam.no, og på cam-cancer.org, som er spesielt rettet mot helsepersonell. Dette motiverer oss til å arbeide videre for at informasjon om alternativ behandling skal være lett tilgjengelig og av høy kvalitet. 

Så langt i år har vi oppdatert informasjonen om effekt av akupunktur, massasje og homeopatisk behandling ved en rekke helseplager. Vi presenterer forskningsstatus fra høyeste dokumentasjonsnivå på rundt 40 spesifikke bruksområder for akupunktur, 30 for homøopati, og 25 for massasjeterapi. Dette er et resultat av tverrfaglig samarbeid og innsats, et satsingsområde for oss nå og fremover. 

Intens innsats i WHO-prosjekt 

Vi har også lagt mye arbeid i et WHO-prosjekt hvor vi samarbeider med Korea Institute of Oriental Medicine (KIOM). Målet er å kartlegge kvaliteten på kunnskapsoppsummeringer som omhandler alternativ behandling, inkludert manuelle behandlinger, akupunktur, urter og yoga. De siste månedene har prosjektgruppen vurdert kvaliteten av over 3000 oppsummeringer som gjelder voksne, og over 100 som gjelder barn.

Våre samarbeidspartnere i Korea utvikler et interaktivt kart som formidler resultatene av dette arbeidet. Kartet vil være nyttig for WHO og andre beslutningstakere i spørsmål om ressurser til forskning og behandlingsintervensjoner, samt støtte forskere i utforming av kliniske studier. 
Professor Lee fra KIOM og jeg skal presentere resultatene og det interaktive kartet på det første WHO Traditional Medicine Global Summit som foregår 17.-18. august i Gandhinagar, India.

Rekordmange doktorgrader i sikte

I tråd med oppdraget vårt fra helsemyndighetene, forsker vi kontinuerlig på bruk, sikkerhet og effekt av alternativ behandling. Forskningsprosjekter strekker seg gjerne over flere år, men plutselig skjer det veldig mye samtidig. I år har vi rekordmange doktorgradskandidater og det er stor stas.

Først ut med å disputere, er Soile Päivikki Hämäläinen, som har sett på om joik kan være helsebringende. Dana Catalina Mora, Frank Hansen, Kiwumulo Nakandi og Hilde Risvoll skal også forsvare sine avhandlinger i løpet av 2023. Etter hvert som vi får datoer for disputaser, vil vi oppdatere aktivitetskalenderen vår. Disputasforelesninger er åpne for publikum, og det er mulig å strømme dem og følge med uansett hvor man befinner seg.

Selv gleder jeg meg til å sitte i salen og følge forelesningene. Som leder av NAFKAM er jeg utrolig stolt av våre PhD-studenter og veilederne deres, og jeg beundrer deres engasjement og skarpe fokus på prosjektene. Det blir mye å feire på NAFKAM til høsten! 

Et solid tak 

Før den tid skal vi lade opp og bruke dagene på andre ting som også er viktige for oss. For meg er sommerferien en mulighet til å legge inn en større innsats på hjemmeprosjekter. I år skal taket på huset vårt byttes ut, en oppgave man ikke kan overse.  

I NAFKAMs strategiplan skriver vi at tverrfaglige lag utgjør taket i planen vår.  Akkurat som jobben som må gjøres på hustaket mitt, skal vi på NAFKAM investere tid og energi i vårt tverrfaglige samarbeid når vi møtes igjen etter ferien - vi ser at det lønner seg i form av produktivitet og trivsel. 

Nå flytter jeg meg fra kontorstolen til hagestolen, og ønsker alle en riktig god sommer. 
Og lykke til med eventuelle sommerprosjekter!

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: