CAM Cancer får internasjonalt kvalitetsstempel

Det belgiske senteret for evidensbasert medisin, Cebam, har nylig akkreditert CAM Cancer som leverandør av høykvalitets helseinformasjon.

Image
Cebam logo 1600x800

– Etter en grundig vurdering for kvalitet og konsistens av Cebam, er jeg stolt over å kunne meddele at CAM Cancer nå har oppnådd denne anerkjennelsen, sier professor Miek Jong. I tillegg til å være leder for NAFKAM, leder hun også det internasjonale CAM Cancer-samarbeidet.

Hun forteller videre at Cebam og CAM Cancer planlegger å samarbeide om videre produksjon av informasjon om kostholdstilnærminger til kreft, rettet mot helsepersonell og pasienter.

-Både under og etter kreftbehandling er et godt kosthold viktig for kreftpasienter, sier Jong. -I mange tilfeller vurderer kreftpasienter også å bruke en rekke kosttilskudd, men dokumentasjonen for effekt og sikkerhet er ofte begrenset og svak. For eksempel ser mengden av ustøttede påstander og myter fra influencere i sosiale medier om fordelene ved kosttilskudd bare ut til å øke.

Jong fortsetter å si at selv om de er naturlig baserte, kan noen kosttilskudd påvirke kreftbehandling og andre medisiner negativt: -Helsepersonell bør være klar over dette og aktivt spørre pasientene sine hva de bruker. Både CAM Cancer og Cebam streber etter å tilby klare og objektive fakta til hjelp i pasientdialogen, og som beslutningsstøtte for trygge helsevalg.

  – Kvalitetsmerket som vi har mottatt fra Cebam kan forsikre helsepersonell og pasienter i Europa og videre utover i verden at informasjonen som de finner hos oss er forskningsbasert og pålitelig, sier Barbara Wider, som er Senior Editor for CAM Cancer.

– Helt fra utviklingen av CAM Cancer har vi lagt stor vekt på strenge og transparente metoder. Vi har en evidensbasert tilnærming som har tiltrukket flere samarbeidspartnere til å bruke CAM Cancer som sin offisielle informasjonsressurs, slik som onkopedia.com, som er informasjonsportalen for onkologer og annet helsepersonell i kreftbehandling i tysktalende Europa, eller kreftforeningene i Norge og Sverige, sier hun.

Hovedpunkter

Det belgiske senteret for evidensbasert medisin (Cebam) har ansvaret for validering av retningslinjer for klinisk praksis og annen evidensbasert praksis (EBP)-informasjon som brukes av belgisk helsepersonell.

• En Cebam-akkreditering står for et kvalitetsmerke av høy standard for EBP-informasjon.

• For å vurdere påliteligheten til helseinformasjon har Cebam designet og validert CAPOCI-verktøyet (Critical Appraisal of Point-Of-Care Information) som består av 10 strenge kriterier som må oppfylles.

• En Cebam-akkreditering er gyldig i en periode på 5 år, hvoretter nettsteder og metodikken bak informasjonen som tilbys, blir gjennomgått på nytt for å sjekke om den fortsatt er i tråd med CAPOCI-kriteriene.

• Les Cebams akkrediteringsrapport for CAM Cancer her

Cam-cancer.org er nettstedet for CAM Cancer-samarbeidet, som er et verdensomspennende nettverk av eksperter innen komplementær og alternativ medisin (CAM) og/eller kreftbehandling.
De produserer og formidler evidensbasert informasjon om effekt og sikkerhet ved alternativ behandlig som støttende/lindrende behandling, behandling eller forebygging av kreft. Målet er å gi helsepersonell pålitelig informasjon av høy kvalitet, for å støtte pasientdialogen og pasienters kunnskapsbaserte, trygge helsevalg. CAM Cancer administreres av NAFKAM.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: