Pasientsikkerhetskonferansen 2024 - fremtiden til Utøverregisteret

For andre gang har NAFKAM arrangert Pasientsikkerhetskonferanse, som tok imot deltakere fra forskjellige organisasjoner og skoler innen alternativ behandling. Temaet for årets konferanse handlet om Utøverregisteret og hvordan det kan bidra til god pasientsikkerhet for de som bruker slik behandling.

Image
gruppebilde fra pasientsikkerhetskonferansen 2024

Programmet under konferansen besto av foredrag, innlegg og gruppearbeid. Det ble gode og nyttige diskusjoner på tvers av de ulike organisasjonene og skolene om pasientsikkerhet og Utøverregisteret.

- På tide å vurdere en fornying  

Ola Lillenes, informasjonssjef ved NAFKAM, forteller at lovverket rundt alternativ behandling er 20 år nå, og det kan være på tide å vurdere en fornying. 

-    Politikerne og myndighetene har de siste årene signalisert at det kan bli aktuelt å endre på det offentlige Utøverregisteret, og vi ved NAFKAM har observert mange ulike meninger om dette, blant annet i bransjen. Målet for årets konferanse var å skape en arena for å få fram, diskutere, samle inn og systematisere bransjens meninger om registeret, sier Ola Lillenes.

NAFKAM er engasjert i temaet om endring av Utøverregisteret i hovedsak på grunn av hensynet til pasientene. Registeret og lovverket er utformet for å ivareta de syke som søker hjelp utenfor helsevesenet.

-    Andelen i befolkningen som oppsøker alternative behandlere har økt de siste årene, og det offentlige registeret er en viktig «spake» som myndighetene kan bruke til å styrke sikkerheten for denne pasientgruppen, og profesjonaliteten hos de som behandler dem, sier Lillenes og fortsetter:

-    De siste årene har antallet behandlere i registeret sunket dramatisk, fra mer enn 4000 registrerte i 2020 til at mer enn halvparten har forsvunnet til nå. Bransjen sier at de ikke lenger ser noen grunn til å stå i registeret, noe vi synes er uheldig, men også forståelig. Vi ved NAFKAM mener både kravene til og fordelen av å være registret må utvikles.  Pasientene skal kunne oppleve forskjeller i trygghet og sikkerhet ved å velge registrerte fremfor uregistrerte behandlere, og behandlere må oppleve nytte av å stå oppført der. En synlig forskjell i kompetanse kan være en slik fordel. 

Sjekk ut utviklingen i Utøverregisteret her

Videre forteller Ola Lillenes at registeret er inne i en negativ utvikling, noe som burde stanses og helst snus. For hvis ikke, mener han at pasientsikkerheten står i fare for de som oppsøker alternative behandlere. Uregistrerte behandlere trenger verken å ha skadeforsikring eller medlemskap i noe behandlerforbund, og kan opptre helt uten krav til bakgrunn, yrkesetikk og annen bransjejustis. 

-    Registerordningen gir oss som samfunn anledning til å stille krav om medisinske basiskunnskaper til den som vil stå der. NAFKAM har lenge ment at en slik kunnskapsterskel er en av de aller viktigste faktorene for at registeret skal kunne oppfylle formålet sitt, som er å styrke tryggheten og sikkerheten hos de som oppsøker alternative behandlere, sier han og legger til:

-    Det er ikke urimelig å kreve at en som behandler syke og står oppført i et offentlig register, skal ha dokumenterte kunnskaper nok til å forstå og vite når en pasient skal sendes videre. Flere enn 8 av 10 i befolkningen er enige med oss i dette. Alt i alt er tiden inne til å revitalisere dette registeret. 

Les mer om Helsebarometeret (2019)

 

- Muligheten for nye ideer fra andre
Terje Varpe fra Tunsberg Medisinske Skole

Terje Varpe fra Tunsberg Medisinske Skole, fikk en «aha-opplevelse» på et av foredragene på konferansen og et nytt perspektiv på hva pasientsikkerhet egentlig er.

-    Vi tenker jo ofte at vi ikke skal skade noen, men det handler også om hva vi gjør for å minimere risikoen for det. Det var kanskje litt overraskende for meg, det satte pasientsikkerhet i et nytt perspektiv for meg, sier Terje.

Han synes ha en slik konferanse er svært viktig for organisasjonene og skoler, og kan gi muligheter for nye ideer fra andre.

-    Det er viktig at det blir en sånn tilbakemelding til organisasjonene at vi faktisk må jobbe med det som er viktig. For det kan lett bli en sånn «brannslokking», og det holder ikke. Vi må jobbe for å få fram bransjekrav sånn at vi slipper det, for hvis vi driver med brannslokking så blir det feil, vi må sørge for at man kommer seg videre. Derfor syns jeg et sånt møte er viktig, for å gi oss påminnelse på hva det er vi snakker om. Vi kan få ideer fra noen andre som har en helt annen innfallsvinkler, sier Terje. 

 

- Positivt utgangspunkt for å utvikle registeret 

Etter konferansen sitter NAFKAM igjen med inntrykket av en bransje som fremdeles har varierende oppfatninger av for eksempel risiko, røde flagg og bivirkninger ved sine terapitilbud, men som samtidig ser ut til å være enige om at registerordningen både kan, bør og må utvikles – blant annet gjennom felles krav til de enkelte behandlernes kunnskaper på tvers av forbundene. I tillegg var det tydelig at det er forbedringspotensial i de kravene myndighetene stiller til forbund som ønsker å delta i ordningen.

- Dette ser NAFKAM som et positivt utgangspunkt for å utvikle registeret. Nå vil vi systematisere og gjøre tilgjengelig tilbakemeldingene fra konferansen, både for offentligheten og myndighetene, sier Ola Lillenes.
 

 

Hva er Utøverregisteret?

Et offentlig register som er en del av Brønnøysundregisteret, hvor man kostnadsfritt kan søke etter registrerte utøvere av alternativ behandling. Det har som mål å bidra til økt pasientsikkerhet og å styrke forbrukerrettighetene for de som vil motta alternativ behandling fra en utøver.

Les mer om utøverregisteret her

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: