Nype

Nype er en frukt som utvikler seg fra blomsten på villrose. Den har vært kjent for høyt innhold av C-vitamin, og har i folkemedisinen blitt brukt mot mange ulike helseproblemer.
Image
Bilde av nypetre
Foto: Colourbox.com

Nype har blitt brukt mye mot leddsmerter, men også mot andre typer smerter, luftvegsinfeksjoner og forkjølelse.

Man vet at nype inneholder sitronsyre, pektin og eplesyre, som kan ha avførende og vanndrivende effekt. Fersk nype inneholder også mye C-vitamin, men tørking og behandling ødelegger mye av dette. Bearbeidede produkter av nype blir derfor ofte beriket med syntetisk C-vitamin, uten at dette nødvendigvis framkommer på pakningsvedlegget. Les mer om C-vitamin her. 

I tillegg inneholder nype vitamin A, B1, B2, B3 og K, karotenoider (hovedsakelig rubixanthin, lycopen og beta-karoten), flavonoider (quercetin, rutin, kaempferol), garvestoffer, sukkerstoffer, eterisk olje, mineraler (særlig jern og kalium) og andre stoffer.

Tilstedeværelse av bioaktive stoffer er ikke det samme som at bruk av nype gir de effekter som vi vet stoffene kan gi ellers.

Ved søk i august 2021 etter oppsummert forskning i våre kilder på nype, fant vi det følgende:

Slitasjegikt (artrose)

Et forskerteam ledet av Gruenwald gikk i 2019 gjennom 24 studier på effekt av nype fra rosesorten rosa canina mot smerter hos pasienter med konstatertslitasjegikt. Forfatterne fant at studiene viste smertelindrende effekter som de assosierte med innholdet av farmakologiske stoffer med kjent slik effekt. De konkluderte imidlertid med at mer forskning er nødvendig, for å undersøke hvordan virkestoffene interagerer. 

Selv om dette strengt tatt kun gjaldt nyper fra èn spesifikk type rose (rosa canina), er det ikke ulikt den mer generelle konklusjon som De Silva med flere kom til i 2011; at nype ("rose hip") var blant de naturprodukter i studiene de undersøkte som så ut til å vise effekt ved slitasjegikt. 

Ifølge Natural Medicines regnes det som sannsynligvis trygt for voksne å innta nype i de mengder man vanligvis bruker i mat.

Ved medisinsk bruk er det imidlertid noen grupper som bør utvise forsiktighet. Vi gjør også oppmerksom på at bivirkningsprofilen kan variere, alt etter hvilken av de over 100 variantene roser som nyper kommer fra. 

Det fins en del vanlige bivirkninger ved medisinsk bruk av nype. Disse skriver seg hovedsaklig til det høye innholdet av C-vitamin. Dette er: kvalme, brekninger, sure oppstøt, halsbrann, magekramper, tarmgass, løs mage, tretthet, rødhet i huden, hodepine, søvnløshet og søvnighet, diaré, utfelling av oksalat, nyrestein eller medisin i urinveiene. Utvortes kan nypepulver/ frø forårsake kløe på huden.

Inntak av store mengder nype er knyttet til dyp venetrombose (lenke til Norsk helseinformatikk). Det er rapportert om allergiske reaksjoner blant produksjonsarbeidere etter innånding av nypestøv. Dette kan forårsake mildt til moderat allergisk sjokk.

Brukt samtidig med visse typer medisiner, kan C-vitaminet i nype endre kroppens opptak av en del medisiner, slik at uventede og uønskede effekter oppstår: Kjente bivirkninger av cellegift, medisiner med aspirin, lithium, østrogener, samt av aluminiumet i syrenøytraliserende midler kan teoretisk forsterkes. Videre kan nype senke effekten av blodfortynnende (antikoagulerende) medisiner. Personer som bruker slike medisiner, rådes av kilden til å ikke bruke nype.

Kilden fraråder også samtidig medisinsk bruk av nype, c-vitamin, og/ eller med barbadoskirsebær (acerola/ Malpighia emarginata) fordi nype kan forhøye risikoen og graden av bivirkninger fra c-vitamin.

Medisinsk bruk av nype kan i teorien også gi falske resultater på flere medisinske prøver.

Nyrestein

Nype kan medvirke til nyrestein, og øke risikoen for tilbakefall.

For gravide og ammende

Natural Medicines råder generelt både gravide og ammende til å være på den sikre siden og unngå bruk av nype, fordi det pr dato ikke eksisterer nok pålitelig informasjon til at de kan si om nype er trygt å bruke når man er gravid eller ammer. 

LactMed inneholdt på søketidspunktet ikke informasjon om nype ved amming.

Generelle forsiktighetsregler

Nypen er frøkapselen til roser, og defineres som en falsk bærfrukt. Innvendig består nypen av hårete frø som klør ved hudkontakt. Nypefrøene er det mange kaller ”kløpulver”. Både selve nypefrukten og frøene blir brukt til utvinning av helseprodukter, hovedsaklig på grunn av sitt høye innhold av C-vitamin. Nype regnes som mat/ næringsmiddel, og selges gjerne hel i tørket form eller som pulver.

Nype har lange tradisjoner som medisinplante. Det har blitt brukt mot leddsmerter, menstruasjonssmerter, mot overvekt/ for vektreduksjon, luftvegsplager, høysnue, med mere. I tidlige tider ble det også brukt som avføringsmiddel og ved blødende tannkjøtt. På 1100-tallet skal nype i følge historiske skrifter ha blitt anbefalt mot skjørbuk, dysenteri, blodspytting med mer. På Vestlandet ble nype tilsatt brød, for å motvirke treg mage. Nype er ellers kjent brukt ved magelidelser, magespasmer, ved for lite magesyre, ved forebygging av mageirritasjon og sår, samt som styrkedrikk ved tarmsykdommer. 

Andre navn

Steinnype, Bustnype, kjøttnype, Rosa canina, Rosa villosa, Rosa dumalis m.fl.

Andre kjente navn: "Rose hip" er kanskje det vanligste engelske begrepet for "nype". Det henspiller på nypens form og plassering, som "blomstens hofte", men det sier lite om hvilken spesifikk rose nypen kommer fra. I utenlandsk litteratur bruker man gjerne den spesifikke rosens navn også om nypen den bærer. Dette kan virke forvirrende.

Andre utenlandske navn er: Apothecary Rose, Cherokee Rose, Cherokee Rose Musquée, Chinese Rosehip, Cynorhodon, Cynorhodons, Cynosbatos, Damask Rose, Dog Rose, Dog Rose Hips, Églantier, Fructus Rosae Laevigatae, Fruit de l'Églantier, Gulab, Heps, Hip, Hip Fruit, Hip Sweet, Hipberry, Hop Fruit, Jin Yin Zi, Jinyingzi, Persian Rose, Phool Gulab, Pink Rose, Poire d'oiseaux, Provence Rose, Rosa de Castillo, Rosa Mosqueta, Rosa Mosqueta Cherokee, Rosae Pseudofructus Cum Semen, Rose de Provins, Rose des Apothicaires, Rose Haw, Rose Hep, Rose Hips, Rose Rouge de Lancaster, Rosehip, Rosehips, Rosier de Provence, Rosier des  Cherokees, Satapatri, Satapatrika, Shatpari, White Rose, Wild Boar Fruit

Familie: Rosefamilien (Rosaceae)

Flere av lenkene fører til eksterne nettsider:

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: