C-vitamin (askorbinsyre) | NAFKAM

C-vitamin (askorbinsyre)

C-vitamin (askorbinsyre, ascorbic acid) brukes hovedsakelig til å forebygge og behandle mangelsykdommer, men også for å forebygge og behandle en rekke andre sykdommer og plager.

C-vitamin (askorbinsyre, ascorbic acid) brukes hovedsakelig til å forebygge og behandle mangelsykdommer, men også for å forebygge og behandle en rekke andre sykdommer og plager. Hvorvidt C-vitamin har effekt utover forebygging og behandling av mangeltilstander er ikke tilstrekkelig dokumentert.

Store - såkalt terapeutiske - doser med C-vitamin (mer enn 2 gram) kan gi bivirkninger. Noen grupper bør unngå slike doser av C-vitamin generelt, eller drøfte eventuell bruk med sin lege først.

Virker det?

Denne artikkelen er flere år gammel og baserer seg på Natural Medicines.

Det er C-vitaminets effekt som antioksidant, som først og fremst ligger til grunn for den alternative bruken. Teorien er at C-vitamin styrker immunforsvaret og forhindrer celleskader ved å nøytralisere frie radikaler.

11. februar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på C-vitamin brukt ved ulike tilstander. Merk: Det er ikke alltid et klart skille mellom skolemedisinsk og alternativ bruk av C-vitamin. Denne oversikten vil derfor også inkludere skolemedisinske bruksområder for C-vitamin.

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
C-vitaminmangel

AMD

Blodmangelsykdommen hemolytisk anemi

Blyforgiftning

Eggehvite i urinen (albuminuri)

Forkjølelse

Fysisk yteevne

Galleblæresykdom

Helicobacter pylori-infeksjon

Hudrødme (erytem)

Høyt blodtrykk

Jernopptak

Komplekst regionalt smertesyndrom

Kreft (forebyggende)

Luftveisinfeksjoner som følge av hard trening

Nitrattoleranse

Nyresykdom forårsaket av kontrastmiddel

Rynker

Slitasjegikt

Solforbrenning

Tyrosinemi

Åreforkalkning og sirkulasjonsproblemer

Bronkitt

Bukspyttkjertelkreft

Demens

Dermatitt etter strålebehandling

Fødselskomplikasjoner

Hjerneslag

Lungekreft

Prostatakreft

Retinopati

Svangerskapsforgiftning

Økt levealder

 

Det er i tillegg gjort noen oppsummeringer av forskningen på c-vitamin (askorbinsyre), hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder c-vitamin (askorbinsyre) brukt ved:
ADHD, astma, autisme, beinskjørhet, blodkreft (leukemi), blærekreft, brannsår, brystkreft, celleskade på hjertet til kreftpasienter (forebygge), diabetes, eggstokkreft, endetarmsbetennelse som følge av strålebehandling, fettlever, grå stær, HIV/AIDS, HIV-smitte av barn, hjerte- og karsykdom, høysnue, høyt kolesterol, liggesår, livmorhalskreft, livmorkreft, lungebetennelse, magekreft, Parkinsons sykdom, plakk på tennene, sigdcellesykdom, skader i magen av aspirin, spiserørskreft, stivkrampe, stress, svikt i blodårene (kronisk venøs insuffisiens), tykk- og endetarmskreft, ufrivillig barnløshet, urinsyregikt og urinveisinfeksjon.

Er det trygt?

Tilskudd av C-vitamin i anbefalte doser regnes som trygt for de fleste. Likevel er det noen bruksmåter som bør unngås, og enkelte grupper som bør utvise forsiktighet ved medisinsk bruk av C-vitamin:

Personer som har hatt nyrestein bør ikke innta doser større enn 1000 mg pr dag, da det øker risikoen for å få nyrestein igjen.

Dersom C-vitamin brukes i høye doser av gravide/ammende, kan nivået av C-vitamin i fosteret/babyen synke til et skadelig lavt nivå. Ved slik bruk i slike tilstander anbefaler våre kilder derfor en gradvis nedtrapping. Gravide, ammende og personer med diabetes bør generelt ikke ta mer enn helsemyndighetenes anbefalte dagsdose.

Personer som skal undergå angioplastikk, personer med kreft, personer med diabetes, personer med blodsykdommer, personer som mangler enzymet glukose-6-fosfatdehydrogenase (G6PD), samt personer med sigdcelleanemi bør drøfte bruk av C-vitamin i større doser enn den anbefalte dagsdosen, med sin lege på forhånd. 

Bivirkninger

Doser høyere enn 2000 mg pr dag kan gi bivirkninger som nyrestein, diaré, kvalme, oppkast, hodepine, halsbrann, magekramper, forstoppelse, søvnløshet, rødme, søvnighet, slapphet, og skade på tenner dersom man tygger mye på C-vitamin tabletter.

Interaksjoner

C-vitamin kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Naturmedisin (plantebaserte legemidler) bør derfor ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner.  Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen om bruk av alternativ behandling
  • Ikke bruk produkter som urter og kosttilskudd ukritisk
  • Som bruker av alternativ behandling har du et svakere rettsvern enn ved bruk av offentlige helsetjenester
Bakgrunn

Vitaminer er en gruppe organiske stoffer som er livsviktige (essensielle) for mennesker (og dyr). C-vitamin er et vannløselig vitamin som er essensielt for oppbygging og vedlikehold av kroppens bindevev, samt for å regulere kroppens opptak av jern. C-vitamin er også en antioksidant og har betydning for kroppens immunforsvar. Kilder til C-vitamin i mat er frukt (særlig sitrusfrukt), bær, poteter og grønnsaker.

C-vitamin er klassifisert som legemiddel og kan kjøpes reseptfritt på apotek, i helsekostbutikker og i dagligvarebutikker.

Opprinnelsen til medisinsk bruk av c-vitamin knyttes til skjørbuk, som sannsynligvis var den første sykdommen man oppdaget var forårsaket av feilernæring. Den skotske legen James Lind oppdaget på midten av 1700-tallet at det var mulig å forebygge og behandle skjørbuk med sitrusfrukt. Først i 1932 klarte forskere å isolere og identifisere C-vitaminet fra sitrusfrukten. På midten av 1900-tallet ble det i enkelte forskermiljøer knyttet store forhåpninger til C-vitamin i behandling mot kreft.

Innen skolemedisinen brukes C-vitamin for å forebygge og behandle mangeltilstander. I tillegg er det kjent at C-vitamin blir brukt som alternativ behandling og forebygging av flere typer sykdom, så som forkjølelse, infeksjoner, akne og andre hudinfeksjoner, kreft, HIV, bronkitt, og urinveisinfeksjon.

At tilskudd av vitaminer og mineraler skal kunne ha virke mot og forebygge andre helseproblemer enn mangeltilstander, har lenge vært en kontroversiell påstand. Teorien bak dette bygger på kunnskapen om antioksidanters rolle for immunforsvaret og for forebygging av oksidative celleskader. Når C-vitamin brukes alternativt for å forebygge og behandle sykdommer og infeksjoner, inntas det imidlertid ofte i terapeutiske doser, som er vesentlig større enn den øvre grensen som helsemyndighetenes anbefalinger for ernæring setter. Som alternativ kreftbehandling gis C-vitamin intravenøst i såkalte megadoser, som er enda større.

Les også vår artikkel om c-vitamin brukt ved kreft på vår temaseksjon om alternativ kreftbehandling.

Andre norske navn: Askorbinsyre

Engelske navn: Vitamin C, ascorbic acid

Kilder

Les også

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: