Misteltein

Image
Bilde av mistelteinbusk

Misteltein (Viscum album) er en giftig urt, og det anbefales ikke å innta misteltein i naturlig form. 

I Norge er alle produkter av misteltein klassifisert som reseptbelagte legemidler. Disse inneholder ekstrakt av misteltein, og regnes generelt som trygge å bruke. Vær likevel oppmerksom på at de kan gi bivirkninger. Det er rapportert om et vidt spekter av bivirkninger, fra feber og reaksjoner på injeksjonsstedet, til påvirkning av lever, hjerte-og kar og sentralnervesystemet. Les mer om dette i artikkelen Levertoksisitet ved bruk av vitamin B17 og misteltein, på relis.no. 

Det har lenge blitt hevdet at misteltein har gunstig effekt mot en lang rekke helseproblemer, fra forkjølelse til kreft. I dag er misteltein kanskje mest kjent som tilleggsbehandling ved kreft.  Det finnes imidlertid ingen pålitelig dokumentasjon på at misteltein kan kurere sykdom, men det kan kanskje forbedre livskvaliteten til personer med kreft. Les mer i vår artikkel Misteltein ved kreft

Dersom du har generelle spørsmål om legemidler, kan du ta kontakt med Legemiddelverket. De understreker at du må ta kontakt med fastlegen din for å få råd som gjelder akkurat ditt tilfelle.

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
  • Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
  • Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
  • Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende sådanne. Les mer om dette her.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: