Kamille | NAFKAM

Kamille

Toppen av urten blir brukt til å lage te, flytende ekstrakter, kapsler og tabletter.

Kamille (Matricaria recutita) har lenge vært brukt medisinsk, særlig ved problemer så som søvnproblemer, angst og uro. Det foreligger imidlertid ikke solid vitenskapelig dokumentasjon for at kamille har effekt på disse eller andre plager. Selv om kamille anses som trygt i de mengder man vanligvis bruker i mat, er det flere grupper som bør utvise forsiktighet ved bruk av denne urten.

Virker det?

Kamille inneholder stoffer som muligens virker avslappende og redusere hevelser i forbindelse med betennelser. Forskerne vet ikke hva den mulige avslappende virkningen kan skyldes. Når det gjelder den betennelsesdempende virkningen som kamille ser ut til ha, tror forskerne at kamille reduserer produksjonen av stoffer som prostaglandiner, levkotriener og histaminer som skaper hevelser når de frigjøres i kroppen. 

17. juni 2020 inneholdt våre kilder følgende oppsummeringer av forskning på kamille ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
Premenstruelle plager

Angst

Diaré

Fordøyelsesplager

Kolikk*

Sår og betennelse i munnen (oral mukositt) etter kreftbehandling

Eksem etter strålebehandling

Søvnløshet

Tannkjøttbetennelse

 

Kilden inneholder også oppsummeringer av forskning på kamille, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder kamille brukt ved eksem, forkjølelse, hemoroider, skjedekatarr, sår etter fjerning av tatovering og sår i forbindelse med utlagt tarm. 

*Produktene med kamille som omtales i denne kunnskapsoppsummeringen inneholder i tillegg fennikel. I etterkant av denne oppsummeringen, har RELIS advart mot at kolikkbarn får fennikel-te, fordi fennikel inneholder stoffer som kan være kreftfremkallende.

Er det trygt?

Kamille regnes som trygt å spise for folk flest i de mengder man vanligvis finner i mat.

Å innta kamille i medisinske doser over kort tid, regnes som muligens trygt. Når det gjelder sikkerheten ved langvarig medisinsk bruk av kamille (over 8 uker), vet man for lite til å si om det er trygt eller ikke.

Enkelte som inntar kamille kan få bivirkninger i form av allergiske reaksjoner. Kamille hører til kurvplantefamilien.

Det regnes som muligens trygt å bruke kamille på huden. Man bør imidlertid unngå å påføre kamille nært øynene.

Kamille kan gi utslett når det smøres på huden.

Særlige forsiktighetsregler og advarsler

Barn: Det regnes som muligens trygt for barn å innta kamille i moderate mengder over kort tid.

Gravide og ammende: Bør unngå å bruke kamille medisinsk, fordi man vet for lite om sikkerheten.

Personer som er allergiske mot planter i kurvplantefamilien, eller har en hormonsensitiv sykdom som brystkreft, livmorkreft, eggstokkreft, endometriose eller muskelknuter i livmoren, bør drøfte medisinsk bruk av kamille med lege.

Naturmedisin (plantebaserte legemidler) bør ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner.

Kamille kan påvirke effekten av medisiner, urter, kosttilskudd og medisinske prøver.

Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

Bakgrunn

Kamille er en urt. Toppen av urten blir brukt til å lage te, flytende ekstrakter, kapsler og tabletter.

Kamille har blant annet blitt inntatt ved søvnproblemer, angst, uro, fibromyalgi, ADHD, diaré, høysnue, tett nese, reisesyke og tarmgass.

Noen smører også kamille på huden ved helseproblemer som hemoroider, ømme bryst, ulike typer sår, allergiske reaksjoner i huden og bakterielle hudsykdommer, inkludert i munnen og tannkjøttet. Kamille er også brukt for å forebygge og behandle skader i munnen forårsaket av cellegift og strålebehandling.

Andre norske navn: Kamilleblom, kamilleblomst, kannelblom
Latinsk navn: Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla, Matricaria recutita, 
Engelsk navn: Chamomile, German chamomile 
Familie: Kurvplantefamilien (Asteraceae)

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: