Ingefær

Denne artikkelen er eldre enn 5 år. Innholdet skal oppdateres.
Image
Ingefærrot og ingefærkrydder på ei skjærefjøl i tre.
Illustrasjonsfoto: Mostphotos.com

Ingefær er kjent brukt ved en rekke helseproblemer, for eksempel kvalme og ulike mage og-tarmproblemer. Selv om bruk av ingefær anses som trygt for de fleste, og muligens har effekt ved enkelte tilstander, er det noen personer som bør utvise forsiktighet ved bruk av denne urten.

Ingefær inneholder stoffer som antas å redusere kvalme og betennelser. Forskere tror stoffene primært virker i magen og tarmene, men at de også kan virke i hjernen og nervesystemet for å motvirke kvalme.

I oktober 2016 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på ingefær ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS  EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG  IKKE EFFEKT
 

Kvalme hos gravide

Kvalme og oppkast etter operasjon

Kvalme og oppkast ved bruk av antiretrovirale medisiner (ARV) hos HIV-pasienter

Slitasjegikt (artrose)

Smertefull menstruasjon (dysmenoré)

Svimmelhet (vertigo)

Overvekt/ slanking

Reisesyke

 

Kilden inneholder også oppsummeringer av forskning på ingefær, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder ingefær brukt ved:

Akutt lungesvikt (ARDS), bakrus, fordøyelsesplager (dyspepsi), diabetes, forkorting av fødselstid, hyperlipemi (høyt kolesterol), insektbitt, irritabel tarm-syndrom (IBS), kvalme etter cellegift-behandling, kronisk obstruktiv lungesykdom (COPD), leddgikt (revmatoid artritt), leddsmerter, migrene, muskelsmerter (myalgi), overvekt/ slanking, smerter under fødsel, svelgebesvær (dysfagi) samt tilfriskning etter operasjon.

Det regnes som trygt for de fleste å spise ingefær i de mengder som vanligvis finnes i mat, og å bruke det som tilskudd i tråd med pakningsvedlegget.

Personer med blødningssykdomdiabetes eller hjertesykdom bør diskutere medisinsk bruk av ingefær med lege.

Bivirkninger

Noen opplever milde bivirkninger som halsbrann, diaré og magebesvær. Noen kvinner har rapportert om økt blødning under menstruasjon når de bruker ingefær.

Det regnes som muligens trygt å bruke ingefær på huden over kortere tid. Bruk av ingefær på huden kan gi irritert hud hos enkelte.

Interaksjoner

Naturmedisin (plantebaserte legemidler, lenke til Helsenorge) bør ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner.

Ingefær kan også påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Gravide

Å spise mat som inneholder ingefær regnes som trolig trygt. Forskningsresultatene spriker når det gjelder medisinsk bruk, altså høye doser av f.eks. ingefærpulver, men det er lite trolig at det skader fosteret. Bruk av ingefær etter uke 17 har vært knyttet til små blødninger hos mor.

Ammende

Å spise mat som inneholder ingefær regnes som trolig trygt, men større mengder enn det frarådes fordi man foreløpig ikke vet om det er trygt. 

Barn

Å spise mat som inneholder ingefær regnes som trolig trygt. Medisinsk bruk av ingefærpulver over kort tid, regnes som mulig trygt av våre kilder. 

 

Generelle forsiktighetsregler

Ingefær er en urt. Det er roten fra denne urten som brukes som mat og medisinsk.

Ingefær ansees som en viktig medisinplante i tradisjonell kinesisk medisin, ayurvedisk medisin og japansk folkemedisin.

Andre navn

Latinsk navn: Zingiber officinale
Engelsk navn: Ginger
Familie: Ingefærfamilien (Zingiberaceae)
Botanisk navn: Zingiber.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: