Denne artikkelen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.
Bruk av alternativ behandling kan i noen tilfeller forsinke behandling i helsevesenet, eller forårsake farlige bivirkninger i kombinasjon med konvensjonell kreftbehandling. Dette kan redusere effekten av kreftbehandlingen og føre til alvorlig forverring og død. Kreftpasienter som vurderer bruk av alternativ behandling bør derfor drøfte dette med sin lege.
- Hvitløk (Allium sativum) er en matvare og et krydder som også har vært brukt til medisinske formål.
- Hvitløk sies å redusere risikoen for visse kreftformer.
- Dokumentasjonen for denne antakelsen er motstridende og svak og hovedsakelig basert på observasjonsstudier.
- Det er ikke registrert alvorlige bivirkninger, men det foreligger en risiko for interaksjon med en rekke stoffer, inkludert kreftmedisiner. Allergiske reaksjoner kan også forekomme.
Hvitløk (Allium sativum) er en knollformet plante av løkfamilien og er mye brukt som krydder over hele verden. Hvitløk har også vært brukt innenfor tradisjonell medisin og er i noen sammenhenger hevdet å kunne forebygge kreft. Disse antydningene skriver seg fra funn i observasjonsstudier, hvor man blant annet har sett på hvitløksinntak og risiko for kreft hos aktuelle befolkningsgrupper, samt noen studier som har antydet at hvitløk har gunstig virkning på prosesser som aktivering av kreftfremkallende stoffer, cellevekst og apoptose (celledød). Disse funnene er imidlertid motstridende på grunn av forskjeller i forskningsmetodene som er benyttet, forstyrrende faktorer, samt muligheten for at det har blitt brukt hvitløk av ulike sorter og kvalitet.
Noen kunnskapsoppsummeringer konkluderer med at vanlig hvitløksinntak kanskje kan redusere risikoen for enkelte krefttyper slik som for eksempel magekreft, men disse konklusjonene er basert på ulike typer studier som ofte ikke har blitt kvalitetsvurdert. Det foreligger svært lite klinisk forskning på hvitløk i forbindelse med kreft, og resultatene av de få studiene som finnes er mangelfulle og utilstrekkelige.
Bruk av anbefalte doser eller normale mengder hvitløk i mat medfører liten risiko for bivirkninger, men det kan forekomme interaksjoner mellom hvitløk og legemidler.
Opplysninger om originaldokument:
Edzard Ernst, CAM Cancer Consortium. Garlic (Allium sativum) [online document]. August 14, 2013.
Dette er en oversettelse av sammendraget i vår oppsummering av forskningen på hvitløk ved kreft. Fullversjonen av denne, og mange andre artikler om alternativ behandling og kreft, ligger fritt tilgjengelig i vårt spesialbibliotek CAM Cancer.
Mulig risiko ved bruk av hvitløk
Kontraindikasjon: Personer som har kjent allergi for Allium-arter frarådes bruk av hvitløk. Bruk bør også unngås 7 dager før en operasjon på grunn av postoperativ blødningsrisiko. Samtidig bruk med proteasehemmere er kontraindisert på grunn av risikoen for reduksjon i plasmakonsentrasjon, nedsatt immunforsvar i møte med virus, og mulig motstand mot en eller flere komponenter i medisiner brukt mot HIV og Aids.
Interaksjoner: Hvitløkspreparater kan forstyrre effekten av blodfortynnende midler og medføre økt blødningsrisiko. I laboratorieforsøk har ekstrakt av fersk hvitløk, hvitløk og frysetørret hvitløk vist seg å kunne forstyrre metabolske prosesser og muligens påvirke virkningen av medisiner med virkestoffer som cyclofosfamid, diklofenak, haloperidol, ibuprofen, naproxen, paclitaxel, piroxixan, tamoksifen, ondansetron og etoposid. I tillegg er det knyttet bekymring til om hvitløkspreparater kan forstyrre effekten av HIV-medisiner (se kontraindikasjon).
Annet/vær ekstra obs på: Hvitløkspreparater kan variere i kvalitet, derfor er det tilrådelig å se etter merkingen GAP og GMP, og at de fyller kravene til de europeiske retningslinjene «Quality of Herbal Medicinal products».
Overdoser av hvitløk og hvitløksprodukter kan forårsake kvalme og oppkast.
Gravide og ammende rådes til å ikke bruke hvitløk i doser som overstiger normalt kosthold, da dokumentasjonen på sikkerhet er utilstrekkelig.
Les også:
- CAM Cancer/Garlic/Is it safe?/
- Natural Medicines/Garlic/Safety/
- Vår artikkel om hvitløk
- Pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling
- Trenger du noen å snakke med om kreft? Ta kontakt med Kreftlinjen.
- How to communicate effectively about complementary, integrative and alternative medicine
- Kreftceller elsker sukker! … eller?
- Kvalitetssikring av våre artikler