Hvitløk

Hvitløk er en urt som tradisjonelt har vært brukt som "universalmiddel" mot en lang rekke helseproblemer.
Image
Bilde av hvitløksfedd og tabletter

Hvitløk er kjent brukt ved en lang rekke helseproblemer. Selv om det finnes dokumentasjon på at hvitløk muligens har effekt ved enkelte tilstander, kan bruk av denne urten gi bivirkninger, og det er flere grupper som bør utvise forsiktighet ved bruk av denne urten.

Virker det?

Hvitløk inneholder blant annet aminosyren alliin og enzymet alliinase. Når hvitløk knuses (kuttes, presses, tygges) reagerer disse stoffene med hverandre og lager et stoff som kalles allicin. Det er dette stoffet man mener kan gjøre hvitløk effektivt ved enkelte tilstander. Produksjonen av allicin gjør også at det dannes andre stoffer, for eksempel ajoene (ajoen), som man også regner for å kunne ha medisinsk virkning.

03.02.2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på hvitløk brukt ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
 

Flåttbitt

Fotsopp

Høyt blodtrykk

Lyskesopp

Magekreft (forebyggende)

Ringorm

Tykktarmskreft (forebyggende)

Åreforkalkning

 

Brystkreft (forebyggende)

Cystisk fibrose

Diabetes

Hyperlipemi (for høyt fettinnhold i blodet)

Høyt kolesterol

Lungekreft (forebyggende)

Magesår (Helicobacter pylori-infeksjon)

Perifer karsykdom

Myggmiddel

Svangerskapsforgiftning

 

Kilden inneholder også oppsummeringer av forskning på hvitløk, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder hvitløk brukt ved angina, beinmargskreft (forebyggende), blyforgiftning, fibrocystisk brystsykdom (ømme bryster), forkjølelse, forstørret prostata (godartet), hepatitt, hepatopulmonalt syndrom, hårtap (alopecia areata), koronar hjertesykdom (hjerteinfarkt/ -krampe), liktorn, kreft hos personer med magekatarr (gastritt), prostatakreft (forebyggende), sklerodermi, smerter/ såre muskler etter trening, spiserørskreft (forebyggende), trøske (soppinfeksjon i munnen), utholdenhet ved trening, og vorter.

Er det trygt?

Det regnes som trygt for de fleste å innta hvitløk i de mengder man vanligvis bruker i mat.

Å innta hvitløk kan gi dårlig ånde og kroppslukt. Det kan også gi en brennende følelse i munnen eller magen, halsbrann, oppblåsthet, kvalme, oppkast og diaré. Disse bivirkningene er ofte verst ved inntak av rå hvitløk.

Det har blitt rapportert om blødninger under operasjon hos personer som har tatt hvitløk. Personer som har arbeidet med hvitløk har utviklet astma. Det er også mulig å få andre allergiske reaksjoner av hvitløk.

Forskerne advarer mot å smøre rå hvitløk på huden, fordi det kan gi alvorlig hudirritasjon.

Noen standardiserte produkter som kremer, geleer og munnvann har blitt brukt trygt i avgrensede perioder. Vær likevel oppmerksom på at produkter som inneholder hvitløk kan irritere huden.

Særlige forsiktighetsregler og advarsler

Barn: Det regnes som muligens trygt for barn å bruke hvitløk i moderate mengder over kort tid. Forskerne advarer imidlertid mot bruk av hvitløk i store mengder på barn.

Gravide og ammende: Det regnes som trolig trygt for gravide å bruke hvitløk i de mengder som vanligvis brukes i mat, men forskerne advarer gravide og ammende mot å innta hvitløk i medisinske doser.

Det er ikke gjort tilstrekkelig forskning for å si om det trygt for gravide og ammende å bruke hvitløksprodukter på huden. Forskerne oppfordrer derfor disse til å være på den sikre siden, og unngå slik bruk.

Personer med blødningssykdommage- og tarmproblemer eller lavt blodtrykk bør drøfte medisinsk bruk av hvitløk med lege.

Naturmedisin (plantebaserte legemidler) bør ikke brukes 1-2 uker før operasjon, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner.

Hvitløk kan også påvirke effekten av medisiner, urter, kosttilskudd og resultatet av medisinske prøver.

Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar. 

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
  • Snakk med instruktøren/ terapeuten/ behandleren om eventuelle helseproblemer som du søker hjelp for, og få klarhet i hvordan metoden skal kunne være deg til hjelp.
  • Les gjerne mer om din juridiske sikkerhet, samt vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
  • Denne og nettstedets øvrige omtaler av terapier er ment som opplysning, og medfører ingen offentlig kvalitetssikring eller godkjenning av terapier eller utøvere. NAFKAM tar ikke ansvar for pasienters eventuelle bruk av alternativ behandling; verken på basis av NAFKAMs omtaler eller manglende sådanne. Les mer om dette her.
  •  
Bakgrunn

Hvitløk er en urt som tradisjonelt har vært brukt som "universalmiddel" mot en lang rekke helseproblemer. Noen av disse er forkjølelse, influensa, infeksjoner, utmattelse, kreft, og problemer knyttet til hjertet og blodsystemet.

Latinsk navn: Allium sativum L. 
Engelsk navn: Garlic 
Familienavn: Løkfamilien (Alliaceae) 
Slektsnavn: Allium

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: