Hvitløk

Hvitløk er en urt som tradisjonelt har vært brukt som "universalmiddel" mot en lang rekke helseproblemer.
Image
Bilde av hvitløksfedd og tabletter
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hvitløk er kjent brukt ved en lang rekke helseproblemer. Selv om det finnes dokumentasjon på at hvitløk muligens har effekt ved enkelte tilstander, kan bruk av denne urten gi bivirkninger, og det er flere grupper som bør utvise forsiktighet ved bruk av denne urten.

Hvitløk inneholder blant annet aminosyren alliin og enzymet alliinase. Når hvitløk knuses (kuttes, presses, tygges) reagerer disse stoffene med hverandre og lager et stoff som kalles allicin. Det er dette stoffet man mener kan gjøre hvitløk effektivt ved enkelte tilstander. Produksjonen av allicin gjør også at det dannes andre stoffer, for eksempel ajoene (ajoen), som man også regner for å kunne ha medisinsk virkning.

En annen form for prosessert hvitløk er svart hvitløk, som lages av fersk hvitløk som gjennomgår en fermenteringsprosess hvor den tørkes over lang tid med kontrollert temperatur og fuktighet. Dette endrer noen av kvalitetene som fersk hvitløk har. I denne prosessen brytes alliin og allicin ned, noe som leder til produksjon av S-allyl-L-Cystein (SAC) og en økning i polysulfider (bl.a. ajoen). 

Andre endringer som trekkes frem om svart hvitløk er at man opplever mindre hvitløkslukt, den er lettere å fordøye, og inneholder et høyere nivå av antioksidanter. Slik som med fersk hvitløk brukes svart hvitløk i matlaging, men også for helseformål. Kosttilskudd med svart hvitløk promoteres i hovedsak som tilskudd av antioksidanter, og med hensikt om å opprettholde normal funksjon i immunsystemet. 

I februar 2015 inneholdt Natural Medicines følgende oppsummeringer av forskning på hvitløk brukt ved ulike tilstander:

HAR TROLIG EFFEKT HAR MULIGENS EFFEKT HAR MULIGENS IKKE EFFEKT HAR TROLIG IKKE EFFEKT
 

Flåttbitt

Fotsopp

Høyt blodtrykk

Lyskesopp

Magekreft (forebyggende)

Ringorm

Tykktarmskreft (forebyggende)

Åreforkalkning

 

Brystkreft (forebyggende)

Cystisk fibrose

Diabetes

Hyperlipemi (for høyt fettinnhold i blodet)

Høyt kolesterol

Lungekreft (forebyggende)

Magesår (Helicobacter pylori-infeksjon)

Perifer karsykdom

Myggmiddel

Svangerskapsforgiftning

 

Kilden inneholder også oppsummeringer av forskning på hvitløk, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder hvitløk brukt ved angina, beinmargskreft (forebyggende), blyforgiftning, fibrocystisk brystsykdom (ømme bryster), forkjølelse, forstørret prostata (godartet), hepatitt, hepatopulmonalt syndrom, hårtap (alopecia areata), koronar hjertesykdom (hjerteinfarkt/ -krampe), liktorn, kreft hos personer med magekatarr (gastritt), prostatakreft (forebyggende), sklerodermi, smerter/ såre muskler etter trening, spiserørskreft (forebyggende), trøske (soppinfeksjon i munnen), utholdenhet ved trening, og vorter.

Det regnes som trygt for de fleste å innta hvitløk i de mengder man vanligvis bruker i mat.

Vanlige bivirkninger som er rapportert, inkluderer dårlig ånde og kroppslukt, samt en brennende følelse i munnen eller magen, halsbrann, oppblåsthet, kvalme, oppkast og diaré. Disse bivirkningene rapporteres å være verst ved inntak av rå hvitløk.

Det har også blitt rapportert om økt blødning under operasjon av personer som har brukt hvitløk i medisinske doser og over tid. Det er knyttet bekymring til at personer som har arbeidet med hvitløk har utviklet astma. 

Noen standardiserte produkter med hvitløk (som kremer, geleer og munnvann) har blitt brukt trygt i avgrensede perioder, men forskere advarer mot å smøre rå hvitløk på huden fordi det kan gi alvorlig hudirritasjon.

Hvitløk kan påvirke effekten av noen medisiner, andre urter og kosttilskudd, og gi uventede bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar. 

For gravide og ammende

Det er sannsynligvis trygt for gravide og ammende å spise hvitløk i de mengder man vanligvis bruker i mat. Våre kilder fraråder gravide å bruke hvitløk i større mengder, fordi hvitløk kan ha en abortfremkallende effekt. Man vet også at hvitløk hemmer blodplatedannelsen, og derfor bør brukes forsiktig av gravide og andre som er utsatt for blødninger.

For barn

Hvitløkens rykte for å gi spedbarn kolikk støttes ikke av forskningen. Det ser også ut til å være trygt for større barn å spise hvitløk i normale mengder, og forskningen viser at det trolig er trygt for barn over åtte år å få hvitløksekstrakt i inntil åtte uker. 

Ved blødningssykdom, mage- og tarmproblemer eller lavt blodtrykk 

Personer med slike sykdommer/ lidelser bør drøfte eventuell medisinsk bruk av hvitløk med sin lege på forhånd.

Generelle forsiktighetsregler

Hvitløk er en urt som tradisjonelt har vært brukt som "universalmiddel" mot en lang rekke helseproblemer. Noen av disse er forkjølelse, influensa, infeksjoner, utmattelse, kreft, og problemer knyttet til hjertet og blodsystemet.

Andre navn

Latinsk navn: Allium sativum L. 
Engelsk navn: Garlic.
Familienavn: Løkfamilien (Alliaceae).
Slektsnavn: Allium.

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: