Chaga | NAFKAM

Chaga

Chaga er en sopp som hovedsakelig vokser på bjørketrær i Europa, Russland, Korea og deler av USA og Canada. Den har vært brukt i folkemedisinske tradisjoner til mange forskjellige formål, blant annet ved hjerte- karsykdom, diabetes, magekatarr, kreft, leversykdom, tuberkulose og parasittsykdom. På nettet finner man i dag også påstander og teorier om effekt ved blant annet AIDS, Alzheimers, angst, Parkinsons og leddgikt.

Virker det?

Chaga inneholder stoffer som i teorien kan stimulere immunsystemet og ha antioksidative egenskaper. Soppen kan muligens også senke blodsukkeret og kolesterolet.

Pr november 2019 inneholdt kildene våre ingen oppsummeringer av forskningen på effekt av chaga. Etter våre kriterier finnes det derfor ikke sikker viten om chaga virker mot noen helseproblemer eller ikke.

Er det trygt?

Det fins få opplysninger om bivirkninger av chaga. Noe av det man vet, er at chaga inneholder et stoff som kalles oksalat som kan skade nyrene. Det er også noen grupper som vi vet ikke uten videre bør bruke chaga:

  • Gravide og ammende anbefales å være på den sikre siden og ikke bruke chaga, fordi det mangler forskning på sikkerheten.  
  • Personer med en autoimmun sykdom anbefales ikke å bruke chaga fordi soppen kan gjøre immunforsvaret mer aktivt og dermed også forverre symptomene på autoimmune sykdommer (MS, lupus, leddgikt med flere).
  • Personer med blødersykdom bør ikke bruke chaga fordi det er mistanke om at soppen kan øke risikoen for blødning.
  • Personer med diabetes bør følge ekstra nøye med på tegn på lavt blodsukker og målingen av blodsukkeret dersom de bruker chaga. Det kan også hende at dosen med diabetesmedisin må justeres av lege. Grunnen til dette er at chaga kan senke blodsukkeret.
  • Personer som har planlagt operasjon bør stoppe eventuell bruk av chaga to uker før operasjonen. Grunnen til dette er at chaga kan påvirke blodsukkeret og øke risikoen for blødning.

Chaga kan også påvirke effekten av enkelte medisiner, urter og kosttilskudd. Vi anbefaler at du snakker med legen din dersom du vurderer å bruke chaga, slik at du kan få en individuell vurdering basert på din helsesituasjon og de midlene du eventuelt allerede bruker. Dette gjelder særlig dersom man har fått påvist kreft eller annen alvorlig sykdom.

Chaga selges blant annet som ferdig te, flytende ekstrakt, tabletter, kapsler, i pulverform og som rå vare. Bruk av midler fra naturen som ikke er fremstilt under kontrollerte forhold kan medføre annen type risiko enn det som er nevnt her, blant annet knyttet til renheten og det faktiske innholdet. Kosttilskudd inneholder heller ikke alltid det samme som står på innholdsfortegnelsen. Les mer i artikkelen vår om generelle forsiktighetsregler.

Latinsk navn: Inonotus obliquus
Andre norske navn: kreftkjuke
Andre navn: Birch Mushroom, Chaga Conk, Chaga Mushroom, Champignon de l’Immortalité, Cinder Conk, Clinker Polypore, Diamant de la Forêt, Don de Dieu, Siberian Chaga, Tchaga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: