Ashwagandha | NAFKAM

Ashwagandha

Bærene og røttene av Ashwagandha (Withania somnifera) har lange tradisjoner som et "universalmiddel" innen ayurveda, indisk medisin og unani-medisin mot en lang rekke helseproblemer .
Image
Illustrasjon av urten ashwaghanda

Ashwagandha er en busk som vokser i tørre områder av India, Midtøsten og i deler av Afrika, og har blitt brukt i folkemedisinen i flere av disse områdene.

Noen kjente bruksområder er leddgikt, stress, angst, søvnløshet, barnløshet, hikke, for å regulere immunforsvaret, som betennelsesdempende middel, som afrodisiakum, mot astma, lav hormonproduksjon i skjoldbruskkjertelen, bronkitt, ryggsmerter og utmattelse (fatigue).

Andre navn: Ashwagandha kalles også «indisk ginseng». Dette kallenavnet er noe misvisende, siden ashwagandha ikke tilhører Panax-slekten. Du kan lese mer om urter i denne slekten i artikkelen vår om ginseng.

Virker det?

Man har funnet at ashwagandha inneholder stoffer som i teorien kan roe ned hjernen, redusere hevelser ved betennelser, senke blodtrykket og forsterke immunsystemet.

Ved søk i kildene våre i oktober 2019 fant vi to oppsummeringer av forskningen på effekt av ashwagandha.

I studiene som ble undersøkt, fant forskerne at urten så ut til å hjelpe mot angst, og mot nedsatt fruktbarhet hos menn. Men i begge oppsummeringene konkluderte forfatterne med at det trengs mer og bedre forskning for å kunne si sikkert om ashwagandha virker mot disse helseproblemene. 

Er det trygt?

Natural Medicines regner det som muligens trygt å spise ashwagandha i kortere perioder. Sikkerheten ved lang tids bruk er ikke kjent.

Gjennom forskningen som er gjort, er det rapportert at inntak av større doser ashwagandha kan gi urolig mage, diare og oppkast. Andre kjente bivirkninger av ashwagandha er: Munntørrhet, sure oppstøt, magesmerter, hyperaktivitet, forverring av psykiatriske helseproblemer, døsighet, hodepine, utmattelse (fatigue), utslett, vektøkning,  feber, kraftløshet (asteni), hoste, livaktige drømmer og mareritt, svimmelhet, oppblåsthet, hevelse i beina, økt depresjon, hyppig vannlating, nesetetthet og for stor aktivitet i skjoldbruskkjertelen (tyreotoksikose).

Ashwagandha kan også endre effekten av enkelte medisiner, urter og kosttilskudd, og slik medvirke til uventede og uønskede reaksjoner. Urten kan også påvirke resultatet av enkelte medisinske prøver.

Natural Medicines vurderer dokumentasjonen av tryggheten ved å smøre ashwagandha på huden som ikke tilstrekkelig, slik at de ikke kan si om ashwagandha smurt på huden er trygt eller ikke.

Spesielle grupper

  • Personer med diabetes bør overvåke blodsukkeret sitt ekstra nøye dersom de bruker ashwagandha.  Grunnen til dette er at urten kan senke blodsukkeret.
  • Personer med høyt eller lavt blodtrykk bør være forsiktige med å bruke ashwagandha. Grunnen til dette er at urten kan gjøre blodtrykket for lavt hos de som allerede har lavt blodtrykk, og påvirke effekten av medisiner for høyt blodtrykk.  
  • Personer med magesår bør ikke bruke ashwagandha. Grunnen til dette er at urten kan irritere mage-tarm-kanalen.
  • Personer med en autoimmun sykdom (MS, lupus, leddgikt og andre) frarådes å bruke ashwagandha. Grunnen til dette er at ashwagandha kan gjøre immunforsvaret mer aktivt og dermed forverre symptomene til personer med  autoimmun sykdom.

For gravide og ammende

Natural Medicines fraråder gravide å bruke ashwagandha, fordi urten inneholder stoffer som kan forårsake abort. 

De fraråder også ammende å bruke aswagandha, fordi det ikke foreligger tilstrekkelig kunnskap til å kunne vurdere sikkerheten. LactMed utdyper dette med at man ikke vet nok om innholdet i ashwagandha skilles ut i morsmelken, og om dette i så fall kan ha noen betydning for spedbarns helse.

Generelle forsiktighetsregler

  • Snakk med legen din om alternativ behandling som du bruker eller vurderer å bruke.
  • Ikke bytt ut nødvendig behandling fra helsetjenesten med alternativ behandling.
  • Mangel på rapporterte bivirkninger er ikke det samme som at en behandlingsform er dokumentert som trygg. I Norge har vi ikke noen offisiell form for rapportering og systematisering av bivirkninger ved alternativ behandling. Man kan derfor anta at slike ofte er underrapportert.
  • Når du bruker alternativ behandling, er rettsvernet ditt svakere enn når du bruker offentlige helsetjenester. Som pasient hos alternative behandlere er du ved skade som regel ikke dekket av Norsk Pasientskadeerstatning.
  • Du kan lese mer om dette temaet i vår artikkel om din juridiske sikkerhet og i vår pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling.
Kilder

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: