Ashwagandha | NAFKAM

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) er en busk som vokser i tørre områder av India, Midtøsten og i deler av Afrika. Bærene og røttene brukes medisinsk innen ayurveda, indisk medisin og unani-medisin som "universalmiddel" mot en lang rekke helseproblemer . Noen kjente bruksområder erleddgikt, stress, angst, søvnløshet, barnløshet, hikke, for å regulere immunforsvaret, som betennelsesdempende middel, som afrodisiakum, mot astma, lav hormonproduksjon i skjoldbruskkjertelen, bronkitt, ryggsmerter og utmattelse (fatigue).

Virker det?

Ashwagandha inneholder stoffer som i teorien kan roe ned hjernen, redusere hevelser ved betennelser, senke blodtrykket og forsterke immunsystemet.

I oktober 2019 inneholdt kildene våre to kunnskapsoppsummeringer om effekten av ashwagandha. Disse konkluderer med at urten ser ut til å hjelpe mot angst, og mot nedsatt fruktbarhet hos menn. Men også at det trengs mer og bedre forskning for å si sikkert om ashwagandha virker mot disse helseproblemene. Etter våre kriterier finnes det derfor ikke sikker viten om ashwagandha virker mot noen helseproblemer eller ikke.

Er det trygt?

Det regnes som muligens trygt å spise ashwagandha i kortere perioder. Sikkerheten ved lang tids bruk er ikke kjent. Det er heller ikke kjent om det er trygt å smøre ashwagandha på huden.

Store doser ashwagandha kan gi urolig mage, diare og oppkast.

Andre kjente bivirkninger av ashwagandha er: Munntørrhet, sure oppstøt, magesmerter, hyperaktivitet, forverring av psykiatriske helseproblemer, døsighet, hodepine, utmattelse (fatigue), utslett, vektøkning,  feber, kraftløshet (asteni), hoste, livaktige drømmer og mareritt, svimmelhet, oppblåsthet, hevelse i beina, økt depresjon, hyppig vannlating, nesetetthet og for stor aktivitet i skjoldbruskkjertelen (tyreotoksikose).

Advarsler

  • Gravide bør ikke innta ashwagandha i noen form, fordi det fiins rapporter og forskning som tyder på at urten kan forårsake spontanabort.
  • Ammende frarådes å bruke ashwagandha fordi man ikke vet om er trygt eller ikke for denne gruppen å bruke urten.
  • Personer med diabetes bør overvåke blodsukkeret sitt ekstra nøye dersom de bruker ashwagandha.  Grunnen til dette er at urten kan senke blodsukkeret.
  • Personer med høyt eller lavt blodtrykk bør være forsiktige med å bruke ashwagandha. Grunnen til dette er at urten kan gjøre blodtrykket for lavt hos de som allerede har lavt blodtrykk, og påvirke effekten av medisinen til de som tar medisiner for høyt blodtrykk.  
  • Personer med magesår bør ikke bruke ashwagandha. Grunnen til dette er at urten kan irritere mage-tarm-kanalen.
  • Personer med en autoimmun sykdom (MS, lupus, leddgikt og andre) frarådes å bruke ashwagandha. Grunnen til dette er at ashwagandha kan gjøre immunforsvaret mer aktivt og dermed forverre symptomene til personer med en autoimmun sykdom.

Ashwagandha kan også påvirke effekten av enkelte medisiner, urter og kosttilskudd. Urten kan også påvirke resultatet av enkelte medisinske prøver.

I Norge er urten klassifisert i Urtelisten som reseptpliktig legemiddel, men selges også som kosttilskudd. Vi anbefaler at du snakker med legen din dersom du vurderer å bruke ashwagandha, slik at du kan få en individuell vurdering basert på din helsesituasjon og de midlene du eventuelt allerede bruker.

Andre navn: Ashwagandha kalles også «indisk ginseng». Dette kallenavnet er noe misvisende siden ashwagandha ikke tilhører Panax-slekten. Du kan lese mer om urter i denne slekten i artikkelen vår om ginseng.

 

 

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: