Dette er en kortversjon av CAM Cancers oppsummering av forskningen på Maitake ved kreft. Den norske versjonen er produsert i samarbeid med Kreftforeningen som en del av prosjektet «Kreft og kosthold», finansiert av Extrastiftelsen.
Bruk av alternativ behandling kan i noen tilfeller forsinke behandling i helsevesenet, eller forårsake farlige bivirkninger i kombinasjon med konvensjonell kreftbehandling. Dette kan redusere effekten av kreftbehandlingen og føre til alvorlig forverring og død. Kreftpasienter som vurderer bruk av alternativ behandling bør derfor drøfte dette med sin lege.
Maitake (Grifola frondosa) er en sopp hjemmehørende i mange asiatiske land. Den selges både som hel sopp, i pulverisert form og som ekstrakt fra sopplegemet. I likhet med andre arter fra samme gruppe, inneholder maitake polysakkarider (alfa-, beta-, homo- og heteroglykaner), proteiner, nukleinsyrer og aminosyrer, mineraler og sporelementer, ergosterin, flere vitaminer og provitaminer, fenoler og flavonoider. De antatte nøkkelkomponentene er betaglukaner som finnes både i celleveggene til fruktlegemet og i selve soppen.
Det er begrenset dokumentasjon på at ekstrakter fra maitake kan øke den funksjonelle kapasiteten til monocytter, T- og NK-celler hos kreftpasienter. Det er ingen dokumentasjon fra kliniske forsøk på at ekstrakter fra maitake har krefthemmende effekt.
Maitake og dens ekstrakter er vanligvis godt tolerert. Allergiske reaksjoner kan imidlertid forekomme.
Opplysninger om originaldokument:
Markus Horneber, CAM Cancer Consortium. Maitake (Grifola frondosa) [online document]. August 25, 2020.
Assessed as up to date in August 2020 by Barbara Wider.
Assessed as up to date in January 2019 by Barbara Wider.
Assessed as up to date in February 2017 by Barbara Wider.
Summary first published in November 2011, authored by Markus Horneber.
Summary revised and updated in May 2015 by Markus Horneber.
Mulig risiko ved bruk av Maitake (Grifola frondosa) ved kreft
Allergiske reaksjoner på maitake er mulig, i ett tilfelle er det registrert betennelsestilstander i alveolene i lungene forårsaket av innånding av maitakesporer. Andre bivirkninger som er registrert er mild kvalme, hevelser i ledd, utslett, kløe, forstyrrelse i produksjon av eosinofile celler i blodet, (en type hvite blodceller), samt lett senkende effekt på blodsukkeret.
Kontraindikasjon: Kjent allergi mot maitakesopp.
Interaksjoner: Maitakesopp kan redusere blodsukkernivået og kan ha en forsterkende effekt når den brukes samtidig med andre urter eller kosttilskudd som reduserer glukoseinnhold, og i noen tilfeller forårsake føling og lavt blodsukker.
Annet/vær ekstra obs på: Det er rappportert om mikrobakteriell forurensning av tørket sopp. Avhengig av produksjonsprosess og lagringsprosess, kan det være stor variasjon av innhold av polysakkarider i sopp.
Les også:
- Kvalitetssikring av våre artikler
- CAM Cancer/Maitake (Grifola frondosa)/Is it safe?/
- Natural Medicines/Maitake mushroom/Safety/
- Vår egen artikkel om maitake
- Pasientveiledning ved bruk av alternativ behandling
- Trenger du noen å snakke med om kreft? Ta kontakt med Kreftlinjen.
- How to communicate effectively about complementary, integrative and alternative medicine
- Kreftceller elsker sukker! … eller?