Maitake

Maitake er en såkalt poresopp eller kjuke.
Image
Bilde av en stor sopp som vokser på et tre
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Maitake (Grifola frondosa)  er en sopp som er kjent brukt både som mat og for å behandle flere ulike tilstander, blant annet kreft. Det finnes imidlertid ikke solid dokumentasjon på at maitake har effekt mot sykdom. Medisinsk bruk ser ut til å være trygt, men sikkerheten er ikke godt nok dokumentert til å kunne si noe sikkert.

Denne artikkelen er flere år gammel og baserer seg på Natural Medicines.

Maitake inneholder stoffer som kan stimulere immunsystemet og forsterke effekten av medisinsk kreftbehandling. Forskning på dyr viser at maitake også inneholder stoffer som kan senke blodtrykket, påvirke kolesterolnivået positivt, senke blodsukkernivået og virke vektreduserende. Resultater fra dyreforsøk kan imidlertid ikke automatisk overføres til å gjelde også for mennesker.

I januar 2015 inneholdt Natural Medicines noen oppsummeringer av forskningen på maitake, hvor forskerne konkluderer med at de ikke kan si om behandlingen virker eller ikke. Dette gjelder maitake brukt ved diabetes og cyster på eggstokkene (PCOS).

Maitake ser ut til å være trygt å innta som mat, men medisinsk bruk er ikke godt nok dokumentert til at man kan si noe sikkert. 

Gravide og ammende

Natural Medicines fraråder medisinsk bruk (høye doser) på grunn av utilstrekkelig informasjon om sikkerhet. 

Drøft bruk med lege på forhånd

Ifølge våre kilder er det ikke rapportert om vanlige bivirkninger av maitake. Det er imidlertid rapportert om ett tilfelle av pneumonitt (lemke til Norsk helseinformatikk), hos en ansatt på en maitakeplantasje.

Dersom du opplever negativ effekt som du mener skyldes bruk av maitake, bør du kontakte lege.

Interaksjoner

Maitake kan påvirke effekten av medisiner, urter og kosttilskudd, og resultatet av medisinske prøver. Ulike midler kan påvirke effekten av hverandre, og gi bivirkninger eller gjøre at midlene ikke virker slik de skal. Naturmedisin (plantebaserte legemidler, lenke til Helsedirektoratet) bør derfor ikke brukes 1-2 uker før operasjoner, fordi produkter med urter kan påvirke blødninger under operasjoner. Du bør alltid informere legen din dersom du bruker medisiner, urter eller kosttilskudd som du ikke har fått av denne.

Er du usikker på om din totale kombinasjon av midler er trygg, oppfordrer vi deg til å kontakte din lege eller annet autorisert helsepersonell. Sammen kan dere kontakte RELIS med de spørsmål dere måtte har om interaksjoner eller lignende. RELIS har også en åpen database med spørsmål og svar som er søkbar.

Generelle forsiktighetsregler

Maitake er en såkalt poresopp eller kjuke. Den danner store og tette tuer, opp til 70 cm brede, med små overlappende tunge- eller vifteformede hatter. Soppen er sjelden i norsk natur, men dyrkes i store mengder rundt om i verden, blant annet i Japan. I Østen har maitake blitt brukt som mat og medisin i lang tid. I Norge er maitake tilgjengelig som mat og som kosttilskudd. Les også vår artikkel om maitake brukt ved kreft på vår temaseksjon om alternativ kreftbehandling.

Andre navn

  • Andre norske navn: korallkjuke
  • Engelsk navn: King Of Mushrooms, Dancing Mushroom, Hen Of The Woods, Chicken of the Woods, Monkey's Bench, Shelf Fungi, Sheep's Head,
  • Latinsk navn: Grifola frondosa
  • Familienavn: Kjukefamilien (Polyporaceae)

NAFKAM -

Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin

Vi arbeider for å gi deg fakta om alternativ behandling, slik at du kan ta tryggere valg for din helse.

Les mer om NAFKAM

Andre nettsteder fra NAFKAM: