Fra NAFKAM var det Barbara Wider som deltok. Hun var invitert som rådgiver for både den nye globale WHO strategien for TCIM 2025-2034 og overvåkningsrammeverket.
- Jeg var en av to internasjonale eksperter som gikk gjennom utkastet til dokument og ga råd til WHO, under et tre dagers digitalt møte. Vi gikk gjennom utkastet til indikatorer for TCIM og tilhørende data, og arbeidet for å utvikle et rammeverk for overvåkning og evaluering av TCIM, sier Wider.
Ulike prosjekter for overvåking av TCIM
Wider forteller at WHO har ulike prosjekter for å overvåke ytelsen til tradisjonell, komplementær og integrativ medisin:
- «Hvor godt fungerer WHO-programmet for TCIM, hvordan kan vi måle ytelsen til TCIM, hvilke indikatorer kan vi bruke for å måle TCIM og hvilke data trenger vi for å veilede TCIM-politikere og -handlinger?», forteller Wider og fortsetter:
- For å svare på disse spørsmålene har WHO utarbeidet et forslag til rammeverk, som vil bli publisert sammen med den kommende WHO-strategien for TCIM 2025-2034 og skal brukes til å rapportere fremgangen i implementeringen av strategien, sier hun.
Hva kan NAFKAM bidra med, og hva betyr dette for NAFKAM?
Wider understreker at uansett hvor du befinner deg, er pasientsikkerhet alltid førsteprioritet. Derfor er det viktig at land med forskjellige juridiske og regulatoriske situasjoner for TCIM blir representert, og at strategien og overvåkningen av rammeverket blir gjennomgått innenfor en europeisk kontekst:
- Dette rammeverket vil hjelpe å overvåke og evaluere fremtiden til TCIM globalt, og det er viktig at også det europeiske perspektivet ivaretas og vurderes. WHO holder nå på å innarbeide kommentarene våre fra møtet, og dokumentet vil så bli sendt til vurdering av den 78. verdens helseforsamling (World Health Assembly) senere i år, sier Wider.